Šis mikrorajonas sparčiai plečiasi, čia kuriasi vis daugiau ir daugiau jaunų šeimų. Jau ir dabar kažkada buvę laukai apstatomi naujais gyvenamosios ir komercinės paskirties pastatais. Deja, infrastruktūra vystoma ne taip sparčiai kaip norėtųsi, rytais tik du esantys išvažiavimai iš mikrorajono yra aklinai užkimšti mašinomis, gyventojai dėl to kasdien patiria didžiulį stresą. Taip pat, nežiūrint į tai, kad čia atsikrausto gyventi dažniausiai jaunos šeimos su vaikais, mikrorajone katastrofiškai trūksta darželių ir mokyklų. Bet užtat artimiausiu metu stovės net dveji laidojimo namai.

Jau kurį laiką prie Pilaitėje esančios Šv. Juozapo bažnyčios yra įsikūręs „Laidojimo paslaugų centras“ su dviem salėm. Šis centras dirba vidutiniu pajėgumu ir negalima teigti, kad mikrorajone jaučiasi laidojimo paslaugų stygius. Jau tikrai ne toks stiprus kaip ugdymo įstaigų. Bet gruodžio pradžioje atsitiktinai sužinojome kad tik 2 km atstumu nuo vienų laidojimo namų bus statomi kiti. Kodėl? Kam? Jei jau taip yra reikalingi laidojimo namai, kodėl jie nėra statomi šalia kapinių, o šalia kitų laidojimo namų? Ir kodėl gyvenamųjų namų pašonėje? Gal todėl, kad kažkas naudingai įsigijo žemės sklypą ir nusprendė čia vystyti viena pelningiausių verslų?

Neatsižvelgiant į tai, kad šalia gyvenantys žmonės kasdien bus priversti stebėti kitų žmonių sielvartą. Neatsižvelgiant į reikalingų parkavimo vietų skaičių. Neatsižvelgiant į tai, kad gatvė, šalia kurios bus statomi šie namai, yra labai judri ir tik dvejų juostų. Kas bus su automobilių, išvažiuojančių iš minėtų laidojimo namų, kolonomis, kaip visi tilps į šią siaurą gatvę? Bet vėliau sužinojome, kad dėl šio privataus verslo vystymo savivaldybė net pradėjo ieškoti rezervų ES fonduose gatvės rekonstrukcijos darbams atlikti. Sunku patikėti atsitiktinumu, kai tiek metų buvęs vienintelis siauras kelias, vedantis į Karveliškių kapines, staiga atsiradus šiam privataus kapitalo projektui, bus renovuojamas ES lėšomis.

Vizualizacija

Esame linkę diskutuoti ir ieškoti sprendimų. Raštu kreipiamės į Vilniaus miesto mero pavaduotają Vytautą Mitalą, kviesdami jį atvykti į gruodžio 6 d. susirinkimą savivaldybėje. Deja, nei jis, nei jo deleguotas atstovas neatvyko ir iki šiol niekaip nepakomentavo šios situacijos.

Pilaitėje reikalingos investicijos, bet ar tikrai, atitolę nuo kapinių virš 5 km atstumu laidojimo namai ir kelias į kapines, yra pirmo būtinumo investicija, kurios reikia mikrorajono gyventojams? Kaip būtų gerai, jei vietoje šio kelio rekonstrukcijos būtų pagerintas susisiekimas su miesto centru, kad mažėtų rytinės spūstys, kaip būtų gerai leisti vaikus į šalia namų esančią ugdymo įstaigą, o negrūstis su jais per spūstis į laisvas vietas turinčius darželius ir mokyklas... Pasvajokime...

***

Komentuoja Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis

Laidojimo namus Čekoniškių gatvėje esančiame komercinės paskirties sklype statyti investuotojas galės tik gavęs statybos leidimą. Vilniaus miesto savivaldybė leidimo, kuris leistų šiame sklype statyti laidojimo namus, dar nėra išdavusi.

Gruodžio 6 dieną vyko viešas projekto pristatymas visuomenei, gyventojai iki susirinkimo pradžios ir jo metu galėjo teikti motyvuotus pasiūlymus, pretenzijas ar pastabas dėl numatomų statybų. Tik įvertinę viešojo projektinių pasiūlymų pristatymo protokolą, gyventojų ir kaimynų pastebėjimus, bus priimtas sprendimas dėl laidojimo namų statybų.