– Primink Čerepaškas-nindzes

Buvo toks donatelas su mėlynu raišču.

– Tamsta, ten Leo.

– Ok, sūnau buk kaip Leo, Cowabunga!

Dabar pasakosiu apie tai, kaip savaitgalį praleisti kareivinėse, „baziaką“, šaudymo patirtį ir daugiau.

Pliusai / Minusai

Radviliškio klube „OGB“ iki trečiadienio vyksta pliusų ir minusų vakarai. Trečiadienį nuo 12:00 išeina įsakymas dėl karių išleidimo savaitgaliui. Pradėkime nuo to, kas yra pliusas – ar raudonojo kryžiaus ordino kavalierius. Pliusu yra vadinamas atleidimas, jo yra keturi lygiai, kuriuos išvardinsiu nuo lengviausio iki sunkiausio. Ketvirtas gali nesiskusti, vaikščioti be kerzų, trečias atleistas nuo fizinės veiklos, tačiau dalyvauja kaip žiūrovas, antras atleistas nuo visko fizinio ir pats sunkiausias pirmas dienas leidžia lovoje. Už pliusą gauni minusą – intarpas – nevažiuoji savaitgalį namo, jeigu serga daugiau nei tam tikras kiekis karių, minusą gauna visi. Jis taip pat dalinamas už pasiaiškinamus, neparodytą pagarbą vadui, filmavimą kareivinėse ir kitus dalykus. Aš visą sausį gavau už šitą vaizdelį ir už tai, kad turėjau ultrabooką spintelėj, na buvau batonas ir jį turėjau dėkle, jeigu prie sąsiuvinių būčiau laikęs, įprastai niekas pastebėjęs nebūtų.

Dėl nešiojamų kompiuterių, pas mus jų neleidžia turėti nepatikrinus „S2“ skyriuje, dėl šnipinėjimo grėsmės, nors kariai nešiojasi tokį stačiakampio formos daiktą, kuris gali fotografuoti ir filmuoti. Kariuomenėje logikos tikrai nėra. Toliau minusą užsidirbau ir dėl to, kad spintelėje, kai vyko patikrinimas, turėjau du išjungtus telefonus. Pasirodo, galima turėti tik vieną. Dar vieną gavau už tai, kad PC „Akropolyje“ su uniforma užkrimtau guminukų.

Aukščiausia minuso forma vadinasi „Tarnybinis“, kai karys gali praleisti mažiausiai du mėnesius kareivinėse. Jo, deja, negavau, todėl negaliu papasakoti, koks tai jausmas, bet tarnybos metu buvo žmonių, kurie gavo net 2 vienu metu. Tiesa nebūtinai reikia prisidirbti ar sirgti, kad gautum minusą – pas mus iš pradžių trys, o po „baziako“ jau ir visi penki kariai būrininko nurodymais turėjo pasilikti savaitgalį ir visi kariai turėjo bent vieną neprivalomą savaitgalį praleisti kareivinėse, tad kaip kokiuose Robinzonuose vykdavo Apsaugos Genties balsavimai – kas pasiliks. Jeigu gentis neturėjo konkrečios nuomonės – viskas buvo sprendžiama patikimu būdu tarp dviejų „kubrikų“ – popierius, žirklės, akmuo – kadangi su išmaniuoju termosu treniruodavausi, tai šis būdas man ėjo gerai, o vienu momentu mačiau įtampos kupiną 8 raundų mačą, kurį net ir vadai atėjo pasižiūrėti. Paleckis prieš Kalnietį – 7 lygiosios ir Kalniečio popierius 8 raunde, nušlavęs Paleckio akmenį. Tai reikia pamatyti – koks džiaugsmas buvo Kalniečio akyse laimėjus išleidimo lapuką ir apmaudas Paleckio veide.

