Gyvenimui vis didesniais mastai persikeliant į virtualią erdvę, sparčiai keičiasi ir supratimas apie darbą bei darbo rinkos dėsnius. Pastaruosius metus galima būtų pavadinti blogerių, vlogerių ir influencerių era. Viešosios nuomonės formavimas – kas tai? Socialinė veikla, papildomos pajamos ar darbas? Savo patirtimi ir augimo istorija YouTube kanale „Proto industrija“ pasidalino Artur Swan, projekto „Motyvuoti atletai“ iniciatorius ir subalansuotos aktyvios gyvensenos treneris.

O viskas prasidėjo, kai 25-erių metų laikrodžių pardavėjas susidomėjo sportu ir sveika mityba. Besigilindamas į šią sritį, vaikinas pastebėjo, jog vis dažniau iš draugų ir pažįstamų sulaukia klausimų ir prašymų patarti. Tai ir tapo postūmiu pereiti į viešąją erdvę bei savo patirtimi dalintis su didesniu ratu žmonių. Pradėjęs nuo nuotraukų talpinimo, vėliau Artur perėjo prie video formato. Vaikinas atviras – pirmieji metai išties buvo sunkūs.

Reikėjo atlaikyti didžiulę vadinamųjų heiterių bangą, ypatingai iš konkuruojančių kanalų. Stebėjęs augantį sekėjų skaičių ir varžęsis dėl jų su konkurentais, ilgainiui vyras suprato, jog geriausi rezultatai pasiekiami tada, kai tu galvoji tik apie save, apie tai, ką darai ir ką geriausio gali duoti. Aiškus veiklos kryptingumas, pastovumas ir sąžiningumas – pagrindiniai Artur darbo ir etikos principai. Vyras atskleidžia, jog sekėjų skaičiui perkopus 50 tūkst., skaičiuoja nebe juos, o pardavimus. Bet sykiu ir pabrėžia, jog nesižavi vienkartiniais reklaminiais pasiūlymais, kad ir kokie pelningi jie būtų: „Aš jaučiuosi, kad apgaudinėju sekėją. O pasirašius ilgalaikę sutartį, sekėjai mato, jog aš iš tikrųjų naudoju tą produktą ir gali manimi pasitikėti.“ Po pusantrų metų nuo veiklos pradžios sulaukęs reklamos užsakovų susidomėjimo, šiandien vyras gali pasidžiaugti penkiais ilgalaikiais kontraktais ir nuosavu verslu.

Paklaustas apie vlogerio veiklos pelningumą, Artur neslepia – už peržiūras YouTube kanale per mėnesį galima uždirbti nuo 110 iki 160 dolerių, tad didžioji dalis pajamų visgi ateina iš reklamos ir turinio pardavimų. Taigi, ar įmanoma Lietuvoje pragyventi iš vlogų kūrimo? „Be abejo, įmanoma“, – užtikrintai atsako A. Swan, prieš kelis mėnesius visiškai atsisakęs samdomo darbo. Tačiau vaikinas pabrėžia, kad daug kas galvoja, jog pakanka nusifilmuoti, parodyti ir jau uždirbsi. „Čia susideda daug faktorių: turi būti įdomus, turi turėti istoriją, turi kurti istoriją, kuri būtų įdomi sekėjams, turi būti pastovus ir kurti daug turinio... Tai yra darbas.“ – apibendrina sportininkas ir skatina kitus tuo užsiimti, nes tai yra ateitis.

Visą Artur Swan istoriją galima išvysti YouTube kanale „Proto industrija: