Kai pradėjau NPPKT buvo 2018-jų lapkričio 5, prieš tai buvau atsipūtęs videomontuotojas, žaidimų technikos apžvalgininkas, Pirmojo, Antrojo, Trečiojo pasaulinių, Vietnamo, Trojos karų veteranas, praėjęs kruvinus kelius Bastonėje, Sindžare, Stalingrade ir kituose karštuose pasaulio taškuose. Tad nusprendžiau viską, ko mane išmokė kompiuteriniai žaidimai, tokie kaip „Insurgency“, „Squad“, „Red Orchestra“ pritaikyti realybėje ar bent jau pažiūrėti kuo skiriasi vaizdas.

Šaukimo loterijos nelaimėjau – užsirašiau savanoriškai, nes norėjau išbandyti savo, kaip Lietuvos Respublikos piliečio, teisę tarnauti, tačiau nesmerkiu tų, kurie nenori to daryti, nes gyvenime tam yra priežasčių. Viskas, ką reikėjo padaryti norint užsirašyti – tiesiog ateiti į artimiausią komplektacijos skyrių, kur dėdė sėdėjo prie kompiuterio, žaidė „Solitaire“ ir sužinojęs, kad einu savo noru, pasiūlė dalinius, apie kuriuos geriausi atsiliepimai – iš pradžių buvau pasirinkęs Prieštankinį. Žinoma, prieš tai reikia parodyti asmens dokumentą ir užpildyti porą blankų, kad tikrai einu savo noru, kas rekomendavo, ar yra draugų, kurie norėtų tarnauti su manimi ir panašiai. Tada siunčia į medicinine patikrą – jį vyksta keliose vietose, mano atveju, Panevėžyje. Po šios patikros turėjo paaiškėti, ar esu tinkamas karinei tarnybai.

Kalbant apie ją:

Med. Patikra

Medicininė patikra prasidėjo 9 val., prieš ją buvo nurodyta nieko nevalgyti ir negerti apie 12 val. Jos metu nieko naujo nesužinojau, tik tiek, kad esu žmogus su trūkumais ir mano sveikatos kategorija yra B, ji eina po geriausios A ir yra geresnė už C ar D. Iš pradžių laukia įprasti tyrimai: kraujas, šlapimas, širdis, rega, klausa, pėdos, nugara. O po jų tokie įdomesni – intelekto testas ir klausimynas.

Nesu ir niekada nebuvau labai storas vaikinas, sveriu iš viso 62 kilogramus ir mano ūgis – 183 cm. Prieš tarnybą visiškai nesportavau, negėriau, nerūkiau, nevalgiau mėsos. Su širdimi viskas gerai, turiu pirmo laipsnio plokščiapadystę, matau šiek tiek silpniau, vieną ausis truputi silpniau girdi, bet pagal viską esu tinkamas tarnybai.

Klausos testas buvo gan įdomus, kadangi uždarė į tokią budelę, kurioje visiškai izoliuotas garsas iš aplinkos ir reikia nuspausti mygtuką išgirdus garsą iš ausinių.

Klausimynas

Tačiau man labiausiai įsiminė po visų patikrinimų laukęs gan ilgas klausimynas, kuriame kelis kartus buvo klausiamą apie tarnybą:

Ar nori tarnauti?

Nenori tarnauti?

Aš ruošiuosi ginti tėvynę?

Bent septyni ar aštuoni klausimai (buvo tokie patys tik kitaip užduoti).

Keli vienodi klausimai tema, ar nori nužudyti, kenkti, žaloti ką nors kitą ar save.

Toliau sekė įdomesni klausimai:

Ar tau patinka gėlės?

Ar tu myli savo mamą?

Ar norėtum būti gėlininku?

Ar norėtum būti mergina? (įdomu, ar merginų klausia, ar jos norėtų būti vaikinais?)

Ar jautei, kaip siela palieką kūną?

Ar girdėjai dvasių balsus?

Telefone turiu nufotografavęs ir išsisaugojęs kiek daugiau nei puslapį klausimų, bet negadinsiu malonumo tiems, kurie greitai ar negreitai patys turės atsakinėti į šiuos klausimus.

Atsakinėjimo metu aš jaučiausi panašiai kaip kažkada, labai seniai, gimnazijos suole teksto suvokimo metu bandžiau atspėti kokio atsakymo iš tavęs trokšta vertintojas, todėl atsakinėjau labai atsargiai. Kai kurių fiziškai sveikų kandidatų nepriimą į tarnybą vien dėl to, kad neskaitę klausimų jie kaip nori atsako. Pavyzdžiui, ar mėgsti rengtis moteriškais rūbais – taip, ar tu myli savo mamą – ne. Gerai, kitas. Pasirodo, yra tam tikra kreivė, kuri eina pagal kandidato atsakymų tipą, ji gali nurodyti ar kandidatas linkęs į savižudybę, kamuojamas depresijos ar šiaip mėgsta rengtis moteriškai rūbais. Šį etapą įveikiau.

