Pasak jo, vandenyje gulėjo didžiulio moliusko kevalas. Tokio dydžio jį pamatė pirmąkart.

„Nesu matęs nieko panašaus ir negalvojau, kad tokio dydžio moliuskai gyvena Lietuvos vandens telkiniuose. Moliusko viduje nebuvo, tačiau dydis įspūdingas. Ilgis – daugiau nei 20 cm, plotis – 12 cm“, – apibūdino neįprastą radinį jis.

DELFI paprašė pakomentuoti, ar tokie moliuskai būdingi mūsų kraštui gamtininko Selemono Paltanavičiaus. Jis patvirtino, kad tai tai yra įprasta mūsų vidaus vandenims rūšis.

„Tai yra didžioji geldenė (Anodonta cygnea). Tai įprasta mūsų vidaus vandenų rūšis, išauganti iki tokios kaip šie egzemplioriai dydžio. Žinoma, tokių individų nebūna daug, nes moliuskas iki tokio dydžio auga daug metų“, – sakė jis.

DELFI informuoja, kad didžioji bedantė (lot. Anodonta cygnea) – dvigeldžių moliuskų rūšis. Paplitusi Europoje, Azijoje, Šiaurės Amerikoje. Lietuvoje dažna, bet nyksta.

Šviesiai rudi moliuskai užauga iki 23 cm ilgio. Gyvena įsiraususi upių dumble ar smėlyje. Minta pro sifoną filtruodama vandenį: pro žiauninį – vanduo įteka, o pro kloakinį – išteka. Lervos prisitvirtina ant žuvų kūno, minta vandenyje esančiomis medžiagomis, o po kelių savaičių subrendusios, nukrenta ant dugno.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)