Kol kas daugiausia surinkta kamštelių Utenoje – 284 kilogramai. Šiame mieste yra ir įstaiga, šiemet surinkusi daugiausia kamštelių. Nuo uteniškių nedaug atsilieka Alytus ir Kaunas, surinkę po kiek daugiau nei 250 kilogramų. Kamšteliai dar nesurinkti Vilniuje – po sostinę konkurso autobusėlis važinės lapkričio 20 d. Jis užsuks pas kiekvieną komandą, surinkusią daugiau nei 100 kilogramų. Visi, surinkę mažiau, turi pristatyti kamštelius prie LITEXPO, lapkričio 20 d. 12 – 14 val. Tą dieną ir paaiškės šių metų konkurso „Kamštelių vajus“ nugalėtojai.

„Važiuojame per Lietuvą ir stebimės konkurso dalyvių atsidavimu, idėjiškumu, tikėjimu, kad rinkdami kamštelius padeda Žemei išsivaduoti nuo plastiko taršos. Juolab, kad šiemet negavome jokio finansavimo ir dalyvių dovanos yra labai kuklios, todėl visi, renkantys kamštelius, tai daro tiesiog iš idėjos. „Kamštelių vajus“ yra didžiulis respublikinis konkursas – šiemet jame prisiregistravo šimtas dvidešimt įvairių mokymo įstaigų ir bendruomenių. Pastebiu didelį skirtumą dėl žmonių požiūrio į savanorystę, atsirado daugiau gebančių ir norinčių prisiimti asmeninę atsakomybę už taršą ir tai džiugina, įkvepia. Prieš septynis metus, kai pradėjau organizuoti šį konkursą, situacija tikrai buvo kitokia.“ – apie šių metų konkursą pasakoja jo sumanytoja VšĮ „Draugiški šeimai“ vadovė Birutė Jakučionytė.

Kiekvienais metais konkurso dalyviai turi galimybę ne tik rinkti kamštelius, bet ir kurti meninius darbus iš jų. Geriausi yra atrenkami ir vežami į Vilnių, respublikinę parodą. „Kamštelių vajus‘2019“ meninių darbų paroda vyks lapkričio 22 – 24 d. Vilniuje, parodoje „Vaikų šalis“, LITEXPO. Lapkričio 22 d. 14 val čia vyks ir šių metų konkurso nugalėtojų apdovanojimai.

Ne vienus metus socialinis projektas „Kamštelių vajus“ bendradarbiauja su parodų ir kongresų centru LITEXPO. Šio centro projektų vadovė Indrė Reimorienė pasakoja: „Mūsų įstaiga palaiko daug socialinių iniciatyvų ir verslų, vienas iš jų – „Kamštelių vajus“. Kiekvienais metais prie LITEXPO yra įrengiamas kamštelių surinkimo punktas, o šiemet ir meniniai darbai iš kamštelių bus eksponuojami, ir konkurso finalinis renginys vyks parodoje „Vaikų šalis“. Taip pat konkurso organizatoriai įrengs edukacijų ir dirbtuvių erdvę, kurioje parodos lankytojai turės galimybę gvildenti santykius su gamta, plastiku, rūšiavimu ir net su pinigais.“

Konkurso organizatoriai primena, kad per penkis konkurso „Kamštelių vajus“ organizavimo metus yra surinkta ir priduota perdirbti trisdešimt tonų plastikinių butelių kamštelių. Vienas kamštelis sveria tris gramus, todėl surinktų kamštelių kiekis yra išties milžiniškas. Tai puiki žaliava perdirbimui, tačiau pagrindiniai šeštus metus Lietuvoje organizuojamo konkurso tikslai yra švietėjiški:

1. Surinkti kuo daugiau gamtoje išmėtytų smulkių šiukšlių – plastikinių butelių kamštelių – ir juos perdirbti.

2. Mažinti opią Žemės užterštumo plastiku problemą.

3. Ugdyti jaunosios kartos atsakingumą, atkreipti dėmesį į opią šiukšlių rūšiavimo problemą Lietuvoje, skatinti mąstyti „žaliai“, ugdyti kūrybiškumą, komandinį darbą, tvarų vartojimą.

4. Raginti mokymo įstaigas organizuoti renginius ir akcijas ekologijos, šiukšlių rūšiavimo, švarios aplinkos temomis.

Konkursas „Kamštelių vajus“ yra dalis socialinės iniciatyvos „EKODAIKTAI.LT“, kurią organizuoja ne pelno siekianti organizacija VšĮ „Draugiški šeimai“. Iniciatyvos tikslas – šviesti visuomenę, skatinti gyventi ir leisti laisvalaikį sveikai, naudoti ekologiškas priemones, tausoti aplinką ir energijos šaltinius, skleisti žinią apie tokių paslaugų naudą.

Šios iniciatyvos veiklos kryptys yra pažintinio ir ekoturizmo skatinimas, sveikos gyvensenos, ugdomųjų/patyriminių renginių, stovyklų vaikams, seminarų organizavimas, ekologiškų priemonių bei žaislų naudojimas, sveiko maisto vartojimas, kūrybingumo ir inovacijų skatinimas versle.

Plačiau galite paskaityti www.ekodaiktai.lt, www.jakucionyte.lt