Auksinės taisyklės

Aišku yra kelios auksinės taisyklės, kurios jums gali padėti išvengti bėdos, tai kaip 10 šauktinių įsakymų:

Jeigu yra kokių bėdų, visi turi būti kaip vienas kumštis / visi už vieną, vienas už visus

Ginklas niekada nėra švarus, jis valomas tol, kol vadas pasako dėti į ginklinę

Rikiuotėje geriau nekalbėti, nes gali tekti papildomai pastovėti

Niekas iniciatyvos nemėgsta, originalių minčių ir efektyvių sprendimų taip pat

Vadas visada teisus, net ir tada, kai visiškai nusišneka

Saugok ekipuotę, nes tarnybos gale bus rimtai finansiškai, jeigu neturėsi

Valstybės duodami kedai yra visiškas gaidys, atsivežk savo

Nebandyk kelti revoliucijų, tai nepadės, gausi minusą arba tarnybinį

Per daug nesimuliuok, nes chebrai bus blogai, o kai chebrai blogai, tau dar blogiau.

Jeigu turi maisto, jį gerai paslėpk, kitu atveju, valgysi, kol visi sportuos

Na, o jeigu pasisekė negauti minuso. Prieš važiavimą vyksta toks dalykas vadinamas „Muiliaku“ arba muilo švente, kai kariai valo kambarius ir bateriją su ūkišku muilu. Valytojos, kurios dirba OGB, skundžiasi šia veikla, todėl dažniausiai vykdomas „Fake Muiliakas, kai naudoji tik vandenį. Svarbiausią, kad grindys blizga, o toliau metodai ir visi kiti sprendimo būdai lieka šauktiniams. Ką veikia tie, kurie pasilieka savaitgalį, čilina poilsio kambariuose, žiūri filmus, žaidžia su konsolėmis, naudoją valdišką internetą, kad pumpuotų filmus. Kiek sužinojau, dar vienas nelegalus daiktas, kurį turėjau, buvo nešiojamas HDD, į kurį pumpuodavau piratinį stafą ir rodžiau žmonėms, visi USB daiktai – šnipinėjimo grėsmė.

Bazinis kursas

Gruodį dar vyko baziakas, jo metu turėjome labai daug paskaitų: ginklų charakteristikų (automatų G36 kulkosvaidžio FN MAG, granatsvaidžio AT4 Heat, granatų, minų ir kt.) taktikos, karo inžinerijos. Kodėl 13 konstitucijos skyrius ir jo nuostatos kariams yra svarbios. Taip pat buvo pirmos pagalbos kursai, kadangi esu dirbęs slaugu, truputį pasikartojau, tačiau visas kursas ėjo maždaug taip, šitas bus teste, šitas bus teste, va čia šito atsakymas ir taip toliau, ten buvo naudingos informacijos, bet dėstoma buvo taip nuobodžiai, kad net aš sugebėjau užmigti. Buvo mokoma ką daryti, jeigu į žmogų pataikė WP arba baltasis fosforas, aš, atvirai pasakius, tokiu atveju pertraukčiau spyną ir nuleisčiau nuleistuką ant nelaimėlio, neleisčiau tam žmogui gyventi kančioje. Po pirmos pagalbos kurso sekė testas, kurį išlaikė visi, tačiau po jo gautuose pirmos pagalbos kurso išlaikymo pažymose nebuvo parašo, dėl ko kai kuriose vietose jis nelaikomas galiojančiu..

Tarnyba/ Mokykla

Šauktinio tarnyba daug kuo primena primena mokyklą, nes šauktiniai daug laiko praleidžia klasėse, joje egzistuoja testai, kontroliniai, pažymiai – atsiskaitymai, ekskursijos ir panašiai. Kalbant apie testus, jie eina nuo paprastų dalykų kaip karys turi elgtis su civiliais. Karių rangų ir kas be prezidento yra kariuomenės vadas, karinių oro pajėgų vadas, Aviacijos bazės vadas ir visi kiti. Testai vyko koridoriuose ant taburečių. Už testus gaunami pažymiai, išlaikymui reikia surinkti 7 iš 10. Kaip ir mokykloje, mokiniai gauna net dvi savaites atostogų – Kalėdų ir pirmą liepos savaitę.

