„Aliexpress“ aptikau nelegalų dalyką. Šioje parduotuvėje pardavinėjami netikri eurai... Jie labai panašūs į tikrus, tik retas gali pastebėti užrašą šone, kad jie netikri. Reikia šviesti visuomenę, kad atidžiau tikrintu kokius pinigus gauname, nes nemažai lietuvių juos pirko“, – nuogąstavo vyras.

DELFI paprašė pakomentuoti šiuos galimus pažeidimus Lietuvos banko atstovė Ramunė Juzėnienė.

„Akivaizdu, kad pinigai yra padirbti. Juolab, kad yra atspausdintas užrašas, teigiantis, kad jie netikri. Bandymas pasipelnyti atsiskaitant padirbtais pinigais visame pasaulyje yra traktuojamas kaip nusikalstama veika ir atitinkamai baudžiamas. Tokius akivaizdžiai padirbtus banknotus atpažįsta tiek pinigų tikrinimo aparatai, tiek bankomatai, tiek smulkmenų mokomatai.

Savo ruožtu Lietuvos bankas yra sukūręs įvairių priemonių – tiek elektroninę mokymo programą, kaip atpažinti padirbtus pinigus, tiek įvairių šviečiamųjų video, daugiau video rasite Lietuvos banko Youtube kanale)“, – pasakojo ji.

Taip pat vadovaudamiesi Europos Centrinio Banko sprendimais dėl eurų banknotų nominalų atkūrimo, informuoja, kad banknotų kopijos, kurias visuomenė gali supainioti su tikrais eurų banknotais, laikomos neteisėtomis, o, kai nėra rizikos, kad visuomenė gali supainioti banknotų kopijas su tikrais banknotai - teisėtomis.

Lietuvos banko atstovė nurodė, kad teisėtomis laikomos šiuos kriterijus atitinkančios banknotų kopijos:

- kopija yra vienpusė ir jos dydis yra 125 proc. (ar dar daugiau) arba 75 proc. (ar dar mažiau) eurų banknoto dydžio;

- kopija yra dvipusė, bet jos dydis yra 200 proc. (ar dar daugiau) arba 50 proc. (ar dar mažiau) eurų banknotų dydžio;

- banknoto kopija padaryta iš medžiagos, kuri aiškiai skiriasi nuo popieriaus, ir kuri atrodo aiškiai besiskiriant nuo banknotams naudojamos medžiagos;

- jei atskiri eurų banknotų dizaino elementai nėra vaizduojami į banknotą panašiame fone.

„Šios eurų banknotų atkūrimo taisyklės taikomos tiek naujiesiems serijos „Europa“ eurų banknotams, tiek pirmosios serijos eurų banknotams. Mūsų nuomone, Jūsų pridėtoje nuorodoje pateikti banknotų pavyzdžiai būtų laikomi neteisėtais, nes pagal savo išvaizdą galėtų būti supainioti su tikrais eurų banknotais“, – komentavo R. Juzėnienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)