Man skaudu regėti, kaip mano dukra, dviejų vaikų motina, po darbo verkia bijodama pasidalinti savo nuoskaudomis. Nes tiesioginį savo darbą atliekantys žmonės paliekami likimo valiai. Dalis administracijos gali dirbti iš namų, nuotoliniu būdu. Tačiau pareigūnai, deja, ne. Būtent jų pečius užgula našta darbų, kuriuos jiems reikia atlikti siekant, kad įkalinimo įstaigose netvyrotų chaosas. Ir šiuos darbus jie dirba rizikuodami savo sveikata ir gyvybe.

Visų pirma, kiekvieną dieną bent apie 80-100 nuteistųjų išvyksta į įvairius mūsų šalies miestus dirbti, o grįžę gyvena bendrose patalpose su kitais kaliniais. Direktoriui bepigu – jis tiesiog tiekia pigią darbo jėgą verslui. Bet drauge ir didina riziką visiems kitiems užsikrėsti.

Nors Kalėjimų departamento direktorius nurodė maksimaliai riboti judėjimą, tačiau minėti nuteistieji kiekvieną dieną ne tik vyksta į darbus, bet ir eina į Pravieniškių gyvenvietėje esančias parduotuves, nevaržomai vaikšto didelėmis grupėmis (juk dabar draudžiama būriuotis viešose vietose daugiau nei dviem žmonėms), vietiniai gyventojai šiomis įtampos kupinomis dienomis ne kartą reiškė nepasitenkinimą dėl šios priežasties.

Kalėjimų departamento direktoriaus įsakymu visose įkalinimo įstaigose paskelbtas karantinas. Griežtai nurodyta įstaigoms laikytis saugumo priemonių, nuolat dėvėti apsaugos priemones, naujai atvykusį suimtąjį ar nuteistąjį izoliuoti 14 d. Tačiau Pravieniškėse naujai atvykusiems nuteistiesiems nėra atliekami tyrimai, nesilaikoma izoliacijos principų, tokie nuteistieji kiekvieną dieną vedami per bendrus koridorius, laiptines į bendrus pasivaikščiojimo kiemelius, naudojasi bendromis dušo patalpomis. Baisiausia, kad medicinos personalas ir pareigūnai nedėvi apsaugų su jais kontaktuojant. Leiskite paklausti, ar tai panašu į 14 dienų izoliaciją?

Žinau ne vieną situaciją, kai nuteistajam pakilus temperatūrai, įstaigos slaugytoja tiesiog išduoda vaistų nuo karščiavimo ir liepia eiti gulėti į savo gyvenamąją patalpą. Kodėl šis nuteistasis nedelsiant nėra izoliuojamas, galbūt jis užsikrėtęs? Ar saugu įstaigos personalui grįžti namo pas šeimas?

Ir dar apie vieną detalę, iliustruojančią cinišką Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos vadovų požiūrį. Pareigūnams įstaigos vadovybė išdavė vienkartines medicinines apsaugines veido kaukes (FFP2/KN95), kurias po tarnybos pareigūnai privalo išsiskalbti ir vėl dėvėti. Su tokiomis kaukėmis pareigūnai dirba po 24 valandas.

Beje, įstaigos vadovai Pravieniškėse nurodo čia dirbantiems pareigūnams pasirašyti už tą išduotą kaukę, taip bene apsidrausdami, kad neva aprūpino savo darbuotojus apsaugos priemonėmis. Tad manau, kad dėl visų aukščiau išvardintų pažeidimo bei atmestinio požiūrio, tokia įstaiga kaip Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija gali tapti tikro COVID-19 protrūkio židiniu. Todėl man labai neramu ir dėl šioje dirbančių artimųjų, ir dėl visų kitų žmonių.

***

Kalėjimų departamento atstovė Simona Banėnienė nurodė, kokiomis priemonėmis užtikrinamas pareigūnų saugumas.

„Žmonių saugumas yra pataisos namų veiklos prioritetas, todėl įstaiga intensyviai prevenciškai taiko profilaktinių kompleksinių priemonių visumą. Darbuotojų ir nuteistųjų sveikatos stebėsena vykdoma nuolat. Laikomasi maksimalių saugumo užtikrinimo priemonių ir Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijų. Įstaigos tarnybinėse ir bendrojo naudojimo patalpose, nuteistųjų gyvenamosiose zonose nuolat vyksta dezinfekcija, patalpos valomos, vėdinamos.

Siekiant užtikrinti saugias darbuotojų darbo bei nuteistųjų laikymo sąlygas, pataisos įstaigose nuolat vykdomas aprūpinimas apsauginėmis, dezinfekcinėmis priemonėmis. Dezinfekuojamos ir įstaigos transporto priemonės, ypatingas dėmesys yra skiriamas konvojavimui skirtoms transporto priemonėms. Bendradarbiaujant su seniūnija, papildomai vykdoma atvirosios kolonijos priegų dezinfekcija.