Po paskaitų „Baziako“ metu vyksta treniruotės, nuo 30 minučių bėgimo, treniruočių ratų, jėgos pratimų ar kombinacijos iš visų trijų. Nuo „fizo“ rezultatų žmonės išskirstomi į grupes. Aš, būdamas žmogus su 64 „fizo“, patekau į silpniausių grupę, tačiau visiems pratimai vienodi. Po kiekvienų treniruočių mankštos klausiama, ar niekas nepatyrė traumų, ar visi sveiki – per vieną rimtesnę treniruotę atkrito 8 kambario kapitonas, jam neatlaikė kelis, dėl to jis pliuse praleido 5 mėnesius. -1 nuo būrio.

Specializacijos

Apsaugos grandis turėjo 5 veikėjų klases: Šaulį, Ryšininką, Gelbėtoją, Kulkosvaidį, Padėjėją. Išvardintos klasės buvo viskas, ką turėjom, daugiau klasių nebuvo. Pagal valdžią po skyriaus vado ėjo kulkosvaidis, padėjėjas, gelbėtojas, ryšininkas ir šaulys.

Kambarys

Po priesaikos praėjus mėnesiui, gruodį vadai galiausiai suprato padarę spausdinimo klaidą ir persikėliau į savo kubriką bei susipažinau su tikru savo skyriumi 3, kurį sudarė Šernas, 8 Kambario Kapitonas, Boksininkas, Treneris, Paleckis ir Karolis. Tame pačiame kambaryje taip pat buvo Tinklinis, Krilinas, Vedžitas, Kalnietis, Abro, Naruto ir samurajus Džekas. Vieno streamo metu manęs klausė, ar kariuomenėje sutiksi japoniško animė gerbėjus dar vadinamus Weaboo, tai galiu patvirtinti – taip. Jeigu vienas kambarys turi Kriliną, Songoką, Vedžitą ir Naruto tai tikrai pasinešę žmonės ant japoniškos kultūros. O į mano buvusį kambarį atėjo Girtuoklis, tokia pravardė, aš ant jo nestumiu. Su šitais žmonėms praleidau likusius 7 mėnesius. Todėl šiek tiek daugiau galiu papasakoti.

Įdomiausias personažas, taip pat jauniausias iš kambario Naruto – jis buvo žmogus, kuriam laisvas laikas buvo visą laiką, jis kaip tikras nindzė sugebėdavo išsitraukti ir naudotis rageliu bet kuriuo momentu, jis man netgi parodė būdą, kaip galima efektyviai išsitraukti telefoną judant rikiuotėje ir juo naudotis. Per jo stealth įgūdžius praėjo tik mano buvęs skyriaus vadas 300 – ir penktajame mėnesyje, Semo fišerio būdų nutvėręs Naruto nusikaltimo vietoje. Jis vienintelis žmogus iš viso būrio pasiuntęs būrininką labai toli, pasakęs tai ką visi norėjo, bet dėl galimų minusų nesakė.

Abro – jis mūsų būrio vyresnysis, prieš kariuomenę dirbo Švedijoje, buvo šaulių sąjungos narys. Todėl daug kas jam sekėsi geriau rikiuotės ir tvarkos prasme.

Vedžitas – visada į visus žiūrėjo piktu žvilgsniu, todėl ir buvo būrio Vedžitas, dar vadintas Jankiu.

Kačiokas/ Trenerisbodybuilderis, kuris gyveno gulte virš manęs ir kartu su juo klojom lovą, jis buvo paskirtas mano asmeniniu treneriu, kadangi skyriaus vadui nepatiko mano fizinė forma ir tai, kad užtrunku ilgai darydamas atsispaudimus. Jis buvo gan neblogas vaikinas, užsirašęs iškart po mokyklos kaip ir Naruto, jie abu toje pačioje klasėje mokėsi.

8 Kambario Kapitonas – šių dienų herojus, kuriam, deja, reikėjo praleisti 6 mėnesius ant atsarginio suolelio dėl traumos. Laimei, amžina vasara baigėsi – ir jis paskutinėse pratybose jau galėjo dalyvauti ir ten parodė, ko neatims niekas.

