Šiemet festivalio rengėjai ir dalyviai publikai dovanoja net 16-a meninių renginių. Festivalio metu išvysime žymius Lietuvos bei užsienio muzikos atlikėjus, ansamblius, chorus, orkestrus. Jų atliekama muzika skraidins nuo JAV nūdienos kūrėjų kompozicijų, o pasiekę Europą, laiko mašina kelsimės į Renesanso, baroko, klasicizmo bei romantizmo epochas. Pastarosios publikai primins žymiausius, anuometinių kompozitorių opusus, operų ir baleto muzikines ištraukas, instrumentų karaliaus – vargonų skambesio didybę. Taip pat, muzikinė festivalio paletė bus papildyta džiazo harmonijų atspalviais bei Artimųjų Rytų sentimentalumu.

ΧΙΙΙ Tarptautinis meno festivalis „Mažeikiai 2019“ neapsiribos vien tik muzikos garsais. Publika turės galimybę dalyvauti lietuvių menininkų fotografijos bei grafikos parodų pristatymuose, pasigrožėti jų darbais. Taip pat stebėti vaidybinius bei šokio ir dramos spektaklius, skirtus ne tik suaugusiems, bet ir publikos jauniausiems.

Neilgai trukus, mus visus džiuginusi vasariška šiluma užleis vietą rudens vėsmei. Nepaisant to, festivalio renginiai vyks ne tik Mažeikių kultūros centro salėje, Vytauto Klovos muzikos mokykloje ar Švč. Jėzaus Širdies bei Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčių erdvėse. Publika bus kviečiama atvykti į renginius ir už Mažeikių miesto ribų. Tai Renavo dvaro sodyba, kurios raiškiame reljefe išsidriekęs vienas reprezentatyviausių Lietuvos parkų, turintis gilią istorinę praeitį bei išsaugojęs pirmykštės gamtos pradą bei Tirkšlių Kristaus Karaliaus bažnyčia, šalia kurios – gaivumu pulsuojantis Tirkšlių pušynas.

Pagrindiniai šiųmetinio meno festivalio akcentai – koncertai skirti Žemaitijos vardo paminėjimo 800 metų jubiliejui bei Baltijos kelio 30-mečiui, tad „Mažeikiai 2019“ programa itin turtinga. Svečiuosis Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (garbės dirigentas prof. Juozas Domarkas) drauge su solistais, pristatysiantys žymiausias lietuvių bei užsienio kompozitorių operų ir baletų muzikines ištraukas. Taip pat klausysimės Lietuvos kamerinio orkestro (meno vadovas ir dirigentas Sergej Krylov) atliekamų XX-XXI amžių sandūros, lietuvių ir latvių kūrėjų kompozicijų.

Orkestro garsų galybei nenusileis didingųjų vargonų muzikos koncertas, leisiantis žiūrovams panirti į užburiantį instrumentų karaliaus skambesį. Klausytojų širdis džiugins profesionalūs chorų „Vilnius“ ir „Polifonija“ balsai.

XIII Τarptautinis meno festivalis „Mažeikiai 2019“ pasižymi ir ansamblių gausa. Į kamerines jų sudėtis bursis atlikėjai iš JAV, Anglijos, Vokietijos, Šveicarijos. Taip pat koncertuos „Kremerata Baltica“ kamerinio orkestro meno vadovo Gidono Kremerio trio (Latvija/Lietuva), atliksiantis retai girdimas muzikines kompozicijas. Džiazo muzikos ritmu kvies pulsuoti džiazo kvartetas iš Lenkijos. Instrumentinio kvarteto „KOTTOS“, iš Danijos, atliekamos kompozicijos padvelks rytietišku kvapu. Čiurlionio styginis kvartetas ir solistai publiką sukvies sakralinės muzikos bei poezijos valandai. Sakralią gaidą pratęs vokalinis-instrumentinis ansamblis „Horus Vocals“ iš Austrijos, podraug su „Giunter Percussion“ ansambliu.

Festivalio publika bus įtraukiamia ne tik į muzikos garsų sūkurį, bet ir į grafikos, fotografijos parodų pristatymus, kuriuose bus atskleidžiamos subtilios šių meno šakų vingrybės. Taip pat išvysime ir Vilniaus Keistuolių teatro vaidybinį, muzikinį, žadinantį fantaziją, spektaklį visai šeimai – „Bambeklis bajoras“ (režisierius Aidas Giniotis) bei Lietuvos nacionalinio dramos teatro, šokio ir dramos spektaklį „Durys“ (režisierius ir idėjos autorius Jo Stromgren, Norvegija), kuriame turėsime progą apsvarstyti amžiną klausimą „Ar tikrai kitur geriau nei čia?“

XIII Τarptautinio meno festivalio „Mažeikiai 2019“ programa nebūtų tokia turtinga be rėmėjų. Reiškiame didžiulę padėką festivalio globėjui, Mažeikių rajono savivaldybės merui Vidmantui Macevičiui. Taip pat dėkojame pagrindiniams rėmėjams – Lietuvos kultūros tarybai, akcinei bendrovei „ORLEN Lietuva“ ir Mažeikių rajono savivaldybei.

Nuoširdžiai kviečiame panirti į menų sintezę, XIII Τarptautiniame meno festivalyje „Mažeikiai 2019“ ir nuspalvinti rudenį dar ryškesnėmis spalvomis!