Pravieniškių pataisos namų- atvirosios kolonijos administracija kreipėsi į įmones, kuriose dirba nuteistieji, dėl galimybės šiems nuteistiesiems karantino metu dirbti nuotoliniu būdu. Kreipiantis į darbdavius, kurie dėl veiklos pobūdžio nuotolinio darbo galimybių neturi, akcentuota būtinybė užtikrinti visas saugumo priemones darbo vietoje. Dalis nuteistųjų nedirba, nes įmonės laikinai sustabdę veiklą arba nuteistiesiems suteikę atostogas.

Nuteistieji, kuriems suteikta teisė vykti be sargybos ar palydos, atliekantys bausmę atvirosios kolonijos sąlygomis ir Pusiaukelės namuose, dirbantys įvairiose įmonėse pagal dvišales sutartis su darbdaviu, t.y. darbo kodekso pagrindais, leidžiami į darbą, suteikiant jiems visas saugumo priemones- tiek daugkartinio naudojimo veido kaukes, tiek ir vienkartines veido kaukes.

Išleidžiant į darbą nuteistiesiems tikrinama kūno temperatūra, iš gyvenamųjų patalpų nuteistieji išleidžiami tik su veido kaukėmis. Pravieniškių pataisos namuose – atvirojoje kolonijoje yra 2 207 asmenys. Į darbą vyksta 121 nuteistasis (turintys teisę vykti be sargybos, iš atvirosios kolonijos, Pusiaukelės namų). Nuteistieji, vykstantys į darbą, gyvena už pataisos namų ribų atskiruose gyvenamuosiuose korpusuose, kuris nuolat (kasdien) dezinfekuojamas, nuteistieji aprūpinti dezinfekcinėmis priemonėmis. Visi nuteistieji informuoti apie būtinas profilaktikos ir prevencines priemones.

Pažymėtina, kad nuteistieji, atliekantys bausmę atvirojoje kolonijoje ir Pusiaukelės namuose, vadovaujantis LR BVK nuostatomis, save išsilaiko – jie turi pasirūpinti savo maitinimosi, kitomis išlaidomis. Pataisos namų administracija šiuo atveju privalo nuteistiesiems sudaryti galimybę įsigyti maisto produktų ir būtiniausių reikmenų. Nuteistieji į parduotuvę išleidžiami ne daugiau kaip po du, jiems draudžiama būti viešose vietose, juolab, grupėse.

Papildomai informuojame, kad visiems darbuotojams, prieš įleidžiant į įstaigos sektorius ir administracinį pastatą, yra tikrinama kūno temperatūra. Temperatūra tikrinama ir kitiems asmenims, atvykstantiems į įstaigą, esant bent minimaliam nukrypimui nuo normalios kūno temperatūros, asmuo į įstaigą neįleidžiamas. Įstaigoje nevyksta masiniai renginiai, numatytas resocializacines priemones stengiamasi vykdyti kitais saugiais būdais ir priemonėmis, mažomis grupėmis ar individualiai.

Naujai atvykę nuteistieji laikomi karantine ne mažiau kaip 14 dienų izoliuoti. Įstaigoje yra peršalimo ligomis sergančių ir pagal simptomatiką gydomų nuteistųjų, suimtųjų, jų sveikatos priežiūra užtikrinama, atliekami būtini tyrimai. Šiuo metu Pravieniškių pataisos namuose – atvirojoje kolonijoje esantiems nuteistiesiems išdalyta virš 3 tūkst. daugkartinio naudojimo, virš 5 tūkst. vienkartinių veido kaukių.

Pravieniškių pataisos namų pareigūnai aprūpinti visomis reikiamomis saugos priemonėmis, kurias nurodyta naudoti nuolat. Jie gali pasirinkti – naudoti vienkartines kaukes (pvz. vien budinčiai pamainai šį savaitgalį, kiekviename sektoriuje papildomai skirta po tūkst. vnt. veido kaukių) ar dėvėti respiratorius, naudoja pirštines. Įstaiga įsigijusi ir, esant tarnybiniam būtinumui, naudojimui paruošusi vienkartinius konbinezonus, apsauginius akinius ir kepures, vienkartinius apsiaustus ir antbačius.

Šias apsaugos priemones pareigūnai papildomai naudoja lydėdami nuteistuosius į gydymo įstaigas, o taip pat jas dėvi ir lydimas nuteistasis. Pagal įstaigos poreikius, sudarytos sutarties pagrindu, numatytas papildomas 50 tūkst. vienkartinių veido kaukių įsigijimas, nuolat organizuojamas aprūpinimas kitomis saugumo priemonėmis. Darbuotojai nuolat informuojami apie situaciją įstaigoje, aprūpinimą.

