2020 metais Rokai minės 520 m. sukaktį. Rokai Roko lauko vardu pirmą kartą paminėti 1500 m. dokumente, kuriuo LDK didysis kunigaikštis Aleksandras dovanoja žemių prie Jiesios Henrikui Šliagiriui.

VšĮ „Kultūros kiemas“ kilo idėja padaryti dovaną Rokams – mozaikos suolelį. Kodėl mozaikos? Katalonijos modernistams (A. Gaudi, Josep Maria Jujol ir kt.) išpopuliarinus trencadís techniką (trencadís - mozaikos tipas, kai mozaika kuriama iš keramikos duženų: skaldytų plytelių, indų ir kt. šukių), mozaikos menas tapo prieinamas kiekvienam. Lietuvoje mozaika nėra tradicinė meno šaka, todėl nėra apaugusi stererotipais – aš ne menininkas, nemoku, negaliu. VšĮ „Kultūros kiemas“ vykdytų mozaikos projektų patirtis rodo, jog dirbant su mozaika lengvai atsiskleidžia žmonių kūrybinis potencialas – jie nebijo kurti. Viena projekto dalyvė išsakė nuostabią mintį: „Mozaikos gabalėliai – tarsi žmonės. Iš tų gabalėlių sudėliotas kūrinys – jų bendruomenė. Dėliodamas tuos gabalėlius tarsi atrandi savo vietą...“

Kilo mintis Rokuose esančių organizacijų – Kauno Rokų gimnazijos, Kauno lopšelio-darželio „Rokutis“, Rokų Šv. Antano Paduviečio parapijos – bendruomenes apjungti bendram tikslui. O kas geriau suvienija žmones negu bendras darbas... Spalio mėnesį Kauno Rokų gimnazijoje ir lopšelyje-darželyje „Rokutis“ vyko kūrybinės dirbtuvės, kurių metu Rokų bendruomenės atstovai vieningai dirbo, kurdami mozaikos rūbą Bendruomenės suoleliui. Skraistę suoleliui kūrė Kauno Rokų gimnazijos 5-tų ir 8-tų klasių moksleiviai. Rokų kontūrą dėliojo visų organizacijų ir visų kartų atstovai, ir darželinukai , ir moksleiviai, jų tėveliai bei mamos, močiutės ir netgi promočiutės. Bendruomenės suolelį kūrė net 65 Rokų gyventojai! Dirbtuvėms vadovo menininkas Konstantinas Klimavičius.

„Labai smagu, kad sutapo tiek daug progų – ir Rokų gimnazijos šimtmetis, ir Rokų koplyčios pašventinimo dvidešimtmetis, ir kitais metais laukiantis Rokų 520-ties metų jubiliejus. Šis suolelis skiriamas mums visiems... Ir turbūt ne suolelis čia svarbiausia – svarbiausia bendruomenė, kad mes pažintume vieni kitus, nusišypsotume ir, kaip sakoma, ir džiaugsme... ir varge ... „ – Bendruomenės suolelio pristatymo metu kalbėjo viena projekto iniciatorių Daiva Klimavičienė.

Projekto organizatoriams dėkojo ir atminimo dovanėles įteikė Panemunės seniūnė Rasina Žolynienė ir Rokų Šv. Antano Paduviečio parapijos klebonas Virginijus Gražulevičius.

Jau tadicija tapusiu plytelės dūžiu bendruomenės kūrybinis darbas – Mozaikos suolelis „Rokams520“ buvo oficialiai pristatytas bendruomenei ir tapo Rokų kraštovaizdžio dalimi. Simboliškai plytelę suskaldė trijų kartų atstovai, mozaikos kūrybinių dirbtuvių dalyviai – Kasparas Rakauskas (6 m.), klebonas Virginijus Gražulevičius ir viena garbingiausių Rokų bendruomenės narių Eleonora Čepulienė.

Rokiečių dovana Rokams – Bendruomenės suolelis:

Suolelis – atsisėsti, pailsėti, pabendrauti, pasikalbėti, pabūti...

Skara, skraistė – apsigobti, užsikloti, sušilti...

Ir... tiesiog Rokai...

Suolelis pastatytas prie Rokų koplyčios (J. Borutos g. 23, Kaunas). Kviečiame prisėsti...

Lietuvos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos priemonės „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ projektas „Kūrybinės dirbtuvės: mozaikos suolelis „Rokams 520“. Vykdytojas – VšĮ „Kultūros kiemas“. Projektą finansuoja Lietuvos socialinės apsaugos ir darbo ministerija.