Krilinas, Kačiokas, Tinkinis ir tiesiog Karolis buvo kulkosvaidžių grupės nariai, ir jiems gyvenimas tarnybos metu buvo įdomesnis. Kadangi praktiškai arba nieko neveikė, arba valė kulkosvaidį.

Džekas ir Kalnietis man įsiminė kaip sąžiningi žmonės, kurie už sąžiningumą tarnyboje užsidirbo minusus. Vienuoliktas šauktinio įsakymas – jeigu turi maisto, neišsiduok, neprisipažink, kad turi.

Paleckis - jis savo pravardę gavo, nes turi labai paprastą pavardę, gražią lietuvišką, kurią ištarti tikrai nėra sunku, tačiau vakarinio patikrinimo metu tik 2 kartus per visą tarnybą jo pavardė buvo ištarta teisingai, visąlaik ji gaudavo papildomų raidžių ir netgi ant vardinio ženklo, prie pavardės prisidėjo net dvi raidės.

Šis man tuo metu naujas kambarys, turėjo ir savo nuodėmių kampą, kur nusidėjėliai naudodavosi telefonais, vaksuodavo batus ir užsiimdavo kita nelegalia veikla. Abu kambariai žaisdavo kortomis, kas yra pagal kariuomenės taisykles nelegali veikla. Visi azartiniai žaidimai, tame tarpe ir kortų Black Jack, Magic The Gathering, Yu-gi-oh ir kiti, kareivinėse yra draudžiama veikla. Bet realiai visiem buvo dzin, nes vadai irgi sumesdavo su šauktiniais. Taip pat buvau gavęs klausimą iš žmonių dėl patalinės – ji keičiama kiekviena trečiadienį. Tas pats su rankšluosčiais.

Po visų testų, paskaitų galiausiai gavome savo ginklus liaudyje vadinamus gieškiemis ir galėjom truputi paflexinti, papozuoti, tačiau jais šaudyti galėjom tik po GVT. Tas pats su granata – su ja irgi reikėjo laikyti GVT. Prieš Kalėdas buvo granatų mėtymas, kur ir buvo pradžioje girdėtas dialogas su instruktoriumi jis iš Kauno ir gan linksmas bičas, jis supažindino su mėtymo taisyklėms, kas bus, jeigu paleisim metalą ir panašiai. Visi buvome su šarvinėms liemenėms, kurias parūpino vietiniai, visiems buvo išduota po granatą ir laukdami to momento įsidėjo į granatų pouch. Zonoje, kurioje pasirodėme, buvo 2 gelžbetonio blokai, prie vieno slėpėsi visi, o mėtantysis stovėjo centre ir numetęs granatą traukėsi į kitą bloką. Ištraukus žiedą granata dar nesprogsta, gali laikyti kiek nori, problemos prasideda, kai metalinė dalis atšoka nuo granatos, tada turi visas 3 sekundes nešti muilą. Prieš granatos metimą neturėjom jokių imitacinių granatų, o iškart ėjom prie reikalo. Granatas mėtėm po vieną, bam, kitas bam, kitas bang, kitas ir galiausiai mano eilė – gavęs granatą pasijaučiau įspūdingai, tokia galią rankose turėti ne kiekvieną diena gali ir instruktorius pradėjo rėkti apie vėžliukus nindzes, aš, atsakydamas, irgi rėkiau, nes buvome su kištukais, kurių dėka klausos nepraradau. Sprogimo garsas tikrai galingas. Bet tai pabaigę visi buvo patenkinti išlikę gyvi ir besidžiaugdami artėjančiomis kalėdinėmis atostogomis.

Šaudymai

Tiesa, prieš granatas, buvo šaudymai, prieš kuriuos susipažinome su unimogu – taip vadinamas sunkvežimis, vežantis karius, yra tekę jame paskraidyti. Buvo nuvežę į Ruklą, į kompiuterinę šaudyklę su simuliuojama atatranka, čia gavau velnių, kad tai tik į vieną vietą, nes priešą reikia palikti gyvą, bet sužeistą.