Nuo karantino pradžios įstaiga įsigijo beveik 22 tūkst. medicininių kaukių, virš 600 respiratorių, daugiau nei 55 tūkst. porų vienkartinių pirštinių, 200 vienkartinių kombinezonų, 1000 vnt. vizitacijos drabužių komplektų, virš 5 tūkst. litrų dezinfekcinių skysčių, antibakterinio muilo, infraraudonųjų spindulių termometrų.

Kalėjimų departamentas papildomai informuoja, kad pataisos įstaigose karantinas paskelbtas nuo 2020 m. vasario 28 d. iki ekstremalios situacijos Lietuvos Respublikoje atšaukimo.

Lietuvos pataisos įstaigose:
– draudžiamas asmenų lankymasis (išskyrus susitikimus su gynėjais);
– nevyksta masiniai renginiai;
– maksimaliai apribotas nuteistųjų, kurie gyvena įstaigos viduje ir turi teisę išvykti be palydos ir be sargybos, judėjimas už įstaigos ribų;
– sustabdytos asmenų, laikomų įkalinimo įstaigose, trumpalaikės išvykos į namus;
– nevyksta ilgalaikiai ir trumpalaikiai pasimatymai.

Nuteistieji, per pastarąsias savaites konvojuoti iš užsienio valstybių ir kurie bus perduoti į Lietuvą valstybės lygio ekstremalios situacijos metu, laikomi izoliuoti nuo kitų asmenų mažiausiai 14 dienų.

Nuteistieji ir suimtieji, naujai atvykę į įstaigas, valstybės lygio ekstremalios situacijos metu laikomi izoliuoti nuo kitų asmenų mažiausiai 14 dienų.
Be neatidėliotinos būtinybės, neorganizuojamas nuteistųjų ir suimtųjų perkėlimas iš vienos įstaigos į kitą.
Atidėtas nuteistųjų, kuriems paskirtas areštas ir kurie patys atvyko į pataisos įstaigą atlikti arešto bausmės arba iš anksto susisiekė su administracija dėl bausmės atlikimo, bausmės atlikimas trims mėnesiams. Apribotos vykdomos resocializacijos programos, išskyrus tęstinumo reikalaujančias programas.

Lietuvos probacijos tarnyba vykdo individualų darbą su prižiūrimaisiais telefonu ar kitomis ryšio priemonėmis, išskyrus atvejus, kai individualų darbą vykdyti neatidėliotinai būtina bei iki atskiro nurodymo nevykdo resocializacijos programų ir kitų grupinių užsiėmimų.

Darbuotojai ir laisvės atėmimo vietose laikomi asmenys informuoti apie privalomas priemones, skirtas užkirsti kelią viruso plitimui (būtinybę laikytis asmens higienos, dezinfekuoti dažniausiai naudojamus paviršius, vėdinti patalpas, stebėti savo savijautą, apie jos pablogėjimą nedelsiant pranešti įstaigos darbuotojams arba tiesioginiam vadovui).

Laisvės atėmimo vietų įstaigoms nurodyta tarnybinėse patalpose, darbuotojams visą parą prieinamose saugiose vietose paruošti apsaugos priemones. Įstaigų informaciniuose stenduose yra paskelbta prevencinė informacija kaip saugotis nuo koronaviruso, ir kaip elgtis, pajutus pirmuosius simptomus.

Įstaigų tarnybinėse ir bendrojo naudojimo patalpose, nuteistųjų gyvenamosiose zonose vyksta dezinfekcija, bendruomenė aprūpinama dezinfekcinėmis priemonėmis.

Dalies darbuotojų, kurie nevykdo tiesioginio darbo su nuteistaisiais, darbas organizuojamas nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai būtina atitinkamas funkcijas atlikti darbo vietoje, kad būtų užtikrintas nepertraukiamas įstaigos uždavinių ir funkcijų vykdymas. Atšaukti visi kvalifikacijos tobulinimo, sporto, kultūriniai renginiai, susitikimai, pasitarimai ar kiti susibūrimai įstaigų viduje, jei tai nesusiję su neatidėliotinu įstaigos uždavinių atlikimu ar nėra skiri viruso (COVID-19) rizikai ir pasekmėms suvaldyti.

Kalėjimų departamentas bei pavaldžios įstaigos įsigijo daugiau nei 10 tūkst. litrų dezinfekcinio skysčio, daugiau nei 60 tūkst. vienkartinių kaukių, daugiau nei 15 tūkst. respiratorių. Valstybės įmonės „Mūsų amatai“ užsakymu, dar 40 tūkst. apsauginių kaukių skirtos visoms Lietuvos pataisos įstaigoms, jų poreikiams (ir darbuotojams, ir nuteistiesiems). Įsigyta beveik 700 veido apsaugos skydų, virš 2 tūkst. vienkartinių kombinezonų, daugiau nei 100 tūkst. vienkartinių antbačių, virš 200 tūkst. vienkartinių pirštinių. Pagal įstaigų poreikius, tęsiamas aprūpinimas apsauginėmis priemonėmis“, – sakė S. Banėnienė.