Vėliau reikėjo spręsti intelekto testą, kuriame reikėjo gerai pagalvoti ir įsivaizduoti kaip atrodys figūros kita perspektyva, kaip eina seka ir t. t. Po jo galvojau, kad jau greitai ir baigsiu viską, nes buvo apie 11 valanda, bet, deja, reikėjo laukti dar tris valandas, kol pasirodė ponas Psichologas ir ponia Psichiatrė. Šiems dviems asmenims reikėjo atsakyti į tris klausimus: ar galvoji apie savižudybę?; Ar vartojai narkotikus?; Ar nori tarnauti?; Ir parodyti rankas„ kad tikrai niekur nesibadžiau ir nesipjausčiau, nes būdamas žmogus su labai geru „Fortnite“ įdegiu, atrodau įtartinai. Tas bereikalingas laukimas buvo vienintelis negatyvus aspektas iš visos medicininės patikros.

Personalas elgėsi profesionaliai, o pats patikrinimas praėjo gan sklandžiai. Jo pabaigoje sužinojau teigiamą medikų verdiktą.

Kas toliau?

Toliau sekė keli mėnesiai laukimo, po kurių paskambino vyrukas iš komplektavimo skyriaus ir pranešė, kad sveikas, kolega, deja, turiu liūdnų žinių – tarnyba nukeliama. Tarnauti turėjau pradėti rugsėjį, tačiau likimas taip susiklostė, kad spalį ji turėjo prasidėti, bet tada vėl atėjo skambutis: atleisk, vyruti, vėl teks nukelti, šįkart į gruodį. Tada paklausiau, ar yra koks dalinys, kuris pradeda ankščiau ir atsakymas buvo taip. Tas dalinys priklauso oro pajėgoms ir jie vaikšto su tokiomis gan juokingomis beretėmis.

Gavau šaukimo nurodymą – lapkričio 5 d. pasirodyti komplektavimo skyriuje 8 val., prieš tai turėjau daug veiksmo, nusifilmavau filme, keletoje TV laidų, praėjau per „GameOn“, o praėjus savaitgaliui atėjau kaip „zoniakas“ į komplektacijos skyrių, kur išrikiavo daug žmonių, išskirstė pagal dalinius ir autobusu išvežė į sandėlius, kur išdalino tarnybai skirtus daiktus, tokius kaip LU, tai yra lauko uniforma, su kuria šauktiniai vaikščioja visus 9 mėnesius – jų mes gavome dvi poras.

Tada gavome neperšlampamas kelnes ir striukę, žieminę striukę, dvi poras kerzų: vasarinių ir žieminių, ir daug kitų dalykų. Visą inventorių susirinkti užtrunka. Paskui mus nuvežė į Radviliškio Oro gynybos Batalioną (OGB), kur karo policininkai apžiūrėjo visų daiktus ir gavome pirmąją vakarienę.. Pirmoji diena praėjo gan linksmai, be ypatingų ceremonijų. Nebent tai, kad atsirado žmonių, kuriems mano ir kitų kolegų įpročiai nepatiko.

Pasakysiu tik tiek, kad tarnauti ėjau ne dėl pinigų, nes tarnybos metu karys gauna visus 140 Eur/mėn., o jeigu visus savaitgalius važiuoja namo, tai šį suma pakyla iki 200 eurų. Už tiek žmogus atsiduoda tik iš meilės Tėvynei. Taip pat, kiek sutikau žmonių, kurie nori tarnauti, jie turi klaidingą įsitikinimą, kad po tarnybos išmokės apie 3 tūkstančius eurų, jeigu tarnybą pasirinkta savo noru. Tačiau turiu nuvilti, nes tikroji suma bus nuo 900 iki 1700 (priklauso, ar esate savanoris ar pašauktasis) + paskutinio mėnesio 200. Bet ir tai dar priklauso nuo jūsų tarnybos įvertinimo ir kitų niuansų, apie kuriuos jūs sužinosite vėlesnėse serijose.

Tiesa, prieš tarnybą yra išduodamas reikalingų daiktų sąrašas, kuriame rašoma, kad tai rekomenduojami daiktai, tačiau didžioji dalis jų yra privalomi taip pat prie jų reikia įsidėti palapinių kuoliukų ir virvučių. Vienintelis daiktas tame sąraše, kurį išdavė, buvo 20 metrų virvė. Reikalingiausi daiktai – kišeninis peilis, ragelis, batų tepalas, plaukų/barzdos mašinėlė ir drėgnos servetėlės. Rekomenduoju paimti ir talpesnius nešiojamus kroviklius, nes krauti bet kada negalėsite.

Susikrovęs visus daiktus laukiau kitos dienos.