Pasigirsta prognozių, kad, kaip rašė žinomas ekonomistas Raimondas Kuodis, teliks vos 2,5 didesnių miestų, o rajono centrai, juo labiau mažesni miesteliai, jeigu nebus suteikta daugiau įgaliojimų ir veiksmų laisvės savivaldybėms, virs pavienėmis ištuštėjusiomis gyvenvietėmis.

Balbieriškis – nedidelis, vos 1200 gyventojų turintis miestelis tarpukely tarp Alytaus ir Prienų, prigludęs prie gražuolės Nemuno kilpos – tipiškas nykstančių regionų pavyzdys. Įkurtas 1502 m. balandžio 25 d., kai panemunės žemę ir žmones įsigijo vokiečių gydytojas Hanusas Sudormanas, ilgainiui tapo svarbia miško verslove ir sielių perrišimo stotimi, gavo Magdeburgo teises.

Šiandien jis pažymi 515 – ąsias įkūrimo metines. Ta proga liepos 22 d., šeštadienį, miestelyje rengiama didelė šventė, kurios programoje yra ir trijų valandų konferencija „Balbieriškis: mažų Lietuvos miestelių istorija, dabartis ir ateitis“.

Joje bus pristatyta knyga „Prie Ringio, Peršėkės ir Nemuno. Laiko tėkmėje“, istorinę apžvalgą pateiks žurnalistas Justinas Adomaitis, prieš 15 metų parašęs knygą apie miestelį, o dabar rengiąs naują, pranešimus skaitys vietos istorikas Vitas Rymantas Sidaravičius, sudegusios ir dabar atstatomos švč. Mergelės Marijos Rožančiaus bažnyčios klebonas, kun. Remigijus Veprauskas, iš miestelio save kildinąs Seimo narys Emanuelis Zingeris, verslo plėtros galimybes atskleis verslininkai Dargužiai ir Šiaučiūnai, apie investicijų pritraukimą ir regioninę valstybės politiką pasisakys parlamentaras Andrius Palionis.

Bus priimta konferencijos rezoliucija. Vakare Dvaro parke tradiciškai vyks šventinis koncertas.