Kauno savivaldybė parengė malonią staigmeną atžalų besilaukiančioms poroms“, – rašė jūsų portale. Visur buvo pranešta, kad 2020-aisiais metais registruodami gimusį vaiką kauniečiai gaus 276 eurų vertės dovanų rinkinį.

Tai, savivaldybė vadino, yra „kūdikio lizdas“: į naujagimio lovelę transformuojama dėžė su įvairiais reikmenimis, dvi knygos ir dovanų kortelė. Kortelėje – 100 eurų vertės paslaugos.

Niekam ne paslaptis, kiek daug visko reikia vaikučiui. Kiekviena dovana ir rodomas dėmesys yra didelis džiaugsmas tėvams. O dar kai augini tikrą kaunietį! Pasididžiavimas, kai jį pasveikina ir miestas.

Mano tėvai kauniečiai, aš čia gimusi ir augusi. Turiu čia namus, mano vaikutis taip pat gimė Kaune. Bet pasirodo, tai dar ne viskas, ko reikia, kad valdžia tave laikytų miesto atstovu?

Nors užregistravau čia, kur ir pati esu, vaikutį, kūdikio kraitelio negavau. Kreipiausi, bet man buvo atsakyta: „Ne, nes tėtis iš rajono.“
Ir viskas! Tai mano vaikas – mažiau tikras kaunietis? Ar mažiau vertas gerbiamo mero dovanų? Likau labai nusivylusi.

Nereikia tų priemonių, ne jose visas reikalas. Sauskelnių ir visko, ko tik reikia, nusiperkame patys. Bet liko kartėlis viduje, kad vyksta toks supriešinimas.

Taip, buvo rašoma, kad planuojama taip padaryti, bet Taryba dar turėjo pritarti arba nepritarti. Tai pritarė?

Paaiškinkit man, kodėl Kaune gimęs ir Kaune registruotas kūdikis kažkuo kitoks nuo „vertų“ kraitelio?

***

Pasirodo, priežastis vienintelė – kūdikio tėčio deklaruota gyvenamoji vieta. Nesvarbu, kad vaikutis ir jo mama yra kauniečiai – pasak Kauno miesto savivaldybės, jie neatitinka numatytų sąlygų.

„Vienas iš būtinų reikalavimų, kurį turi atitikti šeima norinti gauti kūdikio kraitelį – abu tėvai privalo būti deklaravę savo gyvenamąją vietą Kauno mieste nemažiau nei tris mėnesius iki vaiko gimimo dienos.

Jei vienas iš tėvų neatitinka šio reikalavimo, kūdikio kraitelis šeimai nepriklauso“, – patvirtino Kauno miesto savivaldybės Klientų aptarnavimo ir informavimo skyriaus vedėja Agnė Augonė.