Vieną dieną vartant sūnaus lietuvių kalbos sąsiuvinį, pastebėjome užduotį, kurioje reikia surašyti praleistas raides, kurios slepiasi po vyriškio apsiaustu. Personažas, slepiantis raides, labai jau panašus į asmenį, turintį lytinių nukrypimų, su atsegtu diržu ir be kelnių. Bet gerai, nors tai, kad prisidengęs trūkstamomis raidėmis.

Tai yra trečios klasės pirmas sąsiuvinis. Ar kontroliuojančios institucijos galvoja ką mes pateikiame savo vaikams? Gal visiems tai jau nebe nukrypimas ir tai yra norma, kurią galime pateikti trečios klasės mokiniams?

Manau, turėtume sulaukti atsakymo iš Švietimo ministerijos.

***

Ugdymo plėtotės centro specialistė Laura Bačinskienė DELFI informavo, kad už pratybų sąsiuvinio kokybę atsako jį rengiantys autoriai ir leidykla. „Ugdymo plėtotės centro vadovėlių vertintojai pratybų sąsiuvinius vertina tik tuo atveju, jei jie pateikiami vertinti kartu su vadovėliu ir juos vienija bendra koncepcija. Tokiu atveju vertinamas pateiktas vadovėlio komplektas. Švietimo ir mokslo ministerija yra ne kartą atkreipusi dėmesį, kad pratybų sąsiuviniai ugdymo procese nėra privalomi“, – teigė ji.

Taip pat nurodė, kad už sprendimus, ar pirkti pratybų sąsiuvinius ir kokius, priima mokytojas, tai aptaręs su tėvais. „Mokytojas turi teisę rinktis mokymo metodus ir priemones. Jis atsako už ugdymo kokybę. Mokytojai turėtų atidžiai peržiūrėti planuojamas naudoti priemones“, – tvirtino ji.

DELFI kreipėsi į nurodytą pratybose leidyklą, tačiau jie negalėjo nieko pakomentuoti, kadangi tvirtino, jog už turinį neatsako ir tik išspausdino jiems nurodytą pratybų tiražą.