Kad ir palyginti retai kreipiuosi į gydytojus, tačiau susiduriu su problema dėl registracijos – patekti galima tik po mėnesio ar dviejų. Gal ši problema yra tik Šiauliuose, o gal tik pas šiuos konkrečius specialistus..?

Kai registravausi pas neurologą, nemokamo talono laukti reikėjo 2 mėnesius, bet kadangi kreipiausi dėl traumos, registratūroje pasiūlė rinktis mokamą taloną ir, mano nuostabai, taloną gavau kitai dienai. Įsivaizduojate – kitai dienai, kai nemokamų talonų eilė yra du mėnesiai...

Patekti pas oftalmologą – lygiai taip pat komplikuota. Rašiau balandžio 8 d., kaip matyti nuotraukoje, visi laikai buvo rezervuoti iki gegužės pabaigos (beveik du mėnesius nėra laisvų talonų). Savaitės pradžioje rezervacija pas vieną iš gydytojų buvo iki balandžio pabaigos, užteko porą dienų neprisijungti prie „sergu.lt“ ir radau rezervaciją pratęstą dar mėnesiui, bet vietų, žinoma, jau nebebuvo...
1

Atsidarius kiekvieno specialisto darbo laiką, matyti, kad jis dirba tik simbolines darbo valandas – ilgiausias rastas oftalmologo darbo laikas per dieną – 3 val. 40 min. Visą kitą laiką, manyčiau, jie dirba privačiai. Darau išvada, kad jei nenori laukti dviejų mėnesių, turi susimokėti, arba eiti privačiai ir, vėlgi, susimokėti. O jei turi kantrybės laukti, bet esi pakankamai užimtas ir „nebudi“ prie kompiuterio, kol atsiras naujų talonų, taip gali turbūt ir laukti ištisus metus...

Yra galimybė padaryti, kad paštu informuotų apie atsiradusius laisvus talonus, tačiau spėkit, ar gavau kokį laišką..? O gal nemokamų talonų Šiauliuose nebeliko? Gal rodo, kad 0 laisvų, bet realiai visi tik mokami? Kas mėnesį sumoku 100 eurų socialinio draudimo mokestį, todėl paslaugas, kurios man priklauso nemokamai, ir norėtųsi gauti nemokamai..

Ko gero, dėl skausmų, traumų ir pan., norint nemokamos konsultacijos, iškart reiktų vykti į priimamąjį, taip išvengiant dviejų mėnesių eilės (nes po jų gali jau ir nebeskaudėti...), o dėl tokių specialistų, kai reikalinga tik apžiūra ar konsultacija ir nėra būtinybės skubėti (kaip šiuo atveju oftalmologas), gal ligonių kasos turėtų apmokėti privačias konsultacijas? Nes kitu atveju mano minėto socialinio draudimo mokesčio pinigėliai nukeliauja velniai žino kur, o aš vis tiek turiu papildomai mokėti už paslaugas...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI kreipėsi į Respublikinės Šiaulių ligoninės (į kurią ir kreipėsi skaitytojas) Konsultacijų poliklinikos vedėją Antaną Lukošaitį. Jis patikslino, kad viena iš priežasčių, kodėl susidaro eilės užsirašyti pas gydytojus, yra ta, kad kai kurių specialistų trūksta.

„Poliklinikoje šiuo metu yra didelės eilės pas gydytojus konsultantus oftalmologus, neurologus, kardiologus, urologus. Taip yra dėl to, kad stinga šių specialybių gydytojų. Poliklinikoje dirbantys gydytojai konsultantai dirba ir ligoninės stacionaro skyriuose, todėl jų krūvis konsultacijų poliklinikoje labai skiriasi. Kiekvienas gydytojas konsultantas pacientus konsultuoja pagal nustatytą darbo krūvio normatyvą atitinkamai jo užimamam etatui konsultacijų poliklinikoje.

Pacientai į gydytojo konsultanto kabinetą atvyksta dėl pirminės konsultacijos, kuriai siuntimą skiria šeimos gydytojas. Po pirminės konsultacijos pacientams dažnai skiriami tyrimai, o jų įvertinimui pacientas turi atvykti pakartotinai (be šeimos gydytojo siuntimo). Tokiu atveju specialistas pacientą registruoja kabinete antrinei konsultacijai, kuriai skiriamas papildomas laikas. Registruodamasis „sergu.lt“ sistemoje, pacientas mato tik pirminei registracijai pateiktų talonų laiką. Be to, registracijai internetu pateikiama tik trečdalis visų talonų. Likusieji talonai pateikiami registracijai telefonu bei atvykstantiesiems į registratūrą pacientams, nes ne visi gyventojai gali ar nori naudotis internetu, registruodamiesi pas gydytoją“, – eilių priežastis paaiškino A. Lukošaitis.

Pasak jo, mokamos paslaugos ligoninėje teikiamos, vadovaujantis LR sveikatos apsaugos ministro 2014 metų liepos 11 d. įsakymu „Dėl mokamų asmens sveikatos priežiūros paslaugų sąrašo, kainų nustatymo ir jų indeksavimo tvarkos bei šių paslaugų teikimo ir apmokėjimo tvarkos“.

„Mokamas konsultacijas gydytojai atlieka papildomai ir savanoriškai virš savo darbo krūvio, jų būna labai nedaug. Per kovo mėnesį gydytojai oftalmologai mokamai konsultavo 3 pacientus, o neurologai – 8 pacientus. Tik pakonsultavęs pirminei konsultacinei tą dieną registruotus pacientus bei po tyrimų bei gydymo antrinei konsultacijai atvykusius pacientus, specialistas teikia mokamas konsultacijas, kurioms taip pat reikia registruotis. Kiekvienas žmogus, gavęs šeimos gydytojo siuntimą pas gydytoją konsultantą, gali registruotis bet kurioje šalies gydymo įstaigoje, kurioje artimiausiu metu yra laisvų talonų“, – nurodė Respublikinės Šiaulių ligoninės Konsultacijų poliklinikos vedėjas.

Norite pasidalyti savo mintimis? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Nuomonė“ ir išreikškite savo nuomonę!