Jau nebežinau nei kur kreiptis, nei kam apie tai rašyti. Prieš 13-15 metų man sudėjo dantis (metalo keramika). Tuo metu mokėjau tikrai didelius pinigus, ilgą laiką džiaugiausi puikia ir gražia šypsena, jaučiausi puikiai ir buvau laiminga.

Po maždaug 13-15 metų atėjo pati baisiausia mano gyvenimo diena, vasario 15-oji. Štai šią dieną netekau visų viršutinio žandikaulio dantų.

O buvo taip, kad pradėjo klibėti viršutiniai dantys, galiausiai ėmė ir iškrito. Man, žinoma, buvo šokas, manau, žmogus turėjęs panašią problemą ir patyręs, koks jausmas būti be dantų, nesvarbu, kurį laiką, mane supras.

Negana to, pačiame gale likę pora kramtomųjų dantų praėjus savaitei taip pat iškrito – likau absoliučiai be dantų! Įsivaizduokite, koks diskomfortas, kai tu nieko negali atsikąsti, net pačio minkščiausio ir paprasčiausio maisto, tu negali absoliučiai nieko valgyti. Net paties elementariausio maisto, jau nekalbant apie tą maistą, kuris teiktų malonumą.

Žinoma, iš karto puoliau skambinti odontologams, derinti vizitus ir bandyti spręsti šią problemą. Kovo 9 d. buvo pirmasis vizitas, kai buvo pradėti derinti klausimai, ką toliau daryti, kaip spręsti šią problemą ir t.t.

Staiga prasidėjo dar didesnis košmaras – vizitas nusikėlė į kovo 15 d., o nuo kovo 17 d. prasidėjo koronavirusas, žlugo visi mano planai, visi vizitai. Šiuo metu esu palikta tiesiog likimo valiai, kaip visiškai nereikalingas daiktas. O aš juk nesu daiktas, aš – gyvas žmogus, kuriam reikia gyventi, reikia kažkaip kramtyti ir kažką valgyti. O negaliu absoliučiai nieko valgyti, tai labai rimta ir visiškai nejuokinga problema! Problemos, kaip matau, niekas nenori girdėti ir tvarkyti.

Ar visi tie Seime atsakingi asmenys, Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, komsijos ir t.t. bent įsivaizduoja, kokį šiuo metu patiriu diskomfortą? Emocinį, fizinį ir psichologinį? Ar kažkam aš ir mano problema bent kiek rūpi?

Negaliu niekur išeiti – nei į gatvę, nei pasirodyti prieš kolegas, draugus, pažįstamus, nes neturint viršutinių dantų, patikėkite manimi, keičiasi visas tavo veidas, visa veido išraiška, atrodai siaubingai.

Tie, kurie žino šią problemą, žinoma, vertina viską kitaip, bet tie, kurie visiškai tavęs nepažįsta ir nežino, tai pamatę gali pagalvoti, kad esu prasigėrusi ar valkataujanti. Iš vaizdo. Bet juk neisi kiekvienam ir nesakysi, kad štai, man nutiko tokia problema.

Be dantų esu jau pusantro mėnesio. Ką man valgyti? Kaip gyventi toliau? Visą maistą, kurį pasigaminu, blenderiuoju, trinu ir darau skystos konsistencijos, bet kadangi tiek laiko esu priversta valgyti tik tokį maistą, ilgainiui atsiranda pilvo problemos. Taigi, greitu metu turėsiu dar daugiau problemų ne tik su dantimis, bet ir su sveikata. Tokia rimta problema ir šitiek laiko nedirba odontologai, o nėra jokios skubios pagalbos šiuo klausimu, tai ar čia yra normalu? Nemanau.

Šitiek laiko nedirba žandikaulio ir veido raumenys, tai greitu metu gal prarasiu ir kramtymo refleksą ar pojūtį? Man jau nebe 20 metų, esu vyresnio amžiaus moteris, bet noriu gyventi ir toliau oriai, kaip priklauso.

Svarbiausias dalykas, švelninant karantiną – pasigražinti, apsikirpti, pasidaryti makiažą, manikiūrą ir vaikščioti aplink. Demonstruoti nagus ir šukuosenas, juk vasara, reikia pasirodyti. O aš privalau būti be dantų, negaliu tvarkytis, nes odontologai nedirba ir net neaišku, kada bus leista vėl teikti paslaugas. Pradėti reikia ne nuo grožių salonų ir nagų tvarkymo, o nuo tokių rimtų problemų kaip kad šiuo atveju man nutiko.

Tikrai labai skaudu ir apmaudu, kad šitaip yra elgiamasi, kad valdžia daro viską atvirkščiai, visiškai ne nuo to galo. Kirpyklos, grožio salonai, kavinės atidarytos, visi bėkite gražintis, gerti kavutės, pirkti skudurus, kirptis, dažytis plaukus, nes tai – labai svarbu! Mirties ir gyvybės klausimas. O tokie dalykai kaip dantys – et, iškrito, sugedo, negalite nieko valgyti – čia neskubu. Laukite mėnesių mėnesius. Kažkas baisaus.

***

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paaiškino, kodėl planinės odontologų paslaugos šiuo metu dar neteikiamos.

„Planinės odontologų paslaugos kol kas nebus teikiamos. Toks sprendimas priimtas, įvertinus tai, kad šios paslaugos priskiriamos prie labai aukštos rizikos paslaugų. Ir tai, kad odontologas, norėdamas saugiai teikti paslaugas savo pacientui, turėtų naudoti maksimalias apsaugos priemones, kurias naudoja medikai, dirbantys koronaviruso infekcijos židiniuose, pavyzdžiui, apsauginius kostiumus, akinius, pirštines ir kt.

Kaip ir iki šiol, taip ir toliau pacientams bus teikiamos skubios odontologinės paslaugos. Kitaip tariant tokios, kurių negalima atidėlioti, pavyzdžiui, išmuštas dantis, kraujuoja dantenos ir panašios“, – sakė SAM atstovė.