Sūnus pamanė, kad gal neseniai lijo, bet mūsų eismo juosta buvo sausa, tad spėjau, kažkur netoli techninė avarija. Ir tikrai, Lūžių gatvėje, šalia remontuojamos parduotuvės, kurios adresas Taikos g. 162 A, iš žemės tryško vanduo.

Paskambinau 112, pasakiau, kad gal ne tuo adresu kreipiuosi, bet iš vamzdžio tuo adresu trykšta vanduo. O man ir sako, skambinkite į informaciją 118. Iškart paskambinau, paskui, kai automatinis balsas pasakė, kad skambinu padidinto tarifo numeriu, nutraukiau skambutį. Supratau, kad duos jie man tel. nr., kuriuo turėčiau pranešti apie avariją, ten gal atsilieps, o gal jau tokiu laiku niekas ten nedirba.

Nelabai ir supratau, ką ten veikia 112 darbuotojai. Pranešiau apie avariją, galėjo padėkoti, ir patys paskambinti, kam reikia... Juk laikas gaištamas, gėlas vanduo į gatvę bėga... Bet ne, siuntinėja... Tai išvada tokia, jeigu pamatysiu, kad trūkęs dujų vamzdis žydra liepsnele dega, tai nepranešiu 112, tegul sprogsta, o tada kiti praneš, ir tai jau bus 112 kompetencijos ribose ir įvykis, į kurį turės reaguoti specialiosios tarnybos...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Komentuoja Bendrojo pagalbos centro atstovė viešiesiems ryšiams Vilma Juozevičiūtė:

Bendrasis skubios pagalbos telefonas 112 yra skirtas pranešti apie įvykius, kai skubiai reikalinga greitosios medicinos pagalbos, priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, policijos pareigūnų ar aplinkosaugininkų pagalba įvykio vietoje, t.y., kai yra rengiamas, daromas ar padarytas teisės pažeidimas, staiga iškyla grėsmė gyvybei, sveikatai, saugumui, aplinkai, materialioms ar nematerialioms vertybėms.

Bendrasis skubios pagalbos telefonas 112 nėra skirtas iškviesti avarinę tarnybą ar pranešti apie komunalinių inžinerinių tinklų gedimus. Kiekvienas miestas ar rajonas turi savo komunalines tarnybas, kurios ir yra atsakingos už tokių avarijų registravimą bei likvidavimą.

Blogai informuoti gyventojai, klaidingai įsivaizduojantys telefono 112 paskirtį, dažnai skambina be reikalo, o tuo tarpu žmonėms, kuriems nelaimės vietoje realiai reikalinga skubi priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, greitosios medicinos pagalbos ar policijos pagalba, dėl tokių netikslinių skambučių srauto būna sunkiau prisiskambinti ir tenka ilgiau laukti, kol atsilieps operatoriai. Todėl mes būtume labai dėkingi, jei paaiškintumėte savo skaitytojams, kokiais atvejais reikia kreiptis skubios pagalbos telefonu 112, o kokiais atvejais neverta trukdyti pareigūnų. Visą šią informaciją galima rasti mūsų interneto svetainėje www.112.lt.