„Rugpjūčio pradžioje lankiausi restorane „Forto dvaras“, Pilies gatvėje Vilniuje. Į restoraną atėjome su mažais vaikais, pavalgyti pietų. Pasodino mus prie „vaikų kampelio“ rūsyje. Tik nusileidusi žemyn pajutau pelėsio kvapą, bet pirma mintis buvo: „A, kiek metų restoranui, aišku, kad kvepia“.

Atsisėdusi prie staliuko pajutau dar stipresnį kvapą ir apsižiūrėjus, pastebėjau, kad visur ant sienų yra pelėsis! Aišku, iš karto paprašiau persodinti mūsų šeimą prie lauko staliuko. Padavėjas tai padarė net nebandęs perkalbėti mane, nors kai tik atėjom, sakė, kad vietų lauke „nėra, tikrai nėra“.

Po apsilankymo restorane parašiau laišką į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą. Jie apsilankė restorane ir pamatė tą patį, ką ir aš. Restoranas turėjo panaikinti pelėsį ir tuo istorija pasibaigė.

Nežinau, ar reikia kam pasakoti, koks pelėsis gali būti pavojingas, ypač mažiems vaikams. Kiek turistų apsilanko tame restorane!

Aš esu tikra, kad pelėsis užaugs po kokios savaitės vėl ir restorano darbuotojai nieko nedarys, kol neateis kitas skundas, kadangi restoranui net nereikėjo sumokėti baudos“, – piktinosi skaitytoja.
Pelėsis „Forto dvare“
Pelėsis „Forto dvare“

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai DELFI patvirtino, kad lankėsi restorane „Forto dvaras“ ir apžiūrėjo visas patalpas.

„Tikrinimo metu nustatyta, kad maistas restorane buvo gaminamas prisilaikant nustatytų maisto saugos ir higienos reikalavimų, darbuotojai darbo metu dėvėjo tinkamus darbo rūbus ir laikėsi asmens higienos reikalavimų. Apžiūrėjus maisto ruošimo patalpas pelėsio ar jo židinių nenustatyta. Taip pat neplaninio patikrinimo metu buvo vertinamos patalpos, kuriose maitinami klientai: pirmas aukštas ir rūsys. Apžiūrėjus pirmo aukšto maitinimo salės patalpas pelėsio ar jo židinių nenustatyta, tačiau rūsio maitinimo salės patalpose ant sienų, arkų ir sunkiai prieinamose vietose pelėsio židinių buvo.

Dėl nustatytų maitinimo salės higienos būklės neatitikimų ūkio subjekto vadovai buvo įpareigoti kuo greičiau pašalinti pelėsį. 2018 m. rugpjūčio 13 d. įmonė informavo Vilniaus VMVT apie atliktus pelėsio naikinimo darbus ozonavimo būdu.

Atlikus pakartotinį neplaninį patikrinimą restorane nustatyta, kad rūsyje esanti lankytojų salė uždaryta, joje vyko valymo darbai. Restorano atsakingi asmenys taip pat informavo, kad rūsio salės patalpose bus atliekamas sienų dangos remontas, siekiant išsaugoti patalpų autentiškumą. Ūkio subjektas minėtą zoną planuoja atidaryti tik pašalinus pelėsių pėdsakus. Kadangi restorano atsakingi asmenys dėl nustatytų neatitikimų sutiko ir ėmėsi skubių veiksmų jiems pašalinti, administracinio poveikio priemonės įmonei nebuvo taikytos“, – rašoma tarnybos atsiųstame paaiškinime.

Įmonės „Restoranų grupė Fortas“ rinkodaros vadovas Kęstutis Markevičius sakė, kad restorano Pilies gatvėje rūsyje yra drėgna, nes tai yra šaltiniuota vieta.

„Nuo pat restorano atidarymo mes kovojame su pelėsiu, kartais būna paūmėjimai, matyt, taip nutiko ir šį kartą. Išsikvietėme profesionalus ir jie pelėsį sunaikino.

Kelias dienas restorano rūsys buvo uždarytas, nes vyko pelėsio valymo darbai. Dabar nei pelėsio, nei kvapo nebėra“, – tikino K. Markevičius.

Jis teigė, kad kovai su pelėsiu įmonė kasmet išleidžia ne vieną tūkstantį eurų.