Keturiolika metų nekilnojamo turto versle Ispanijoje dirbanti Giedrė Mayrov šiandien vadovauja nekilnojamo turto agentūrai „Naranja Spain“ ir džiaugiasi klientais iš įvairių pasaulio šalių. Agentūros paslaugomis naudojasi norvegai, ispanai, čekai, belgai, rusai ir ukrainiečiai, tačiau, pasak Giedrės, patys geriausi klientai yra lietuviai: „Man tautiečiai yra patys geriausi ir darbuotojai, ir klientai, mes vieni kitus suprantam, žinome savo mentaliteto vingrybes, greitai randam bendrą kalbą. Dažnai jaučiu kaip bęsalygiškai manimi tiki ir pasitiki klientas. Labai dėl to džiaugiuosi, tai stipriai palengvina darbą ir sandorius. Žinoma, aš daug metų sąžiningai dirbau, kol įgijau tokį stiprų pasitikėjimą. Mums sekasi verslas, manau, kad sėkmės atveju reikia dalintis su kitais. Remiu Lietuvoje vykstančius socialinius projektus - labai patiko milijono ąžuolų Lietuvai sodinimo idėja, todėl džiaugiuosi galėdama prisidėti ne tik kalbomis, bet ir konkrečiais darbais – už mūsų paaukotus pinigus bus sodinami ąžuolai Lietuvoje“.

Aktyvi visuomenės veikėja, įvairių socialinių iniciatyvų organizatorė, rašytoja B. Jakučionytė kviečia sodinti medžius, sėti giles: „Manau, kad kiekvienas lietuvis jau išgirdo, pamatė žinią apie beprotiškai kertamus miškus, sengires ir medžius miestuose. Kai kurie pasirašė peticiją, kiti prisijungė prie aktyvistų kovoti kovą su valdžia. Tokie komentarai, kaip: „per vėlu“, „geriau eikit didelių medžių saugot, nei giles rinkt“, „reikėjo tai daryti, galvoti, saugoti prieš metus, penkis, dvidešimt“, „tik dideli medžiai vertingi“, „manęs tai neliečia, nes aš ne Lietuvoje gyvenu“ yra atsikalbinėjimas nieko nedaryti ar paprasčiausias tingėjimas, nes kai labai nori, viską gali. Spalio 20 d. Trakų rajone organizuoju dešimties tūkstančių gilių sėjimo talką: perku vazonus ir žemes, rūpinuosi sodinimo vietos paruošimu, gilių surinkimu, ieškau rėmėjų, kviečiu talkininkus, net negyvendama Lietuvoje. Kinai turi nuostabią patarlę: „Geriausias metas pasodinti medį buvo prieš 20 metų. Antras geriausias metas – dabar“.

Pasak B. Jakučionytės bus pasodinta dešimt tūkstančių gilių, kurios yra surinktos iš po didžiųjų, senųjų Lietuvos ąžuolų. Talkininkai jas sės į tūkstantį vazonų, iš kurių bus sudėliota penkialapė ąžuolų karūna. Kiekvienas lapas turės savo pavadinimą: Meilės, Atvirumo, Dieviškumo (Išminties), Kūrybos ir Ramybės. Į lapo vidurį bus galima įeiti takeliu ir pasisemti sau tos sąvybės, kurios trūksta. „Gervių lizdo“ ąžuolų jaunuolynas taps lankytina vieta, kurioje žadama vykdyti edukaciją „Nuo gilės iki ąžuolo“.

„Visada kažką gali padaryti, kad situacija pasikeistų. Visa žmonija, o tai reiškia, kiekvienas iš mūsų, asmeniškai esame atsakingi už nusikaltimus gamtai, todėl man labai norisi nusilenkti Žemei, medžiui, su begaline meile paimti sėklą ir įkišti ją į purią dirvą, tyliai širdyje niūniuojant „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos...“ tyliai, širdyje su meile, ramybe ir viltim. Spalio 20 d. kviečiu kiekvieną. Nusilenkti.“ – sako keturių vaikų mama B. Jakučionytė.

Gilių sėjimas vyks Spalio 20 d. 11 – 17 val. Sodyboje „Gervių lizdas“, Gervinių kaime, Trakų rajone.

Norintys dalyvauti turėtų prisiregistruoti el. paštu: ekodaiktai@gmail.com arba SMS žinute tel.: 8 618 12181.

Atvažiuojant reiktų turėti kastuvą, grėblį, užkandžių. Daugiau informacijos apie talką yra skelbiama FB renginyje: Ąžuolų sėjimas Gervių lizde, https://www.facebook.com/events/315863782508599.

Negalintys dalyvauti gilių sėjimo talkoje, raginami savarankiškai rinkti ir sėti giles. Pasikonsultavus su didžiausią patirtį ąžuolų auginimo vazuonuose turinčiu miškininku J. Girinu, buvo parengta gilių sėjimo į vazonus rekomandacijos. Jas galima rasti internetinėse svetainėse Ekodaiktai.lt ir Jakucionyte.lt

Gilių sėjimas ir edukacinės erdvės „Nuo gilės iki ąžuolo“ kūrimas yra dalis socialinės iniciatyvos EKODAIKTAI.LT, kurią organizuoja ne pelno siekianti organizacija VšĮ „Draugiški šeimai“. Iniciatyvos tikslas – šviesti visuomenę, skatinti gyventi ir leisti laisvalaikį sveikai, naudoti ekologiškas priemones, tausoti aplinką ir energijos šaltinius, skleisti žinią apie tokių paslaugų naudą. Šios iniciatyvos veiklos kryptys yra pažintinio ir ekoturizmo skatinimas, sveikos gyvensenos, ugdomųjų/patyriminių renginių, stovyklų vaikams, seminarų organizavimas, ekologiškų priemonių bei žaislų naudojimas, sveiko maisto vartojimas, kūrybingumo ir inovacijų skatinimas versle.

Daugiau informacijos:

ekodaiktai@gmail.com, 8 618 12181