Remiantis įstatymo pataisa nuo 2018-04-03 transporto priemonėms, kuriose sumontuota jėgos pavara, turinti bent vieną ne išorinį elektros energijos keitiklį su elektrine įkraunamąja energijos kaupimo sistema, kurią galima įkrauti iš išorės, ir duomenys apie šią transporto priemonių įrangą yra nurodyti kilmės, patvirtinimo dokumentuose.

Tačiau šie „Toyota Prius“, su iš išorės įkraunama baterija buvo leidžiami tik 2012 metais, o nuotraukoje matomas – 2004-2009 metais leistas modelis.

Kaip yra iš tiesų? Ar prieš įstatymus – visi lygūs? O gal yra lygesnių?

Į skaitytojo klausimus atsako VĮ „Regitra“:

Dėkojame Jūsų skaitytojui už informaciją. Patikrinus duomenis sistemoje paaiškėjo, kad EV serijos numeriai neturėjo būti priskirti šiam automobiliui, kadangi jis nėra tik elektra varomas automobilis ar hibridas įkraunamas iš išorės.

Susisiekėme su padaliniu, kuriame buvo išduoti šie numerio ženklai, ir išsiaiškinome, kad tai yra netyčinė darbuotojo klaida. Ją pradėjome nedelsiant spręsti – susisiekėme su automobilio savininku bei informavome jį apie susidariusią situaciją. Artimiausiu metu jis atvyks į padalinį, kur jo automobiliui bus išduoti kiti numerio ženklai, o EV serijos – anuliuojami. Suprantama, kadangi tai yra darbuotojo klaida, ji bus ištaisyta nemokamai.

Svarbu pastebėti, jog pastaruoju metu Lietuvoje yra įregistruojama nemažai „Toyota Prius“ modelio automobilių, dalis jų yra hibridiniai įkraunami iš išorės. Būtent dėl šios priežasties įsivėlė žmogiškoji techninė klaida, nes darbuotojas paprasčiausiai supainiojo komercinius pavadinimus. Atsižvelgiant į tai, jog EV numeriai įkraunamiems iš išorės hibridams pradėti išduoti tik nuo šių metų balandžio 3 d. ir tai yra nauja tvarka, mūsų specialistai nuolatos peržiūri ir tikrina duomenis, jog būtų išvengta netikslumų. Iki gegužės mėnesio pradžios jų nebuvo rasta. Konkrečiai aptariama klaida įvyko visai neseniai – praėjusią savaitę – todėl ji dar nebuvo identifikuota.

Dar kartą dėkojame už informaciją, kuri padėjo operatyviau rasti ir ištaisyti klaidą.

Kokiems automobiliams išduodami EV serijos numeriai?

Primename, kad EV serijos numerio ženklai yra skirti ženklinti tik elektra varomus automobilius, o nuo balandžio 3 d., klientų pageidavimu, tokio tipo numerio ženklai gali būti išduodami ir toms transporto priemonėms, kuriose yra sumontuota jėgos pavara, turinti bent vieną ne išorinį elektros energijos keitiklį su elektrine įkraunamąja energijos kaupimo sistema, kurią galima įkrauti iš išorės. Jei toks automobilis jau buvo registruotas Lietuvoje, „Regitros“ specialistai reikiamą informaciją matys duomenų bazėje. Vis dėlto jei transporto priemonė mūsų šalyje registruojama pirmą kartą, tuomet reikės pateikti jos kilmės arba patvirtinimo dokumentus, kuriuose nurodyti duomenys apie iš išorės įkraunamo hibridinio (elektrinio) automobilio įrangą.

Taip pat pastebėtina, kad nuo balandžio 1 d. keitėsi elektromobiliams skirtų numerio ženklų sudarymo tvarka. Iki šiol šioms transporto priemonėms skirti numerio ženklai buvo gaminami su priekyje esančiu EV raidžių deriniu, tačiau atsižvelgiant į didėjantį šių automobilių skaičių bei poreikį plėsti numerio ženklų derinių kombinacijas, netrukus, kai pasibaigs EV numerių atsargos, bus pradėta naudoti tik E raidė ir bet kuri kita abėcėlės tvarka einanti raidė.

Lietuva įgyvendina ES direktyvą

Europos Sąjunga (ES), skatindama ekologiškų ir mažiau taršių transporto priemonių plėtrą visoje Bendrijoje, išleido direktyvą, kurią privalo įgyvendinti visos šalys narės. Vienas iš svarbiausių šios direktyvos tikslų, kad visoje Europoje elektromobilio sąvoka būtų suprantama vienodai, o šių transporto priemonių vystymo politika būtų darni ir efektyvi.

Direktyvoje dėl alternatyviųjų degalų infrastruktūros diegimo elektromobilio sąvoka apima ir hibridinius (elektrinius) automobilius įkraunamus iš išorės. Tokia pati nuostata 2017 m. įtvirtinta ir LR atsinaujinančių išteklių energetikos įstatyme.

Taigi, VRM ir VĮ „Regitra“ paprasčiausiai atnaujino teisinę bazę pagal privalomą ES šalims direktyvą. Dėl šios priežasties nuo šių metų balandžio 3 d. tiek tik elektra varomiems, tiek hibridiniams pakraunamiems iš išorės automobiliams yra išduodami specialūs numerio ženklai.