O iš ten – pusės valandos kelionė autobusu link „Hershey“ šokolado miesto. Šokolado pasaulis – tai viena iš lankomiausių vietų Amerikos Valstijose.

„Hershey“ šokoladas, saldainukai „Hershey's kisses“ – pavadinimai, išgarsinę vietovę visame pasaulyje. „Hershey Story“ muziejuje rašoma, kad bendruomenė sukūrė pavyzdinį Milton Hershey šokolado fabriko darbuotojų miestą. Šokolado pasaulyje viskas persismelkę gardžiais šokolado kvapais, nuo jų įvairovės ir gausybės net akys raibsta. Čia esančioje šokolado laboratorijoje galima pačiam pasigaminti vardinį šokoladą su pasirinktais priedais.

Susipažinus su šokolado pasaulio istorija muziejuje laukė puiki pramoga pasižvalgyti po vietovę keliaujant įspūdingu senoviniu troleibusu. Be galo šmaikšti ir puiki komanda įdomiai pristatė miestą, perteikdama įkvepiančią Milton Hershey šeimos istoriją. Buvo daug juoko ir įvairių staigmenų kelionės metu. Troleibuso palydovai teatrališkai suvaidino epizodus iš Hershey istorijos trumpų troleibuso stabtelejimų metu.

Susipažinus su „Hershey“ šokolado pasauliu ir miesto istorija laukė nepakartojami nuotykiai pramogų parke „Hersheypark“. Kiekvienais metais daugiau nei 2 milijonai lankytojų patiria galybę įspūdžių šiame visame pasaulyje žinomame traukos centre.

Atrakcionų parkas itin garsus savo puikiais amerikietiškais kalneliais, kupinais kilpų bei vingių. Čia gausybė ir vandens pramogų: didžiuliai baseinai, čiuožimo trasos, galimybė plaukioti banglentėmis bei ilsėtis prie dirbtinai sukurto paplūdimio. Gali atrasti pramogų visai šeimai bet kuriam amžiui: nuo vaikams su tėveliais skirtų saugių karuselių iki kvapą užgniaužiančių ekstremalių atrakcionų. Daugybė juoko, klegesio ir čaižaus baimės šauksmo lydi besimėgaujančius pramogomis „Hershey“ parke.

Greta parko yra „ZooAmerica“, ištisus metus veikiantis laukinės gamtos parkas, kuriame yra daugiau kaip 200 gyvūnų iš Šiaurės Amerikos. Teritorija nėra didelė, bet pakankamai informatyvi. Smagu pasivaikščioti mediniais takeliais ir susipažinti su vietine fauna. Čia pamatysi labai retų gyvūnų ir paukščių.

Hershey sodai – tai botanikos oazė su daugiau nei 5000 rožių krūmų, su oranžerijomis, retai pasitaikančiais medžiais ir kitais augalais. Čia yra drugelių namai su daugybe nuostabiausių margaspalvių drugelių. Šis ištisus metus veikiantis Šiaurės Amerikos ir atogrąžų drugelių atriumas su fantastiškais įvairiausių dydžių ir spalvų drugeliais sužavi visus, nepalieka abejingų. Daugybė juoko sukelia, kai didžiulis drugys (tikrai jau nebe drugelis) nutupia ant lankytojo. Tiesiog sustingsti ir bijai pajudėti, kad tik ilgiau pasigėrėtum jo žavesiu.

„Indian Echo Caverns“ – tai urvas, kurio amžius skaičiuojamas daugiau nei 440 milijonų metų. Kaip ir daugelis urvų Vidurio Atlanto valstybėse, „Indian Echo Caverns“ yra kalkakmenio urvas, ir susidarė jis per erozines vandens savybes. Šis 45 minučių trukmės turas supažindina su požeminiais labirintais: įspūdingiausių formų tuneliais, krištoliniais ežerais ir žėrinčiomis uolomis. Ir čia taip pat netrūksta linksmų detalių, šmaikščiai gido perteikiamų juokingų ir nelabai linksmų istorijų. Ir tai irgi yra visai šalia Hershey miesto.

Aplankius visas žymias vietas Hershey mieste, susipažinus su istorija, paskanavus šokoladinių gardėsių ir pasimėgavus ekstremaliais amerikietiškais kalneliais pats metas keliauti Harisburgo miesto link, Pensilvanijos sostinės.

O čia mūsų laukė kruizas Susquehanna upe, kuri yra ilgiausia upė (747km) JAV rytinėje pakrantėje, vienu seniausių upių laivų. Tai Harisburgo pasididžiavimas. Šio legendinio laivo priekyje yra laivaratis, kuris kaip malūnas sukasi vandeny ir laivas juda į priekį. Puikus vaizdas atsiveria iš apatinio ir viršutinio denio, ypač graži Harrisburgo panorama. Šis upių laivas yra mėgiamas vietinių gyventojų ir svečių, čia dažnai organizuojami teminiai kruizai ir renginiai.

Kadangi mūsų kelionė sutapo su Memorial Day (Atminimo Diena), palei Susquehanna upę vyko vietinių amatininkų mugė. Daugybė palapinių su prekystaliais, gausybė meno dirbinių, paveikslų. Kai kurie amatininkai tiesiog vietoje mokė, kaip sukurti meno kūrinį. Atrodo, tiesiog fantastiška, kai matai be galo gražiomis spalvomis išmargintą šaliką, o pasirinkęs spalvas gali pats pasidaryti. Žinoma, padedant amatininkui.

Susipažinus su Harisburgo miestu ir menais, paplaukiojus senoviniu laivu Susquehanna upe, nuvykome į „Pennsylvania State Capitol“. Pensilvanijos valstijos kongresų rūmai yra funkcinė vyriausybės vieta, kur priimami įstatymai ir viešoji politika yra skirta daugiau nei 12 milijonų Pensilvanijos gyventojų. Lankytojai gali artimiau susipažinti su Capitol pastatu.

Ekskursija su vadovu po rūmų sales supažindina svečius su pastato istorija, dabartimi, su čia vykstančia Atstovų Rūmų ir Senato įstatymų leidžiamosiosios kolegijos veikla. Pastatas tikrai įspūdingas: prabangios salės, daugybė žinomų menininkų paveikslų ir skulptūrų, daug marmuro ir aukso. Tu gali įsivaizduoti, kaip kongreso sesijų metu salėse sėdi orūs senatoriai ir balsuoja už įstatymu priėmimą.

Tai buvo įspūdinga, pilna nuotykių, naujų susitikimų ir pažinčių kelionė po Jungtines Amerikos Valstijas. Džiaugiuosi turėdama galimybę artimiau susipažinti su JAV, su jos Valstijomis, kultūra ir istoriniais paminklais.

Iki kitų susitikimų Amerikoje!