Savo dukrą prieš pusmetį buvome užregistravę į darželį per savivaldybės svetainę. Kadangi jau kurį laiką negavome jokio pranešimo, su žmona nusprendėme pasitikrinti, ar dukros eilė pasistumėjo į priekį. Prisijungę prie savivaldybės puslapio pamatėme, kad dukra nėra niekur registruota!? (nors ji tikrai buvo registruota ir ne kartą prisijungę matėme statusą, jog „nėra tinkamos grupės“).

Pradėjome registraciją iš naujo. Užpildžius visus reikiamus duomenis buvo pateikta informacija, jog buvusi registracija atšaukta, nes nebuvo pasirašyta sutartis su darželiu. Žinoma, abu labai nustebome, nes labai laukėme galimybės leisti vaiką į darželį. Pradėjome domėtis šia situacija ir sužinojome, jog gavus pranešimą apie vaiko patekimą į ugdymo įstaigą reikia per 10 dienų pasirašyti sutartį.

Tebunie, tačiau kur tas pranešimas? Ėmėme tikrinti visus paštus, kuriuos tik žinome, ir iš pradžių nieko neradome. Tačiau pamėginus „Google“ paskyroje, kurios adresas registruotas savivaldybės sistemoje, įvesti paieškoje „from:@vilnius.lt“, randame laišką, kurio taip laukėme, bet, deja, pavėluotai.

Pasirodo, laiškas iš domeno „vilnius.lt“ yra suprantamas kaip šlamštas, o kaip žinia, mažai kas domisi laiškais esančiais „šlamšte“.

Mano nuomone, sistema, kuri gyvybiškai reikalinga šimtams tūkstančių jaunų šeimų, ir kurios kūrimui ir palaikymui buvo išleista kosminė pinigų suma, turėtų užtikrinti, kad pašto sistemos galėtų identifikuoti siuntėją kaip patikimą ir neįgnoruoti siuntėjo. Manau, jog didelė dalis tėvų, belaukiančių laiško apie vaiko priėmimą į darželį, turėtų pasitikrinti, ar laiškas apie sprendimą nėra pažymėtas kaip „antrarūšis“.

DELFI kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę, kad specialistai pakomentuotų vilniečių situaciją.

„Tokių atvejų per 4 metus nebuvo nė karto, todėl jį nagrinėsime ir ieškosime konkrečių priežasčių, kodėl taip galėjo atsitikti“, – taip apie pasiklydusį el. laišką sakė Vilniaus savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Neringa Kolkaitė.

Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovė Alina Kovalevskaja pakomentavo situaciją dėl pradingusios vietos darželyje.

„Prieš ketverius metus sostinėje pradėjo veikti naujoji registracijos į darželius sistema. Šios tvarkos privalumus yra tas, kad nebeliko ydingo principo „kas pirmesnis – tas gudresnis“, prašymus galima registruoti bet kada. Prašymo pateikimo laikas vaiko eilės numeriui įtakos neturi. Po to, kai savivaldybė tėvams suteikė galimybę pasirinkti registracijai patogiausią metą, elektroninė prašymų priėmimo sistema veikia sklandžiai. Iki šiol Vilniaus miesto savivaldybė nebuvo susidūrusi nei su vienu panašiu atveju.

Prašymai centralizuotoje prašymų pateikimo ir gyventojų informavimo informacinėje sistemoje registruojami nuolat. Tai galima padaryti internetu IS prisijungus https://svietimas.vilnius.lt/. Grupės sudaromos balandžio mėnesį, todėl norint lankyti 2019 m. rugsėjį, reikia užsiregistruoti vaiką iki grupių formavimo pradžios. Eilės bus sudaromos atsižvelgiant į turimus prioritetus.

Atsiradus galimybėms, grupės gali būti formuojamos visus metus. Tėveliai apie tai visuomet informuojami jų pačių pasirinktu būdu SMS žinute ir/arba el. paštu. Informacija apie vaiko vietą eilėje pateikiama https://svietimas.vilnius.lt/ arba galima sužinoti paskambinus informacijos tel.: 1664“, – DELFI sakė savivaldybės atstovė.