Žmona nebuvo su tuo vyru sukūrusi šeimos. Tiesiog gimė vaikutis ir ji toliau gyveno viena su vaiku. Dabar, kai esame sukūrę šeimą ir turime dar vieną vaiką, darželyje mums praneša, kad darželio mokestis didėja iki 4,89 euro už dieną dėl to, kad tikrasis tėvas nėra deklaravęs vietos Kaune.

O tikrasis tėvas gyvena Danijoje ir jo nelabai domina nei tas vaikas, nei situacija Kaune.

Šeimą išlaikome iš mano ir žmonos pajamų – žmonių, kurie abu deklaruoti Kaune. O už darželį mokėti reikia daugiau. Žinoma, yra dar viena galimybė: tėvas galėtų pasirašyti dokumentus, kad vaiko gyvenamoji vieta yra su mama.

Bet kadangi viskas vyksta tarp dviejų šalių, tai tikrai užtruks ne vieną mėnesį. O jei tėvas nesutiks, tada vyks teisminis procesas, kuris gali užtrukti ir keletą metų.

Ar tai – sveiku protu suprantama? Kai šeima moka visus mokesčius Kaunui, bet už darželį dabar turime mokėti 50 proc. daugiau. Į savivaldybę dėl šios situacijos raštu kreipėmės sausio 24 dieną, o atsakymo sulaukėme tik antrą vasario savaitę. Atsakė, kad papildomų lengvatų naujojoje tvarkoje nenumatyta.

***

Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Asta Keruckė patvirtino, kad išeitis – tik gauti oficialų patvirtinimą, jog vaikas gyvena su mama.

„Svarbu suprasti, kad apskaičiuojant mokestį už ikimokyklinį ugdymą, galima ir privalu vadovautis tik oficialia, patikima informacija apie šeimą bei jos sudėtį, o ne lįsti į kiekvienus namus tikrinant bei aiškinantis, kas su kuo gyvena ar nebegyvena. Tokie fizinės kontrolės metodai jau senokai laikomi nepriimtinais.

Kiekvienu atveju galima rasti teisinius būdus, kaip oficialiais dokumentais pagrįsti vieną ar kitą probleminę situaciją. Būtent tokį sprendimą siūlytume ir šiai šeimai.

Taigi, šiuo atveju viena iš galimų išeičių – gauti oficialų patvirtinimą, kad vaikučio gyvenamoji vieta yra su mama. Tokiu atveju bus taikoma pilna lengvata už jo ikimokyklinį ugdymą.

Deja, iš šio laiško tampa akivaizdu, kad gyventojai susirūpino kiek pavėluotai – sausio gale, nors sprendimas dėl naujosios darželių apmokėjimo tvarkos priimtas dar pernai spalį, o įsigaliojo nuo šių metų pradžios“, – sakė A. Keruckė.