O kalbėti būtinai reikia, ypač jaunimui, kuris apie buvusius įvykius perskaito vadovėlyje, galbūt išgirsta namuose, pamato reportažus televizijoje... Todėl taip norėjosi, kad gimnazistai apie sausio 13-osios įvykius išgirstų gyvą žodį iš žmogaus, buvusio, mačiusio ir jautusio tautos vienybę stojant prieš ginklą. Tik ten buvę žmonės gali geriausiai perduoti savo patirtį jaunajai kartai.

Jau tapo graži tradicija, kada Lietuvos mokyklose ir kitose institucijose sausio 13-osios įvykiai pagerbiami 8.00 valandą ryto languose uždegant žvakeles. Vilniaus Senvagės gimnazija taip pat prisijungia prie šios gražios ir prasmingos akcijos. Tačiau šiemet norėjosi kažko ypatingo... Norėjosi ne tik susimąstyti žvelgiant į žvakutes, klausant mokytojų pasakojimų, norėjosi išgirsti atsiminimus žmonių, kurie dalyvavo tuose įvykiuose ir nors maža dalele pajausti, suvokti, kaip svarbu yra vienybė.

Džiaugiasi širdis, kai į kvietimą atvykti į gimnaziją ir pabendrauti su gimnazistai atsišaukė nemažas būrys žmonių, dalyvavusių sausio 13-osios įvykiuose. IV klasių gimnazistams pilietiškumo pamoką vedė seimo narys Juozas Olekas. Savo prisiminimais su gimnazistais dalinosi šaulių sąjungos nariai Joana Dikevičiūtė Bikulčienė, Andrius Šmailis, Kostas Ivanauskas, Audrius Skaistys, sausio 13-osios įvykių dalyviai Pranas Povilaitis ir jo žmona, Arvydas Milutis, atsargos vyriausias komisras Liutauras Vasiliauskas. Ir vėliau, pertraukų metu, teko įsitikinti, kad ši pilietiškumo pamoka buvo ypatinga, kai vaikštant koridoriais girdėjosi gimnazistų pokalbiai apie buvusius svečius, kai jaunimas dalinosi išgirstais atsiminimais bei planavo, kad dabar jau būtinai šeštadienį reikės dalyvauti mieste vyksiančiuose renginiuose. Po pirmos pamokos bendruomenė ir svečiai susirinko gimnazijos fojė, kur jaunieji Senvagės gimnazijos šauliai garbingai pakabino vėliavą, kabėjusią Gedimino bokšte ir kuri 2008 metų sausio 1 d. buvo įteikta gimnazijos bendruomenei, kaip pilietiškiausiai mokyklai. Didžiuojamės šia vėliava ir norime, kad ją matytų ne tik gimnazistai, bet ir gimnazijos svečiai.

Po garbingos vėliavos pakabinimo ceremonijos gimnazijos bendruomenė ir svečiai rinkomės kieme, kur buvo uždegtas simbolinis laužas. Norėjosi, kad mokiniai ne tik išgirstų pasakojimus, bet nors ir maža dalele pajaustų tą bendruomeniškumą ir emociją, kuri buvo sausio 13-osios naktį. Ir nors šaltukas švelniai gėlė, niekas neskubėjo. Gurkšnodami mokytojų paruoštą karštą arbatą sustojome bendram pasibuvimui, dar vienam pokalbiui, atsiminimui...

Tikime, kad būtent tokios pilietiškumo pamokos liks jaunimo atmintyje, padės suprasti, kaip svarbu būti vieningiems ir nepamiršti, už ką kovojo mūsų tėvai, seneliai, o prisiminus skatins susimąstyti, kodėl esame laisvi.