Šiemet šio vieno didžiausio Plungėje vykstančių projektų tema buvo teatras – tai sielos, gyvenimo ir realybės atspindys. Todėl neatsitiktinai meninių veiklų simboliu buvo pasirinktas veidrodis, kurio pagalba beveik šešias dienas trukęs, daugybę renginių ir kūrybinių veiklų apjungęs projektas įgavo vienovę, buvo meistriškai ir išmoningai apjungtas. Plungiškių organizuojamas teatro projektas LR Kultūros ministrės įsakymu yra įtrauktas į visos šalies mėgėjų meno prioritetinių renginių sąrašą, kaip svarbiausias renginys teatrinio žanro plėtrai ir puoselėjimui.

XI-ąjame tarptautiniame teatrų festivalyje „Mažoji Melpomenė“ šiemet dalyvavo teatro grupės net iš šešių pasaulio šalių, tai Potsdamo (Vokietija) jaunimo teatras „Tabularasa“ režisierės Laura Tbyrolf ir Nathalie Friborg, jaunimo teatras „Scuola teatro la basa“ iš Italijos režisierius Piero Zama Nabe, Talino (Estija) teatras „Flying cow“, režisierė Janika Koppel, Ostravo (Čekija) teatras „HOP HOP“, režisierė Irena Konyvkova, Baku (Azerbaidžiano) teatras „Giūnai“, režisierė Larisa Torūsova ir puikūs Lietuvos teatrai: Alytaus Jotvingių gimnazijos teatras „Taškas“ režisieriai Jonas Gaižauskas ir Marytė Stasiukynienė; Kretingos kultūros centro vaikų ir jaunimo teatras „Atžalynas“, režisierė Auksė Antulienė; Šiaulių moksleivių namų vaikų ir jaunimo teatro studija „Kompanija šauni“, režisieriai Dalė ir Virginijus Dargiai, Ignalinos gimnazijos teatro studija „Iki“, režisierė Jolanta Narbutaitienė ir festivalio šeimininkai, pristatę net du savo spektaklius Plungės kultūros centro vaikų ir jaunimo teatras „Saula“, režisieriai Sigita ir Romas Matuliai.

Festivalio metu net dešimt skirtingų, puikias teatrines mokyklas turinčių teatrų, parodė vienuolika įdomių, jaudinančių ir aukšto meninio lygio, puikių režisūrinių sprendimų spektaklių. Šiais spektakliais galėjo mėgautis visi nuo mažiausio iki senjoro. Tai puiki meno šventė visai šeimai.

Tarptautinis teatrų festivalis-kūrybinė laboratorija Plungėje išsiskiria savo prasmingais ir kuriančiam jaunimui labai reikalingais kūrybiniais užsiėmimais, kurių metu jie mokosi, bendrai kuria, susipažįsta su naujausiomis teatrinio meno metodikomis, įgyja naujų įgūdžių, dalinasi savo turimais gebėjimais. Šiemet festivalio organizatoriai kvietė dalyvauti net į šešias teatrinio meno laboratorijas vykusias dvi dienas. Teatrinių laboratorijų metu jaunieji pasaulio teatralai mokėsi vaidybos, scenos kalbos, scenos judesio, ritmikos, teatrinio improvizavimo, Suzuki, šešėlių teatro meno. Patys kūrė, dalinosi patirtimi ir išbandė teatrines naujoves. Kūrybines laboratorijas vedė ir su jaunaisiais kūrėjais bendravo scenos profesionalai ir teatro studijų programų studentai bei kino ir teatro aktoriai Gabriela Kuodytė, Balys Latėnas, teatro „Budrugana Lietuva“ aktoriai: Adelina Skalandytė, Eglė Agota Matulytė, Martynas Tomas Gucevičius, Domas Šiaulytis, profesoriaus Valentino Masalskio ugdytiniai, KU Menų akademijos vaidybos studijų programos studentai: Samanta Pinaitytė, Aistė Alksnytė, Livija Krivickaitė, Karolina Kuzborska, Karolis Maiskis ir kt.

„Mažoji Melpomenė“ tai ne tik spektakliai ir kūrybinės laboratorijos, tai ištisas teatrinių veiklų kompleksas įsukęs į jaunatvišką šurmulį visą Plungės miestą. Jaunieji teatralai dalyvavo festivalio klubuose, kūrybiniuose vakaruose, mokėsi įvairių šalių šokių ir žaidimų, surengė draugystės vakarą, laužų ir gitarų vakarą prie ežero, šėlo miesto aikštėje Zumbos rtmu, bei uždegančioje „Theatr session“ popietėje, mokėsi vieni iš kitų ir bičiuliavosi.

Baigiantis jaunatvišku šurmuliu užkrėtusiu visą miestą, teatrų festivaliui visi buvo pakviesti į įspūdingą teatralizuotą uždarymo šou, po kurio miesto aikštėje buvo į orą paleista daugiau nei 200 šešių pasaulio valstybių vėliavų spalvų balionai. Finaliniais projekto renginiais tapo jaudinantis, kupinas gerų emocijų, džiaugsmo ir išsiskyrimo ašarų atsisveikinimo su scena vakaras ir šeimų vakaras. Šeimų vakaro metu prieš išvykstant festivalio svečiams visus juos į savo šeimas pakvietė teatro „Saula“ aktoriai ir jų tėveliai. Tai šaunus sumanymas leidęs dar geriau susipažinti, artimiau pabendrauti, pažinti kitų šalių kultūros specifiką.

Festivalis baigėsi, tačiau jo metu visus sujungęs teatrinis jausmas tęsiąsi ir išliks ilgam. Kolektyvai buvo sužavėti festivalio organizatorių išmone, daugybe sumanymų, aukštu meniniu lygiu ir puikiu organizuotumu, bei plungiškių draugiškumu. Visi sutartinai pabrėžė, kad Plungės kultūros centro organizuojamas tarptautinis teatrų festivalis – kūrybinė laboratorija yra vienas ryškiausių pasaulinių teatrų projektų į kurį nori grįžti ir kuriame dalyvauti tampa prestižiniu kiekvieno jauno teatralo siekiu.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija, Plungės rajono savivaldybė, informacinis rėmėjas LRT.