Parodos pavadinimas ne atsitiktinis. Tai Panevėžio Trečiojo amžiaus universiteto dekanės R. Pečiulienės dovana ne tik bibliotekos lankytojams, bet ir sau 60-ojo jubiliejaus proga.

Ši kūrybinga ir veikli moteris liepos 3 dieną, gimtadienio išvakarėse, kvietė pasigėrėti pačios kurtais darbais ir paklausyti kūrybinio kelio istorijos. Į parodos atidarymą, nuspalvintą melodingo saksofono skambesio, rinkosi būrys autorės bičiulių, bendraminčių, mokinių ir kolegų, kuriančių žmonių.

Bibliotekoje eksponuojama net 40 rankų darbo rankinių, žavinčių savo išskirtinumu. Kiekviena – su savo istorija, nepakartojama. Juk rankinė – svarbiausias moters aksesuaras, neatsiejama moters įvaizdžio detalė, galinti ne tik tarnauti, bet ir papildyti, papuošti.

Įstaigos erdvėse itin spalvingos – geltonos, raudonos, žalios ir ramesnių žemės atspalvių rankinės iš įvairiausių audinių: lino, vilnos, gobeleno, barchato, flico, žguto... Stebino autorės kūriniai iš netradicinių medžiagų – sulčių pakelių, padėkliukų, dėžučių, knygų, ir net šiukšlių maišų ar vinilinių plokštelių. Visos jos dekoruotos skirtingomis detalėmis: išpieštos, siuvinėtos, papuoštos kaspinėliais, juostelėms, kutais, sagėmis, aplikuotos... Rankinės įvairių formų – apvalios, kvadratinės, pailgos, stačiakampės, nuo mažų delninių iki talpių krepšių.

Pristatydama parodą R. Pečiulienė sakė, kad maždaug prieš 20 metų ėmė kurti pirmas rankines. Tik jos anuomet buvo paprastesnės – megztos, siūtos. Vėliau, derinant įvairias technikas, atrandant naujas technologijas, pamažu sudėtingėjo – ji ėmėsi dekupažo, flico, 3D rankinių gamybos.

„Šioje parodoje nepamatysite mano pirmųjų kūrinių, seniausiai eksponuojamai rankinei apie 8 metai, naujausiai – vos 3 dienos“, – pasakojo autorė.

Vietoje nenustygstanti Trečiojo amžiaus universitete meno užsiėmimus vedanti panevėžietė pripažino, kad rankinės jos silpnybė: „pati turiu kokias 15, iš jų – 4 savos kūrybos“, – šypsojosi ji.