Jos teigimu, nepavyko internetu užpildyti Socialinės paramos šeimai informacinėje sistemoje (SPIS) formos vaiko pinigams gauti, kadangi laukelio, kuriame reikia įvesti Lietuvos pilietybę turinčio asmens kodą, nėra galimybės nepildyti arba bent jau tik įvesti gimimo datą.

„Tai yra graudu ir juokinga. Lietuvoje yra tikrai nemažai santuokų, kur vienas yra užsienietis, tačiau tokios šeimos yra diskriminuojamos. Sunku suvokti, kodėl mes taip pamirštami. Kodėl Lietuva šitaip atsilieka šituo klausimu? Nesuvokiama“, – piktai svarstė DELFI skaitytoja.

SPIS forma

Kartu jai pasirodė keista, kad jeigu pinigai yra skirti vaikui, turėtų būti nesvarbu, ar vienas iš tėvų nėra Lietuvos pilietis.

„Turėtų būti svarbu, kad vaiko asmens kodas nurodytas ir asmens į kurio sąskaitą bus pervedami pinigai“, – samprotavo moteris.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) Piniginės paramos skyriaus atstovai DELFI informavo, kad nuo 2018 m. yra supaprastintos galimybės asmenims pateikti prašymą dėl išmokos vaikui (vaiko pinigų) elektroniniu būdu, t. y. vaikų tėvams nebereikia pildyti duomenų, kurie gaunami iš viešųjų registrų (šiuo atveju Gyventojų registro), – jie automatiškai sukeliami į prašymo formą.

„Tuo atveju, kai pareiškėjas yra susituokęs su užsieniečiu, kurio duomenų nėra Gyventojų registre, pateikti prašymo elektroniniu būdu SPIS nėra galimybės. Tačiau tai nereiškia, kad tokie tėvai praranda galimybę kreiptis dėl vaiko pinigų, nes tai jie gali padaryti tiesiogiai kreipdamiesi į savivaldybę ir užpildydami prašymą“, – apie tvarką tokioms poroms aiškino skyriaus specialistai.

Tuo pačiu jie priminė, kad išmoka vaikui grąžinama už 12 praėjusių mėnesių nuo teisės gauti išmoką atsiradimo dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)