Nepaisant pabrangusių paslaugų, akivaizdu, kad atliekos vežamos per retai, nors pagal grafiką šį rajoną aptarnaujantis vežėjas teoriškai išveža komunalines atliekas kasdien. Nejaugi kasdien vežant šiukšles gali susidaryti tokie jų kalnai?

Požeminė konteinerių aikštelė įrengta visiškai ne vietoje, konteineriai pastatyti visiškai nederinus vietos su gyventojais namų, kurie tais konteineriais naudojasi. Juos pastatė tiesiai prieš trijų namų langus. Nekilnojamojo turto ekspertai drąsiai patvirtintų, kad konteineriai po nosimi nepakelia buto vertės.

Rūšiavimas – svarbus žingsnis tausojant gamtą, tačiau ar tai turėtų būti vykdoma miestiečių gyvenamosios aplinkos sąskaita?

Atliekos po langais ir padidėjusios jų išvežimo kainos nėra vienintelė problema, kurią atnešė naujieji konteineriai. Naujai asfaltuojant Oginskio gatvę prie naujųjų konteinerių buvo įrengta didelė aikštelė. Visi aplink konteinerius stovėję medžiai buvo iškirsti, įskaitant ir guobą – šią medžių rūšį kirsti apskritai draudžiama.

Gyventojų skundai nė motais tiems, į kuriuos kreipiamės. Sausio 25 d. buvo blogiausias vaizdas. Be to, išvežant šiukšles, yra tik ištuštinami konteineriai, bet nesurenkamos atliekos, Esame pasirengę bylinėtis teisme su Vilniaus miesto savivaldybe dėl gyventojų turto vertės sumenkinimo.

***

Vilniaus miesto savivaldybės atstovų teigimu, už grafiko nesilaikymą vežėjai gauna baudas.

„Vežėjų grafikus derina savivaldybės įmonė „VASA“, kuri nustato poreikį pagal konteinerių prisipildymą. Pastaroji įmonė reaguoja į gyventojų skundus ir, esant poreikiui, padažnina aptarnavimą.

Vilniuje susiduriame su problema, kad privatūs vežėjai ne visada laiku aptarnauja pagal grafikus, todėl ir susidaro per didelis atliekų kiekis. Tokie atvejai yra fiksuojami ir vežėjui už tai skiriamos baudos. Pavyzdžiui, už gruodžio mėnesį, baudų priskaičiuota už daugiau nei 60 tūkst. eurų. Visos šios lėšos lieka rinkliavos sąskaitoje.

Aikštelių vietas parenka SĮ „Vilniaus planas“ specialistai įvertinę galimas vietas, požeminius tinklus, atstumus iki namų ir kitus parametrus. Jeigu būna skundų, jie visada svarstomi specialioje darbo grupėje, kurioje stengiamasi atsižvelgti į gyventojų nuomonę“, – paaiškino savivaldybės atstovai.