Ruošiamasi šiai dienai ilgai. Etnokultūros grupės nariai stengiasi, kad ši diena nepraeitų veltui – būtų įdomi ir prasminga. Tai projektas, kuriame dalyvauja visi mokyklos mokiniai.

O amatų išties daug. Amatininkai kviečiami iš visos Lietuvos arba mokiniai su mokytojais keliauja į kitus regionus išbandyti vieno ar kito amato subtilybių. Antai vieni važiuoja šakočių, kiti į Grikucio sodybą blynų iš grikių kepti. Sodyboje „Bitutė pilkoji“ mokiniai sužino apie žvakių liejimo senąsias tradicijas ir patys lieja žvakes, vaišinasi medumi su varškės sūriu. O dar šakočiai Ignalinoje, meduolių dirbtuvės Vilniuje... Svarbiausia, kad mokiniai dalyvauja gamybos procese, o tai įdomiausia edukacijos dalis, kai ne tik sužinai, bet ir gali pasididžiuodamas pasakyti, kad pats pasigaminai.

Likusiems mokykloje mokiniams vyksta edukacijos, iš kurių kiekviena vis kitokia. Pavyzdžiui, paskaitėlė apie tradicinių juostų reikšmę lietuvių etninėje kultūroje, karpiniai, vilnos vėlimas, tautinio tapatumo išsaugojimas medžio drožyboje, šiaudinių žaisliukų rišimas, eko maišelio gamyba... Didelio susidomėjimo susilaukia pamoka „Pirties papročiai“. Amatininkai vaikus moko pinti iš vytelių, pagaminti angelą iš linų pluošto arba medinį knygos skirtuką, drožinėti iš medžio, lieti žvakes, pasigaminti žaislus iš skiaučių eglutei papuošti.

Šią dieną šurmuliuoja visa mokykla. Mokiniai dalijasi patirtimi ir įspūdžiais. Visi patenkinti, na, ir šiek tiek pavargę, nes turėjo daug ką pasigaminti patys. Tačiau namo keliauja kupini geros nuotaikos.

Etnokultūros grupė dėkoja visiems edukatoriams, mokytojams ir tėveliams, sutikusiems pasidalinti patirtimi ir mokyti jaunąją kartą puoselėti senuosius amatus, nepamiršti tradicijų ir papročių.