Paskui perėjome prie tikrų kovinių šovinių. Tiesa, čia pasakysiu, kad be akinių turėjau milžinišką taiklumo debufą (taip žaidimuose vadina pajėgumo sumažėjimą), nes taikantis įsijungdavo visiškas „depth of field“ (Suliejimo efektas). Pradžioje iššaudėme 65 šovinius į 25 metrų taikinius, paskui ėjo 100 m, kur galiu pasakyti, vaizdo suliejimas pasidarė pakankamai didelis žiemos metu. Į taikinius, esančius už 200 m, išvis nepataikiau. Baziako metu šaudymus išlaikiau, po baziako jau nebe, nes reikėjo šaudyti į 200 m ir toliau. Ginklo garsas silpnesnis už granatų, tačiau tikrai stiprus.

Po Naujųjų metų, sugrįžus į kareivines, buvome ruošiami paskutinei jo daliai, dviejų parų pratyboms miške, kuriose pirmą kartą gyvenime stovyklavau ir pamačiau, kaip statoma palapinė. Tiesa, po paros veiksmo man baigėsi baterijos. Kitą dieną buvau out, todėl nepapasakosiu kas vyko. Po šių mokomųjų pratybų vyko baigiamosios baziako pratybos, kur pirmą dieną reikėjo praeiti testą, nustatyti atstumą iki taikinio, tai yra gan lengva naudojant taikiklį, nurodyti taikinio kryptį keturiais būdais – pavyzdžiui taikinys x 60 m 3 valanda ties pašiūre – pavienis priešo karys ir panašiai. Pereiti judu dengiu su imitaciniais šoviniais ir naktį naktinis orientacinis, kuriame mano komanda ilgą laiką nepavyko rasti tikslų, tad nuo 21 iki 3 nakties ieškojome reikiamų taškų – laimei, visus radom, tik pabaigoje Šurikas ant nugaros nešė „Leggetą“ („Brothers In Arms“ veikėjas) iki finalo. Įsirengus palapines po valandos, ketvirtą valandą ryto, prasidėjo priešo puolimas, tada jau buvo visiškas ragas, Stoneriui ir Mamutui teko nešti mano kuprinę su visą žygio ekipuote – teko grįžti į kareivines, gavau valgyklos maisto ir galėjau tęsti veiksmą, tik nuo šių pratybų pradėjau gauti maisto į mišką, tai pliusas. Kitą dieną reikėjo pereiti, kliūčių ruožą ir vėl grįžti į kareivines vakare.

Po pratybų, praėjus savaitei, sekė paskutinis fizo, mano lygis pakilo dvigubai, iki 128 – tiems, kurie nori žinoti, tai yra 28 atsispaudimai, 22 atsilenkimai ir bėgimo laikas pagerėjo 5 sekundėm – 15:55. Ruklos instruktoriai paspaudė ranką, nes tokio progreso nesitikėjo. Po šito baigėsi baziakas, įdomiausią tarnybos dalis. Žinoma, skatytojų prašymu, į tekstą įdėti ginklo valdymo testo žingsniai.

GVT

Kadangi šį testą išlaikiau tik iš 7 karto, tad išmokau viską beveik perfect.

Ginklą paimk!

Ginklas guli užtaisytas šaudymo padėtyje.

Reikia jį apžiūrėti ar nepažeistas korpusas.

Iš išvaizdos atrodo viskas gerai, bet instruktorius šauna – matau atotampą.

Karys atsitraukia nuo ginklo, kviečiami išminuotojai – ginklas išminuotas.

Karys nustato keitikli į saugos padėtį, paima ginklą.

Paleidžia dėtuvę, ją apžiūri ir nuo turinio deda šoviniais žemyn ar aukštyn.

Ginklo saugumo patikrinimas

Ginklas nukreipiamas saugia kryptimi.

Spyna užfiksuojama galinėje padėtyje, apžiūrimas šovinio lizdas, uoksas, spyna.

Ginklas užtaisomas, keitiklis užmestas ant pavienių.

Kontrolinis šūvis.

Keitiklis į saugos padėtį.

Patikrinti taikiklį.

Šitoje vietoje gali būti iškritęs šovinys.

