Sakykime, ta jauna šeima įsigys kokį varganą butelį ar namelį X rajone, norės jį įsirengti ir susitvarkyti, bet susidurs su paprasčiausiomis kliūtimis, kurios rajonuose sprendžiamos vietinių dievukų-direktorių pagalba. Norint ją sutvarkyti, reik eiti ir žemai lenktis kaip Senojo Egipto despotinėje santvarkos laikais ir bijoti, nes savivaldybėse ir jai priklausančioms bendrovėms reikalai tvarkomi tik šių dievukų piršto ar kitos kūno dalies pajudinimu.

Todėl norėčiau papasakoti paprastą istoriją, su kuria susidūrėme mes provincijoje ir su kuria susiduria daugelis šeimų, norėdamos ką nors padaryti. Esame eilinė, paprasta jauna šeima, kuri dirba ir stengiasi, kad ką nors susikurtų šiame gyvenime. Dirbame Vilniuje eilinius darbus ir neseniai nusipirkome apleistą sodybą Širvintų raj., Juknonių kaime, kurioje praleidžiame daug laiko. Šiuo metu ją tvarkome ir ateityje planuojame joje gyventi, nes atstumas nuo miesto nedidelis, oras puikus, gamta nuostabi.

Darbo, tiesą sakant, daug, bet viską atperka nuostabūs žmonės, kurie gyvena šiame kaimelyje. Taigi, šiais metais norėjau, be kitų darbų, susitvarkyti ir vandens pajungimą į namą ir mokėti mokesčius nuo suvartoto kiekio. Sodyboje, kurią nusipirkome, seniau buvo vanduo ir yra atvestas vamzdis nuo vandentiekio trasos į namą, todėl maniau, kad tai nebus ilgas procesas ir vandenį prisijungsime, bendrovė, tiekianti vandenį, uždės skaitiklį, pasirašysime sutartį ir valio patogumams... Bet paskambinus į Širvintų vandenis, direktorius griežtu smulkaus valdininkėlio balsu pasakė, kad turėsiu susimokėti už traktorių, darbininkų darbą ir dar kažką, nes vandentiekio trasoje yra buvusi avarija ir pajungimas į namą nesutvarkytas, nors iš tikrųjų net neaišku, kur ir kiek reikės tvarkyti, kad stebuklingas vanduo atsirastų name. Na, gali susimokėti už trasų tvarkymą, jei nemąstytum logiškai ar turėtum per daug pinigų, bet galvoju, kad trasų tvarkymas ir priežiūra turėtų būti Širvintų vandenų darbas, už kurį ji gauna abonentinį ir kitus mokesčius.

Kreipiausi dėl šios susidariusios situacijos į Čiobiškio seniūną, Širvintų raj. savivaldybės ūkio plėtros skyrių, bet atsimušiau tarsi į nepajudinamą sieną, už kurios dirba Kafkos knygos „Proceso“ herojai, kuriems paprastas žmogus yra nulio vietoje ir greitas problemų sprendimas ten pamirštas reikalas. Bandžiau kreiptis ir į savivaldybės merę Živilę P., bet taip pat tyla ir ramybė. Keista... tokia nedidelė savivaldybė ir taip visi ramiai „dirba“ ir sprendžia eilinių žmonių eilines problemas. Suprantu, kad vasara ir visi atostogauja, bet manau, kad šie reikalai taip tvarkomi visada ir ši provincijų bėda jau taip įsisenėjusi, kad niekas nepadės.

Apsvarščius visas galimybes gal bus paprasčiausia vandenį atsivesti nuo šulinio (gerai, kad bent jis yra) ir mažiau susidėti su vandenį prižiūrinčiomis ir saugančiomis nuo gyventojų institucijomis.

Tuo tarpu kita jauna šeima, kuri tik pradeda gyvenimą ir susiduria su tokiomis problemomis, ieško alternatyvų arba ramiai susideda lagaminą ir važiuoja dirbti darbų šaliai, kuriuose rūpestis žmogumi ir šeima pasiekęs aukštesnį lygmenį, o biurokratas, sėdintis kėdėje, įsiklauso į problemą ir stengiasi ją greitai išspręsti.

Juknonių km. gyventojas Mindaugas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.

„Širvintų vandenų“ juristė Danguolė Palkevičienė pateikė oficialią įmonės poziciją:

Prieš penkerius metus Juknonių kaime įvykus geriamojo vandens tinklų avarijai, buvo nutrūkęs geriamojo vandens tiekimas kaimo gyventojams. Spęsdami susidariusią situaciją išsiaiškinome, kad tinklai trūko negyvenamo sklypo teritorijoje. Siekiant kuo greičiau atkurti geriamojo vandens tiekimą vartotojams, nebuvo laiko ieškoti sklypo savininko ir gauti jo leidimą kasti privačiame sklype, be to, geriamojo vandens tinklus kaimų teritorijose UAB „Širvintų vandenys“ valdo patikėjimo teise ir neturi tikslių tinklų schemų, išpildomųjų nuotraukų.

