Į DELFI kreipėsi vyras, kurį „Mano būsto“ pranešimas daugiabučio gyventojams pribloškė. Jame akcentuojama, kad bus rengiamas balsavimas dėl šiukšlių šalintuvo užvirinimo ir jeigu „daugiabučio namo gyventojai nepritars užvirinimui ir po antžeminių konteinerių panaikinimo toliau naudos šiukšlių šalintuvų šachtas šiukšlės bus išnešamos/ sutvarkomos už papildomą mokestį (kaina nuo 150 eurų už vieną kartą) šis mokestis bus skirstomas laiptinės gyventojams papildomai“.

Vilnietį toks mokestis labai papiktino, o pats informacinio pranešimo turinys priminė reketą.

„Mes, gyvenantys daugiabutyje, turinčiame šiukšlių nuleidimo vamzdį, esame įžūliai šantažuojami užvirinti šią šachtą, nes suprantate, turėsite mokėti už vieną šiukšliavežės atvažiavimą 150 eurų“, lakoniškame komentare redakcijai tvirtino jis ir pridėjo nuotrauką.

DELFI kreipėsi į „Mano būsto“ ryšių su visuomene grupės vadovą Paulių Ugianskį, kuris pabrėžė, kad naikinti šias šachtas buvo ne namus administruojančios įmonės sprendimas, o Vilniaus savivaldybės.

„Mano būstas“ šiuo metu vykdo šachtines atliekų šalinimo sistemas turinčių daugiabučių gyventojų balsavimus, ar šie nori pasilikti atviras šiukšlių šachtas, ar nori jas užsandarinti. Mat savivaldybė negali pastato savininkui nurodyti, kaip su jomis elgtis. Jei gyventojai sutiks pasilikti šachtas ir jomis toliau naudosis, sukauptos šiukšlės kris nebe į konteinerį, o į patalpą po šachta – konteinerinę.

„Mano būstas“, užtikrindamas higienos normas, susikaupusias šiukšles išveš, valys bei dezinfekuos patalpas ir už tai gyventojams išrašys sąskaitas. Konteinerinėje gali būti sukauptas didelis atliekų kiekis, gali būti vos keli maišeliai – nuo to priklausys ir kaina. Jei šiukšlių mažai, gali būti ir 50 eurų, jei šiukšlių daug – ir 150 eurų. Tačiau aišku tai, kad po kiekvieno atliekų išvežimo teks atlikti patalpos dezinfekciją, priešingu atveju netrukus namą ims pulti kenkėjai. Dezinfekacija irgi kainuos papildomai. Šiukšlių šalintuvai, kaip ir bet kurie kiti bendrojo naudojimo elementai, yra daugiabučio namo savininkų bendras turtas. Taigi, už atliktus darbus mokės visi bendraturčiai“, – komentavo atstovas.

Pasak P. Ugianskio, šiuo metu balsavimai dėl šiukšlių šalinimo šachtų užsandarinimo rengiami visuose namuose, kur tokia sistema įrengta. „Tačiau, gavus daugumos gyventojų pritarimą, užsandarinimo darbai pirmiausia bus atlikti tuose namuose, šalia kurių bus įrengtos požeminės ar pusiau požeminės konteinerių aikštelės. Šią informaciją mums turi pateikti VASA“, – teigė jis.

DELFI primena, kad Vilniaus savivaldybė gruodžio pabaigoje pranešė, kad nuo 2020 m. sausio 1 d. pradedamas nuo sovietinių laikų likusių atliekų šachtų daugiabučiuose namuose uždarymo projektas. Pranešime spaudai pabrėžta, jog šachtų bus atsisakoma po truputį – tuose daugiabučiuose, prie kurių atsiras pusiau požeminiai atliekų konteineriai. Pagrindinė priežastis – nepageidaujami kvapai ir netinkamos higieninės sąlygos. Taip pat po šachtomis stovintys konteineriai nėra pritaikyti rūšiavimui.

Savivaldybė įpareigojo šachtų užsandarinimu pasirūpinti namo administratorių arba bendriją. Tačiau gyventojams buvo palikta galimybė pasilikti atviras šachtas ir toliau mesti atliekas į jas. Vis dėlto tokiu atveju vilniečiai už atliekų išvežimą turėtų mokėti dvigubai – už pusiau požeminių konteinerių išvalymą ir už šiukšlių išvežimą iš šachtos konteinerio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)