Tie patys atlikėjai yra ir dainininkai, ir šokėjai, o kai kurie iš jų groja ir senoviniais muzikos instrumentais. Lapkričio 24 d. 14 val. Plungės kultūros centro folkloro ansamblis „Gondinga“ maloniai kviečia plungiškius ir miesto svečius į savo jubiliejinį koncertą „Aš išdainiavau vėsas dainelės“, skirtą kolektyvo 30-ies metų sukakčiai pažymėti, šventinį koncertą ves TV laidų vedėja, folkloro dainininkė, atlikėja ir etnomuzikologė Loreta Sungailienė.

Artėjant solidžiai kolektyvo veiklos sukakčiai, kalbiname ansamblio vadovę Dalią Stasikėlienę.

Ką Jums reiškia folkloro ansamblis „Gondinga“?

Folkloro ansamblis „Gondinga“ man turi daug reikšmių ir prasmių. Tai yra mano gyvenimo būdas. Tai yra mano jaunatviško entuziazmo inicijuotas kūrinys. Tai yra reiškinys, kuriam atidaviau gražiausius, darbingiausius gyvenimo metus. Tai yra ilgametė bendrystė su nuostabiais žmonėmis, bendraminčiais. Tai yra kūryba ir saviraiška. Pagaliau, tai yra didžiulė gyvenimo mokykla. Šį sąrašą būtų galima tęsti...

Papasakokite šiek tiek apie 30-ies metų sukakčiai skirtą šventinį koncertą.

Mūsų jubiliejiniame koncerte skambės žemaičių krašto dainos, kurias mes išmokome ansamblio gyvavimo pradžioje ir kurios kartu su mumis keliavo per „Gondingos“ gyvenimą: skambėjo koncertuose Lietuvoje ir svečiose šalyse, buvo dainuojamos atokvėpio minutėmis. Kai kurios iš jų yra prieš 30 metų mano užrašytos Plungės rajone iš senųjų krašto folkloro pateikėjų. Taip pat ir mūsų pamėgti šokiai... Taip jau yra, kad vieni kūriniai kolektyvui „prilimpa“, o kiti – ne. Taigi, jubiliejiniame koncerte kartu su šiais „Gondingos“ mylimiausiais žemaičių folkloro pavyzdžiais pasidalinsime ir maloniais prisiminimais iš mūsų ilgametės koncertinės praeities. Džiaugiamės, kad mūsų koncertą savo žavesiu ir aukštu profesionalumu sutiko papuošti gerbiama Loreta Sungailienė.

Kodėl jubiliejinio koncerto pavadinimas yra „Aš išdainiavau vėsas dainelės“? Ir ką šis pavadinimas simbolizuoja?

Tai yra vienos žemaičių krašto dainos pirma eilutė. Šis pavadinimas prasiveržė kažkaip spontaniškai, bet jis jokiu būdu nėra pesimistinis ir nereiškia, kad mes viską išdainavome ir daugiau nebedainuosime. Paatvirausiu, kad šią dainą aš buvau jaunystėje įsiklausiusi ir ji manyje glūdėjo visus tuos 30 metų gal todėl, kad jos turinio gelmėje užčiuopiau autobiografinius momentus. O kokius, gal atpažins išgirdę klausytojai.

Kokią reikšmę Jums turi tokia solidi kolektyvo kūrybinės veiklos sukaktis?

Aš džiaugiuosi, kad dirbdama su ansambliu „Gondinga“ turėjau labai gražų, prasmingą, įdomų, gražiais įvykiais praturtintą 30-ies metų gyvenimo laikotarpį. Neslėpsiu, per ilgus darbo metus buvo ir nusivylimo momentų, bet dabar, kai žiūriu iš laiko perspektyvos, matyt man, kaip žmogui, tos nesėkmės ar nusivylimo minutės buvo reikalingos, kad užsigrūdinčiau, kad pasimokyčiau iš klaidų.

Kaip manote, kur slypi Jūsų kolektyvo sėkmingos ir ilgaamžės veiklos paslaptis?

Folkloro ansamblis „Gondinga“ visada prieš akis turėjo kokį nors tikslą ar kelis tikslus, kurie vedė ansamblį pirmyn. Nauji kolektyvo užmojai kaskart išplaukdavo iš mūsų įvairiapusės veiklos, iš miesto gyvenimo aktualijų, iš bendradarbiavimo idėjų, iš kultūros centro kūrybinių poreikių ir pan. Per 30 kūrybinės veiklos metų mes nesustojome mokytis, repetuoti, kurti ir svajoti. Kitas labai svarbus dalykas, kuris „Gondingą“ jungė bendriems darbams ir kūrybai, buvo nuoširdi ansamblio dalyvių draugystė, bendruomeniškumas, kurio tradicijas mes visi labai puoselėjome.

Kokie Jūsų kolektyvo ateities planai?

Netrukus po savo jubiliejinio koncerto folkloro ansamblis „Gondinga“, kaip ir kiti kultūros centro meno kolektyvai, pradės ruoštis iškilmingam Plungės kultūros centro 80-mečio koncertui. Be to, turiu sukaupusi medžiagos ir idėjų kelioms teminėms programoms. Viena iš jų – apie senovėje garsėjusį Plungės jomarką. Tikimės, kad pavyks ją įgyvendinti. Vasaros pradžioje laukia koncertinė kelionė į Ukrainą.

Ką norėtumėte pasakyti, palinkėti savo gerbėjams, plungiškiams ir miesto svečiams, kurie ruošiasi apsilankyti Jūsų jubiliejiniame koncerte?

Mes esame labai dėkingi visiems plungiškiams už nuolatinį ir nuoširdų „Gondingos“ palaikymą. Pažįstame savo gerbėjus, kurie nepraleidžia mūsų koncertinių pasirodymų. Ir tai mus labai įkvepia. Jubiliejiniame koncerte laukiame visų buvusių gondingiečių ir gondingiukų, mūsų žanro draugų iš kitų miestų, kitų garbingų svečių. Mes gyvuojame ir kuriame tam, kad dalintumėmės savo kūrybos džiaugsmu su Jumis, mieli „Gondingos“ bičiuliai. Maloniai visų laukiame.

Dėkojame už nuoširdžias mintis ir įdomius pasisakymus, sveikiname su kūrybinės veiklos 30-mečiu, linkime visokeriopos sėkmės ir kviečiame visus drauge pasidžiaugti folkloro ansamblio „Gondinga“ jubiliejine sukaktimi apsilankant lapkričio 24 dieną 14 valandą Plungės kultūros centre.