Kol su žmona užsienyje leidome medaus mėnesį, paprašiau kolegų apdrausti privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu mano vadovaujamai įmonei priklausantį automobilį. Dokumentų netikrinau ir ramiai leidau eksploatuoti minėtą automobilį. Po kurio laiko užsukęs į „ManoVMI“ nustebau: man paskirta 120 eurų bauda už administracinį nusižengimą. Už kokį, be abejo, VMI nepasitikrinsi. Bet iš kokio penkto karto pavyksta prisijungti prie nuolat stringančios ePolicija sistemos ir išsiaiškinu: prieš tris dienas man paskirta bauda dėl „Pareigos transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomuoju draudimu apdrausti viešajame eisme dalyvaujančias transporto priemones nevykdymo“.

Pasirodo, kolegos tarpusavyje ir su draudimo agentais nesusikalbėjo, tad apdraudė mašiną Kasko, o TVPCA – pamiršo. Apmaudu, bet ką padarysi – pats kaltas, kad nepatikrinau. Tą pačią dieną – buvo spalio 14-oji – apdraudžiau automobilį privalomuoju draudimu.

Dar ko kelių dienų VMI atsirado naujas pranešimas apie paskirtą 120 eurų baudą. Už ką ji? Ogi už tą patį pažeidimą. Nutarimo data spalio 16 d., pažeidimo data spalio 14-oji, t. y. ta pati diena, kai apdraudžiau mašiną – matyt, draudimas dar nebuvo įsigaliojęs. Abi baudas išrašė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) vyr. patrulė.

Sakau, pabandysiu susisiekti su pareigūne – juk pažeidimas netyčinis, antrąkart užfiksuotas klaidos ištaisymo dieną, gal galima kreiptis dėl baudos anuliavimo. Tada paaiškėja, kad į policiją prisiskambinti sudėtinga: Vilniaus AVPK savo kontaktų internete neskelbia, patrulių rinktinė savo kontaktų internete neskelbia. 112 tokiais klausimais nesinori trukdyti. Tenka skambinti į bet kurį komisariatą ir tikėtis pagalbos. Nieko baisaus – po 3 skambučių pavyko sužinoti, kokiu el. paštu kreiptis, kad užklausa pasiektų atsakingus asmenis. Parašiau laišką, paaiškinau situaciją ir po poros dienų sulaukiau skambučio iš policijos, kuriuo pranešta, jog teks susimokėti abi baudas.

Kyla klausimų: kodėl už tą patį pažeidimą skiriamos dvi baudos? Suprantu, kad pats neapsižiūrėjau, bet ar nebūtų teisinga informuoti žmogų, kad kažkas ne taip? Kodėl mūsų valstybėje iškart išrašomos baudos ir nenurodomas laikotarpis, per kurį reikia pažeidimą ištaisyti?

Kas būtų, jeigu neturėčiau prisijungimo prie VMI paskyros (taip, nemažai žmonių tuo nepatogiu tinklalapiu nesinaudoja)? Apie baudą sužinočiau gerokai vėliau, gavęs dokumentą registruotu paštu, tad policija galėtų baudas už tą patį pažeidimą išrašinėti kiekvieną dieną – juk reikia papildyti biudžetą. Štai tokie įdomūs terminai: pažeidimas užfiksuotas spalio 8 d., bauda paskirta spalio 11 d., nagrinėjimas spalio 17 d., protokolas registruotu paštu išsiųstas spalio 16 d. ir gautas spalio 18 d. Vadinasi, bylos nagrinėjime dalyvauti iš tikrųjų galimybės nėra.

Mano galva, jeigu kas nors suklysta, tikslinga informuoti apie klaidą ir leisti pasitaisyti. Padėti. Labai nuvilia tai, kad policija savo pagrindine funkcija laiko ne pagalbą gyventojams, o baudų skyrimą.

Istorijos moralas – nesvarbu, ar medaus mėnuo, ar artimasis mirties patale, neužmiršk apsidrausti automobilio.

***

Komentuoja Vilniaus policijos atstovai:

Gavus pranešimą apie fiksuotą transporto priemonę, kuri dalyvauja viešajame eisme be privalomojo civilinio draudimo iš Lietuvos Respublikos Draudikų biuro ir patikrinus informaciją Policijos informacinėje sistemoje administracinio nusižengimo protokolas surašomas vadovaujantis Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimų kodekso 38 str. 1d.

(Kai vienas asmuo padaro du arba daugiau administracinių nusižengimų, administracinė nuobauda skiriama už kiekvieną administracinį nusižengimą atskirai) ir 608 str. 1 d.(Dėl šio kodekso 431 straipsnio 1 ir 2 dalyse numatytų administracinių nusižengimų, taip pat šio kodekso 611 straipsnyje numatytais atvejais administracinio nusižengimo protokolas gali būti surašytas administracinėn atsakomybėn traukiamam asmeniui nedalyvaujant)

Aptariamu atveju asmuo neprisistatė, dėl ko nėra galimybės pakomentuoti pateiktos susidariusios situacijos dėl paskirtų administracinių nuobaudų.