Vienas tokių užmojų – parkelyje, esančiame netoli „Ryto“ skulptūros už prekybos centro, sukurti rekreacinę zoną ir jaunimui, ir šeimoms, ir vyresnio amžiaus žmonėms. Tai bus viešoji erdvė, kurioje gyventojai galės ne tik pailsėti, bet ir susipažinti, pabendrauti.

Tiek įvairių sričių specialistai, tiek gyventojai vieningai sutaria, jog viešosios erdvės sutvarkymo projektas atneša naudos tik tuomet, jei yra reikalingas vietos gyventojams. Ar turi šansų „išgyventi“ mūsų parkas? Ši vieta buvo mažai lankoma ir menkai prižiūrima, o takų danga, plytelės buvo tiek susidėvėję, jog ne visi išdrįsdavo klampoti per sniegą ar purvynus. O jaunimą viliojantis riedučių ir riedlenčių parkas visai sudūlėjo ir tapo ne vienos traumos priežastimi, nes beveik nebuvo tvarkytas nuo pat įrengimo 2006 metais.

Ką galėjo ar norėjo pakeisti Lazdynų „Ryto“ bendruomenė? Po daugelio diskusijų gimė Lazdynų „Šeimų parko“ idėja. „Savo rajone turime tris didesnes viešąsias erdves, kurių sutvarkymas – mūsų prioritetas.

Vienoje iš jų numatėme vystyti sportui skirtas veiklas, kitą pritaikysim laisvalaikiui – svarstome apie vyšnių sodą. O trečiojoje planuojame kurti „Šeimų parką“. Šioje teritorijoje jau įrengta nauja žaidimų aikštelė, tad belieka pastatyti šachmatų, stalo teniso stalus. Šiais metais Lazdynai minės savo 50 metų jubiliejų, ta proga norėtume šalia parko įkurti bibliotekėlę, o vėliau sutvarkyti riedlenčių parką, pastatyti lauko muzikos instrumentus, kad kiekvieno parkelio gale būtų po vis kitą veiklą“, – prieš metus planais dalijosi Lazdynų „Ryto“ bendruomenės narys Mindaugas Bučys.

Bendruomenės steigėjų iniciatyvas labai palaikė vietos gyventojai, besidžiaugiantys, jog susibūrė aktyvių kaimynų branduolys, kuris generuoja sumanymus ir rūpinasi jų įgyvendinimu.

Pirmasis žingsnis link suplanuotos „Šeimų parko“ idėjos įgyvendinimo buvo žengtas kartu su Lazdynų seniūnija. Atnaujinti pėsčiųjų takai, įrengti suoliukai, šiukšliadėžės – tai buvo tik pirmieji sėkmingų diskusijų ir derybų vaisiai. Infrastruktūra – bene vienas svarbiausių dalykų tvarkant viešąją erdvę, bet tikrai ne vienintelis. Planuojant parko erdves bendruomenė kruopščiai apmąstė, kur ir kokios erdvės bus projektuojamos, dalyvavo priimant sprendimus tiek dėl lauko treniruoklių, tiek dėl kitų mažosios architektūros elementų įrengimo.

Kiekvienas sprendimas yra labai jautrus šiais metais 50-tąjį jubiliejų švenčiantiems Lazdynams. 1974 m. šio gyvenamojo rajono urbanistinis projektas buvo apdovanotas aukščiausiu to meto apdovanojimu, o 1993 m. pripažintas kultūros paveldo vietove. Planuojant visus atnaujinimus būtina apmąstyti ir tai, ar norime išsaugoti šį rajoną tokį, koks jis buvo sumanytas ir kuo buvo išskirtinis, ar norime jį pakeisti negrįžtamai, dėl ko pasikeis ir genus loci? Tai labai reikšminga, o ypač tiems, kurie myli savo aplinką ir nori joje gerai jaustis. Siekiant dermės su gamta, bendruomenė ir Lazdynų seniūnija įrengė lauko stalo tenisą ir treniruoklius, savo spalvine gama ne išsiskiriančius iš aplinkos, o priešingai – įsikomponuojančius į kraštovaizdžio draustinį, juosiantį šią teritoriją.

Kitas žingsnelis buvo žengtas įrengiant šachmatų stalą ir smiginio lentą. Vakar Lazdynų „Šeimų parke“ vyko sporto turnyrai, sukvietę gausų aplinkinių namų gyventojų būrį ir paskatinę išbandyti savo jėgas prie šachmatų lentos, stalo teniso stalo ar smiginio strėlyčių. Tai ne tik dar vienas sieksnis svajonės link, bet ir pavyzdys, kaip idėjos virsta realybe surėmus bendruomenės ir savivaldos pečius.

Ko gero, didžiausias darbas buvo suburti kaimynus riedučių ir riedlenčių aikštės sutvarkymui. Svarbios kelios priežastys. Šios aikštės dėka jaunimas aktyviai leis laisvalaikį, atsiras galimybės užsiimti įvairesne sportine veikla (vietoje tradicinių sporto šakų rūšių, tokių kaip krepšinis, futbolas ar pan.).

Galbūt tai paskatintų jaunuolių savirealizaciją ir motyvuotų daugiau laiko leisti lauke? Be to, bendruomenė puoselėja „Šeimų parko“ idėją, o naujoji riedučių ir riedlenčių zona taps neatsiejama jos dalimi, kurioje vyks įvairūs užsiėmimai, taip pat vietinių riedutininkų ir riedlentininkų varžybos. Gegužės mėnesį suorganizavus palaikymo akciją atnaujinti riedučių ir riedlenčių aikštę, bendruomenei pavyko surinkti beveik 350 gyventojų parašų, kas yra labai svarbus ir didelis pasiekimas. Panašu, kad kitais metais jau džiaugsimės apčiuopiamais dialogo su Vilniaus miesto savivaldybe rezultatais, o Lazdynų jaunimas turės naują laisvalaikio erdvę.

Prieš metus ši viešoji erdvė buvo menkai prižiūrima ir mažai naudojama. Šiandien žodžiai „Šeimų parkas“ įgavo kitokią prasmę. Tai ne tik pavadinimas, tai vietos bendruomenės vieningo darbo ir atkaklumo simbolis, kuris ir toliau keisis, kad suburtų gyventojus draugėn.

Daugiau informacijos apie Lazdynų „Ryto“ bendruomenės puoselėjamą „Šeimų parką“ rasite puslapyje.