Taigi problema buvo išspręsta kaimyninio sklypo savininkui leidus jo sode esantį vamzdį atkasti ir atjungti trūkusią atšaką, einančią į negyvenamą namą.

Informuojame, kad UAB „Širvintų vandenys“ savo veikloje vadovaujasi ne Kafkos „Proceso“ siužetu, ne vietinių dievukų-direktorių piršto ar kitų kūno dalių judinimu, o Lietuvos Respublikos geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymu (toliau - Įstatymas), kurio 34 straipsnio 18 dalyje numatyta, kad viešasis geriamojo vandens tiekėjas ir nuotekų tvarkytojas, vykdantis viešąjį geriamojo vandens tiekimą ir (arba) teikiantis nuotekų tvarkymo paslaugas bent vienoje Savivaldybės viešojo geriamojo vandens tiekimo teritorijoje, visiems tos pačios kategorijos abonentams ir vartotojams tiekia geriamąjį vandenį ir teikia nuotekų tvarkymo paslaugas vienodomis sąlygomis ir kainomis.

Informuojame, kad Širvintų rajono savivaldybės Tarybos 2015-05-28 sprendimu Nr. 1-54 esame paskirti viešuoju geriamojo vandens tiekėju ir nuotekų tvarkytoju Širvintų rajone. Taigi, mūsų įmonės veiklos esmė – viešojo intereso tenkinimas, siekiant visiems vartotojams ir abonentams vienodomis sąlygomis tiekti geriamąjį vandenį. Todėl UAB „Širvintų vandenys“ neturi teisinio pagrindo ir finansinių galimybių patenkinti išskirtinius privataus asmens poreikius nemokamai įrengiant geriamojo vandens tiekimo infrastruktūrą privačiame jo sklype.

UAB „Širvintų vandenys“ atliekamų darbų kainos patvirtintos Širvintų rajono savivaldybės tarybos 2014 m. spalio 30 d. sprendimu Nr. 1-190 „Dėl UAB „Širvintų vandenys“ atliekamų darbų ir paslaugų sutartinių kainų patvirtinimo“, todėl jos taikomos visiems asmenims, besikreipiantiems su prašymais prijungti geriamojo vandens tiekimo ir/ar nuotekų tvarkymo infrastruktūrą prie UAB „Širvintų vandenys“ valdomų tinklų.

Gerbiamojo Mindaugo argumento, kad jis ateityje mokės abonentinį mokestį, todėl dabar privalo gauti nemokamą privačios geriamojo vandens tiekimo infrastruktūros sutvarkymo ir prijungimo paslaugą, negalime priimti kaip teisiškai pagrįsto ir logiško, kadangi mūsų teikiamų geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainos yra suderintos Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos 2012 m. spalio 9 d. nutarimu Nr. O3-288 ir patvirtintos Širvintų rajono savivaldybės tarybos 2013 m. gegužės 30 d. sprendimu Nr. 1-135. Atkreipiame gerbiamojo Mindaugo dėmesį į tai, kad į abonentinio mokesčio (0,94 Eur/mėn.) sudedamąsias dalis nėra įtraukta privačios geriamojo vandens infrastruktūros tvarkymo/prijungimo paslauga.

Informuojame, kad UAB „Širvintų vandenys“ labai džiaugiasi kiekvienu nauju vartotoju, sudaro visas sąlygas prisijungti prie jai nuosavybės teise priklausančios ar patikėjimo teise valdomos geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros (suteikiame galimybę už prijungimo darbus sumokėti dalimis, dalyvaujame ES finansuojamuose projektuose ir kt.), todėl gerbiamas Mindaugas iš Vilniaus, palikęs pasipiktinimą ir išankstines nuostatas apie provinciją (kurioje, beje, ir pats ketina apsigyventi), visada yra laukiamas UAB „Širvintų vandenys“ kaip naujas vartotojas.

Širvintų rajono savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių vyriausioji specialistė Aušrinė Miliukaitė-Janovskienė komentavo irgi, kad įmonė atlikti darbų privačioje valdoje be savininko leidimo negali.

UAB „Širvintų vandenys“ duomenimis, prieš 5 metus Juknonių kaime buvo įvykusi vandentiekio avarija. Buvo nustatyta, jog gedimo vieta buvo būtent p. Mindaugo minimo namo sklype (namas tuo metu buvo negyvenamas).

Įmonė darbų atlikti privačioje valdoje be savininko leidimo neturėjo teisės, todėl ties įvadu buvo uždėta aklė ir sustabdytas vandens tiekimas. Apie šią situaciją su gerb. Mindaugu kalbėjo ir apie paslaugų įkainius informavo UAB „Širvintų vandenys“ vyr. inžinierius, į kurį jis kreipėsi telefonu.

Atkreipiame dėmesį, kad UAB „Širvintų vandenys“ paslaugas (šiuo atveju – prijungimo prie centralizuotų vandens tinklų paslaugą) tiek Širvintų r. gyventojams, tiek iš Vilniaus atvykusiems asmenims teikia pagal patvirtintus tarifus.