Dabartinė situacija dėl valstybinių brandos egzaminų kelia nerimą daugeliui abiturientų. Į „Delfi“ kreipėsi abiturientas, siūlantis egzaminus laikyti jei ir ne visiems, tai bent jau savanoriams.

Leiskite, jei norim?

„Nors dar nėra nuspręstas egzaminų likimas, tačiau vyriausybė galimai svarstys vietoj egzaminų įvertinimų naudoti III-IVkl. dalykų pažymių vidurkius. Taip esą „laimėtų visi“. Tačiau ar taip yra iš tiesų?

Kartais galima įžvelgti koreliaciją tarp metinio vidurkio ir egzamino įvertinimo, tačiau kartais ir ne. Mokinys gali nusirašinėti nuo gerai besimokančio klasės draugo, taip pasikeldamas savo vidurkį keliais balais. Egzamine išaiškėtų visa tiesa.

Taip pat visiems žinoma, kad rajono vidurinėse ir politechnikos mokyklose yra žymiai lengviau gauti gerą pažymį, nei gimnazijose ar licėjuose. Taigi, vedant vidurkį kentėtų prestižinių mokyklų mokiniai ir džiaugtųsi politechnikos ar rajono mokyklas baigiantys abiturientai.

Širdį neramina ir tas faktas, kad gimnazijoje 2 metus kalė į galvas, kad egzaminai nulems – įstosime, ar ne. Todėl atrodo logiška visas pastangas dėti į egzaminus ir mažiau jaudintis dėl metinių įvertinimų.

Aš siūlyčiau bent leisti laikyti egzaminus savanoriams, kurių netenkina jų pažymių vidurkiai, ir jie galėtų savarankiškai bei su mokytojų nuotoline pagalba pasiruošti egzaminams“, – siūlė laiško autorius.

Studento laiškas ministrui

Taip pat į „Delfi“ kreipėsi ir pirmo kurso studentas. 21-erių metų vaikinas teigė jau parašęs laišką Švietimo, mokslo ir sporto ministrui Algirdui Monkevičiui. Pasak vaikino, nors jis pats jau yra baigęs mokyklą, bet turi draugę, kuriai abitūros egzaminų tema itin aktuali.

„(...) Prašau ministerijos neatšaukti rengti šių mokslo metų brandos egzaminų, užskaitant metinius pažymius stojime į universitetus, nes šis sprendimas būtų nesąžiningas ne tik dėl to, kad skirtingose mokyklose tas pats pažymys turi skirtingą reikšmę dėl vertinimo sistemų ar mokytojų asmeninių pažiūrų skirtumų, bet ir, svarbiausia, dėl beveik 2000 eksternų, kurie pabaigę vidurinę mokyklą, bet paaukoja vienerius ar daugiau metų, kad galėtų išlaikyti ar perlaikyti egzaminą.

Eksternams tai ypač svarbu, kadangi jiems egzamino nebuvimas šiais metais gali ne tik reikšti karjeros planų sujaukimą, bet ir atsiliepti finansiškai.

(...) Turiu draugę, kuri šiais metais planuoja stoti į Vilniaus universitetą. Ji dėl nepakankamo stojamojo balo 2019 – 2020 mokslo metus praleido kitoje, ne jos norimoje, studijų programoje. Norėdama įstoti į Vilniaus universitetą ir gauti valstybės finansuojamą vietą, ji turi iš matematikos egzamino gauti bene 16 balų įvertinimą bei kiek pasikelti kitų egzaminų balus. '

Matant jos motyvaciją man nekyla abejonių, kad šiais metais jos planai ne tik studijuoti norimoje programoje, bet ir apskritai judėti gerai apgalvotais karjeros laiptais bus įgyvendinti. (...)

Be to, draugė gyvena su dabar ypač sudėtingu laikotarpiu dirbančia medicinos sesele mama, kurios finansinė situacija nėra pavydėtina, o gaunami alimentai tik minimaliai prisideda prie šeimos gerovės.

Tad ne tik draugei, bet ir, neabejoju, kitiems išlaikytas matematikos brandos egzaminas reikštų galimybę gauti nemokamą mokslą, pagal planą siekti karjeros ir atsiriboti nuo priklausomybės nuo finansų. Atšaukti egzaminai reikštų, kad sistema neužtikrins lygių galimybių visiems, ypač tiems, kurie turėjo didelių planų, tokių kaip keliauti į užsienį, studijuoti ne tik Lietuvoje, bet ir geriausiuose užsienio universitetuose“, – rašė vaikinas, ministrui skirtame laiške.

Būtų galima egzaminuoti nuo birželio

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) atstovų teigimu, galutinio sprendimo dar nėra.

„Švietimo, mokslo ir sporto ministro nurodymu pavesta sudaryti darbo grupę, įtraukiant Lietuvos aukštųjų mokyklų, bendrojo ugdymo mokyklų atstovus, taip pat moksleivių, studentų organizacijų narius, švietimo ekspertus, kuri parengs keletą alternatyvių scenarijų dėl priėmimo į Lietuvos aukštąsias mokyklas vykdymo.

Sprendimo, kad šiais metais abiturientai nelaikys brandos egzaminų, kol kas nėra. Šiuo metu yra tik pavėlintos balandžio mėn. turėjusių vykti brandos egzaminų datos. Yra parengtas tvarkaraštis, kaip būtų galima organizuoti brandos egzaminus nuo birželio 1 d., taip pat nuo birželio 22 d., jei egzaminų pagal dabartinį tvarkaraštį gegužę nebūtų galima vykdyti.

Atidžiai yra stebima situacija ir prognozės dėl pandemijos trukmės. Atitinkamai reaguojama vertinant bet kokį alternatyvų scenarijų dėl brandos egzaminų“, – rašoma ministerijos atsakyme dėl egzaminų susirūpinusiems jaunuoliams.