Mokslinis darbas reikalauja itin didelės kvalifikacijos, tačiau už jį mokama neadekvati, nekonkurencinga, mokslininkų statusą menkinanti alga. Atlyginimų sistema yra neteisinga, išbalansuota, neskatinanti tobulėti. Jauniems mokslininkams, aukštųjų mokyklų dėstytojams dabar už etatinį darbą mokama 10–20 proc. mažiau, nei vidutinis šalies darbo užmokestis, o patyrusių mokslininkų ir docentų atlyginimai vos siekia vidutinį darbo užmokestį. Taip pat iki šiol nė karto nebuvo kelti atlyginimai mokslo institucijose neakademinį darbą dirbantiems kultūros ir švietimo darbuotojams.

Akademinė bendruomenė jau kelerius metus LR Vyriausybei bei LR Seimo nariams aktyviai siūlo iš esmės keisti požiūrį į mokslo ir studijų finansavimo politiką. Jeigu norime, kad universitetuose jaunų žmonių protus lavintų geriausi Lietuvos profesionalai, o institutai gebėtų dirbti pasauliniu lygiu, turime per kelerius metus pasiekti, kad dėstytojams ir mokslininkams mokamas atlygis būtų ne mažesnis, nei 150 proc. vidutinio darbo užmokesčio.

Šį pavasarį, po derybų ir diskusijų Vyriausybėje, kur buvo svarstoma „Viešojo sektoriaus ilgalaikė darbo užmokesčio didinimo strategija“, visos šalys pripažino, kad dabartinis mokslo ir studijų institucijų darbuotojų atlygis yra neadekvačiai žemas. Akademinė bendruomenė pasiūlė etatinius atlyginimus didinti po 20 proc. 2020 ir 2021 metais, o vėlesniais metais laikytis politikos didinti darbo užmokestį po 10 proc.

2020 metais šiam tikslui pasiekti reikėtų 33,3 mln. eurų, o 2021 metais – 40,3 mln. eurų.

Net ir laikantis akademinės bendruomenės pasiūlyto plano, tik po dvejų metų pavyktų pasiekti, kad jauni mokslininkai ir dėstytojai gautų vidutinio darbo užmokesčio dydžio etatinius atlyginimus.

Vyriausybės atstovai per 2019 m. pavasarį vykusias derybas pažadėjo, kad bus surastas finansavimas padidinti atlyginimus bent 10 proc. Jų paskaičiavimu, šiam tikslui 2020 metais reikėtų skirti 16,8 mln. eurų, o 2021 metais – 18,3 mln. Valdžios atstovai taip pat įsipareigojo ieškoti papildomų rezervų, kurie leistų atlyginimus didinti po 20 proc.

Tačiau prieš kelias savaites akademinės bendruomenės atstovus pasiekė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos laiškas, kuriame informuojama, kad „Seimui pateiktame 2020 m. Valstybės biudžeto projekte papildomų lėšų dėstytojų, mokslo darbuotojų ir kitų tyrėjų bei neakademinių darbuotojų darbo užmokesčiui padidinti nėra skirta.“

Tad valdžios atstovai sulaužė duotą pažadą! Kol kas jų planuose aukštasis mokslas bei moksliniai tyrimai nėra tarp svarbiausių prioritetų. Jų neįtikina ir tai, kad Lietuvos Respublikos išlaidos, skaičiuojant vienam gyventojui, jau 43 proc. atsilieka nuo ES vidurkio, o Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) investicijos tesiekia 0,89 proc. BVP. Priminsime, kad Europos Komisija ragina ES šalis nares MTEP finansavimo lygį padidinti iki 3 procentų BVP.

Akademinės bendruomenės neįtikina argumentai, kad „nėra lėšų“, „reikia laikytis fiskalinės drausmės“, „pradžioje sumažinkime socialinę atskirtį“ ir t. t.

Taip, taupykime! Visų pirma, investuodami į protus ir atverdami galimybes Lietuvai kurti ateitį, grindžiamą intelektu, mokslo pasiekimais bei šviesuomenės bendra išmintimi.

Biudžeto politika yra mūsų visuomenės gyvenimo planavimo politika. Todėl tiek biudžetas, tiek mokesčių reformos turėtų būti planuojamos pasitelkus mokslo ir studijų institucijų intelektinį potencialą bei sukauptas žinias.

Tad kviečiame visas Lietuvos visuomenę atstovaujančias puses – Vyriausybę, Seimo narius, Prezidentūrą stabdyti viešojo sektoriaus finansavimo mažakraujystę, taip pat kartu aptarti Lietuvos prioritetus ir būdus pilnavertiškai finansuoti gyvybiškai svarbias sritis.

Akademinė bendruomenė yra pasirengusi suteikti visokeriopą intelektualinę pagalbą.

Kviečiame ir Lietuvos visuomenę nebūti abejinga – kartu kurkime, o ne žlugdykime Lietuvos ateitį.

Pasirašo:

Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto darbuotojų profesinė sąjunga

Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto profesinė sąjunga

Lietuvos biochemikų draugijos

Lietuvos ekonomistų asociacija

Lietuvos fenomenologų asociacija

Lietuvos filosofų draugija

Lietuvos geologų sąjunga

Lietuvos kamieninių ląstelių tyrėjų asociacija

Lietuvos kriminologų asociacija

Lietuvos lyginamosios literatūros asociacija

Lietuvos mikrobiologų draugija

Lietuvos mokslininkų sąjunga

Lietuvos politologų asociacija

Lietuvos religijotyrininkų draugija

Lietuvos sociologų draugija

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga

Vilniaus dailės akademijos profesinė sąjunga

Vilniaus Gedimino technikos universiteto darbuotojų profesinė sąjunga

Vilniaus universiteto profesinė sąjunga

Vytauto Didžiojo universiteto profesinė sąjunga

Lietuvos istorijos instituto darbo taryba

Lietuvos kultūros tyrimų institutų darbo taryba

Lietuvos energetikos instituto Darbo taryba

Lietuvos psichologų sąjunga

Nacionalinis istorikų komitetas

Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga

Lietuvos socialinio darbo mokyklų asociacija

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesinė sąjunga

(Sąrašas nėra baigtinis)

Kontaktinis asmuo dr. Lina Leparskienė, tel: +370 656 58394

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)