Viešame projekto svarstyme Žirmūnų, Šnipiškių ir Tuskulėnų gyventojai tvirtai laikėsi savo pozicijos, kad tokiam pastatui Šeimyniškių skvere ne vieta.

Įmonės „Cloud architektai“ vadovas Antanas Dagelis pristatė, jog pirmame pastato aukšte numatytos civilinių bylų ir baudžiamųjų bylų salės, antrame – baudžiamųjų bylų ir konferencijų salės, trečiame–penktame – administracinės patalpos Vilniaus apygardos teismui, šeštame – septintame – Nacionalinės teismų administracijos ir Vilniaus regiono apylinkės teismų, aštuntame – techninės patalpos.

Tačiau bendruomenė laikėsi tvirtos pozicijos ir noro išsaugoti žaliąją zoną. Gyventojus neramina, kad iš rajono gyventojų bus atimtas 0,7 ha žalias visuomeninės paskirties sklypas, kuriame aktyviai laiką leidžia vaikai (yra vaikų žaidimų aikštelė), senjorai (skaito knygas ant suoliukų, žaidžia šachmatais), gyventojai vedžioja savo augintinius. Bendruomenė baiminasi ir didėjančio triukšmo, oro taršos, dar didesnių transporto grūsčių. Neįsigilinta kokie automobilių transporto srautai atsiras įgyvendinus projektą (nes bus įrengtas papildomas įvažiavimas iš Rinktinės g.; Šeimyniškių g. atsiras lėtėjimo juosta). Įgyvendinant projektą bus patraukta Rinktinės stotelė, kurioje kursuoja 3,9,12,14,19 troleibusai ir 27,37 autobusai.

Tik tvirtos bendruomenės dėka pavyksta narplioti šį siūlų kamuolį: išsiaiškinome, kad pasikeičia vietovės inžinerinės geologinės sąlygos, kadangi keičiamos grunto sluoksnių fizikinės ir mechaninės savybės, statinio statybos darbai bei eksploatavimas daro įtaką požeminei hidrosferai. O prognozuojamas triukšmo lygio viršijimas – 1-12 dB(A) – prie gyvenamųjų namų ir visuomeninės paskirties pastatų šalia gatvių, ribojančių teritoriją lems intensyvūs transporto srautai. Ekspertai, pastebėjo, jog pastačius Prokuratūros pastatą Rinktinės ir Šeimyniškių gatvių sankryžoje avarijų pagausėjo. Tačiau nebuvo įvertinta, kaip naujo projekto metu bus mažinamas avaringumas šioje zonoje?

Nėra aišku, kaip planuojamo naujo teismų pastato Šeimyniškių g. 28 projektas atsižvelgia į Jungtinių Tautų Darnaus Vystymosi Tikslus, o dėl užstatomo/mažinamo žaliojo ploto, didėjančios oro taršos ir triukšmo kyla grėsmė gyventojų psichinei ir fizinei sveikatai ir gyvenimo kokybei.

Pasak A. Dagelio, dar 2007 m. Vilniaus savivaldybė patvirtino bendrąjį planą, 2009 m. – detalųjį planą, kuriame buvo nustatyta, jog aukštingumas negali viršyti 35 metrų, o užstatymo tankumas – 60 proc. Sklypas teismų pastatui buvo skirtas 2011 m. Tačiau gyventojai apie tokius sprendimus ankstyvaisiais projekto rengimo etapais, negavo jokios informacijos, todėl negalėjo teikti pastabų, komentarų, ginti savo teisėtus interesus. Informaciją bendruomenė sužinojo tik iš spaudos...

Bendruomenė pasirašė kreipimąsi į valstybines institucijas ir laukia paaiškinimų iš savivaldybės. Per kelias dienas bendruomenė surinko daugiau nei 500 parašų popierinėje formoje ir el. peticijoje https://www.peticijos.lt/visos/74838. Bendruomenė nuogąstauja ir dėl transporto grūsčių, oro taršos, triukšmo, medžių kirtimo, taip pat nuogąstauja, jog naujai planuojamas statinys savo tūriu ir aukštingumu sumažins natūralų apšvietimą aplinkiniams namams ir želdiniams.
Bendruomenė stebina, jog Vilniaus miesto savivaldybės atstovai statydami pastatą nebendrauja su visuomene, nenorima išsaugoti žaliųjų plotų, niekam nerūpi gyvenimo kokybė. Juk visame pasaulyje tokie pastatai statomi už miesto, o ne miesto centre. Toks pastatas iškilęs už miesto nesukeltų transporto grūsčių. Dauguma bylų svarstomos uždaruose posėdžiuose, todėl šis pastatas yra tik vienos grupės – teisėjų ir juos aptarnaujančių asmenų interesas.

Beje, po viešo kreipimosi ir projekto svarstymo bendruomenės nariai sulaukė ir grasinimų, jog jei priešinsimės šioms statyboms, čia bus pastatyti 9 aukštų daugiabučiai; taip pat asmeninio spaudimo... Vadinasi, ne viskas mūsų valstybėje veikia teisingai...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.

Vakar DELFI gavo pranešimą spaudai, jog visuomenei pristatytas naujo teismų pastato projektas, daugiau galite skaityti ČIA.