Sutvarkius dokumentus, pastebėjau, kad ½ ūkinio pastato dalis, kuria naudojosi savivaldybės buto gyventojai, niekam nepriklauso. Todėl 2015 metų lapkričio mėnesį parašiau prašymą savivaldybei jį privatizuoti. Savivaldybė dokumentus tvarkė 3-ejus metus ir 2019 metais balandžio mėnesį kažkodėl pasiūlymą jį išsipirkti per notarų biurą išsiuntė tik mūsų kaimynei (kuri tuo metu dirbo savivaldybėje), o mums ir kitiems butų savininkams notariškas pasiūlymas net nebuvo išsiųstas, nors aš kiekvieną mėnesį kelis kartus skambinau i savivaldybės nekilnojamojo turto skyrių ir vis klausdavau kokia situacija su ūkiniu pastatu.

Ir tik po to, kai gavau el. laišką iš savivaldybės (2019.06.18), kuriame buvo parašyta, kad mums informacija buvo išsiųsta per notarą, ir nuvažiavus į Vilniaus miesto 15-ąjį notarų biurą, mums pareiškimas buvo išsiųstas 2019.06.28, kurį gavome birželio 29 dieną. Kitas buto savininkas pareiškimą gavo tik 2019.08.24. Savivaldybė, pardavinėdama ½ ūkinio pastato dalį, siūlo visiems butų savininkams, o mes, kaip to sandėliuko kitos ½ dalies ir žemės, ant kurios stovi tas sandėliukas, savininkai, neturime jokios pirmumo teisės.

Taigi, pardavus sandėliuką dalimis, visi butai turės po atskirą sandėliuką ir dar papildomai po kelis kvadratus, o butas, kurį mes įsigijome iš savivaldybės, turės tik pora kvadratų. Aš, kaip paprastas žmogus, nesuprantu tokios neteisybės. Kas bus su mūsų žeme ant kurios stovi ½ savivaldybei priklausančio ūkinio pastato, kai jis bus parduotas, juk mes su vyru sumokėjome pinigus už žemę, o taip pat mokame mokesčius, o dabar ims ir atims?

---

Komentuoja Vilniaus miesto savivaldybė:

Vilniaus miesto savivaldybės nuosavybės teisės į ½ dalį (13,46 kv. m iš 26,91 kv. m) ūkio pastato šioje Vilniaus gatvėje buvo įregistruotos 2016 m. liepos mėnesį, todėl iki šio laikotarpio spręsti dėl minėtos dalies pardavimo savivaldybė negalėjo.

2018 m. rugpjūčio 10 d. gavus prašymą dėl Savivaldybei nuosavybės teise priklausančios 1/2 ūkio pastato dalies pardavimo, 2018 m. rugsėjo 18 d. raštu pareiškėja buvo informuota, kad Turto departamentas inicijuos ūkio pastato dalies pardavimo procedūras, vadovaudamasi Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymo nuostatomis.

Minėtame straipsnyje buvo nustatyta, kad ketinant parduoti pagalbinio ūkio paskirties pastatus, jų dalis, šių pastatų valdytojas privalo raštu apie tai pranešti gyvenamojo namo savininkams ir pasiūlyti juos įsigyti. Turto valdytojas (pardavėjas) turi turėti įrodymą, kad visi namo savininkai jo pasiūlymą pirkti turtą gavo, kitaip nebus galima sudaryti turto pirkimo-pardavimo sandorio arba jeigu būtų sudarytas jis būtų absoliučiai negaliojantis.

Gavus informaciją, kad pasiūlymas nėra įteiktas namo savininkui, jis siunčiamas pakartotinai. Reikalui esant, pranešimai apie parduodamą turtą namo savininkams yra siunčiami ir kitais namo savininkų adresais, pavyzdžiui: pagal jų deklaruotą gyvenamąją vietą. Taigi, tai yra procedūra, kuri bus užbaigta tik turint patvirtinimą, kad visi namo savininkai gavo Savivaldybės pasiūlymą pirkti. Jeigu statinys ar jo dalis priklauso vienam savininkui, o žemės sklypas kitam, tuomet turėtų būti nustatoma žemės sklypo naudojimosi tvarka, kad statinio savininkas galėtų turėti priėjimą prie savo nuosavybės.