Dėtuvė užtaisoma ir dedama į dėtuvės dėklą.

Ginklą paimti už pistoletinės rankenos ir laikyti vamzdžiu į viršų

Taip baigiasi pirma dalis, prasideda antroji dalis kuri vyksta per laiką

Prieš išardant ginklą atliekamas GSP

SU g36 pradedame nuo trijų kaiščių

Tada atidarome buožę, iš jos išėmėme spyruoklę, PISTOLGRIP ar pistoletinę rankeną, spyną

Atjungiame dėtuvės fiksatorių, išimame stūmoklio spyruoklę

Stūmoklį ir nuimame flash hiderį

Tada lieka spyna, su stūmokliu išstumiame fiksatorių

Ištraukiame adatą, skeltuvą ir jo dalį kaip reikia per gvt.

Tada seka ginklo surinkimas

Pradėti rekomenduočiau nuo sunkiausios dalies – spynos.

Surinkus ginklą seka funkcinis patikrinimas.

Ant saugos padėties ginklas turi nešauti.

Ant pavienių iššauti, laikyti trigerį ir vėl pertaisyti.

Turi pasigirsti kaip trigeris pereina į kovinę padėtį.

Tas pat tik su automatine.

Ketvirta dalis Dėtuvės užtaisymas

Kraunant šovinius dėtuvė turi būti nusukta į saugią pusę (dešinę ar kairę)

Taip daroma, kad šoviniams sprogus, nebūtų sužalotas veidas

Per tam tikrą laiko tarpą reikia įdėti šovinius į dėtuvę

Penkta dalis – dėtuvės prijungimas

Patikriname keitiklį, ar saugos padėtis

Patikriname apkabą, ar joje yra šovinių ir ar ginkle ji užfiksuota.

1 iš klaidų, kurią padariau, tai dėjau per dėtuvės apačią, ir po jos sekė komanda padėk ginklą.

Įdėjus dėtuve ginklas laikomas nukreiptas 45 laipsniu kampu į žemę

Ginklą užtaisyk

Nurodoma šaudymo padėtis – priešas už 300 metrų

Patikrinti keitikli – saugos padėtis

Taikiklis 300 metrų

Ginklas horizontalia padėtimi saugia kryptimi

Pirštas laikomi netoli trigerio

Ginklas neįšovė

Komanda Ugnis

Keitiklis ant Singlo

Imituojamas šaudymas

Ginklas neiššovė

Keitiklis saugos padėtyje

Trys padėtis – jeigu

Spyna fiksuota gale – reikia pakeisti dėtuvę

Spyna priekyje – pertaisyti ginklą

Spyna per vidurį – padaužyti per ginklo korpusą

ar su smailių daiktų bandyti iškrapštyti kulkas

Susitvarkius vėl ant singlo

Imituojamas šaudymas

Komanda Stop šaudymas nutraukiamas

Keitiklis į saugos padėti

Ginklą saugų daryk

Keitiklis saugos padėtis

Atjungti dėtuve

Patikrinti ar ginklas saugus

Keitiklis ant saugos

Prijungti Dėtuve

Gražinti taikiklį į prieš tai buvusią padėti

Priimti parengties padėti

Ginklą ištaisyk

Keitiklis saugos padėtis

Dėtuvę atjungti

GSP

Keitiklis sauga

Ginklas vamzdžiu į viršų

Ginklą perduok kitam kariui

Keitiklis sauga

GSP

Pasikviesti patikrinimui kitą karį

Kitas karys sako patikrinta, švaru ar apžiūrėta

Kontrolinis šuvis

Keitiklis nustatomas į Saugos padėti

Tada ginklas perduodamas:

Ezgaminuojamas karys – ginklas G36KA4 saugus, neužtaisytas.

– Dėtuvė tuščia – kovinių, mokomųjų ir imitacinių šovinių joje nėra.

Taip atrodo GVT, kaip matėte, reikia kartoti tuos pačius veiksmus kelis kartus, kad tikrai būtų įsitikinta, jog ginklas saugus.

Šauliai, Lietuva