Nenuostabu, nes daugeliui antakalniečių tai yra vienintelis alternatyvus tiesus kelias iš Antakalnio į centrą ir atgal, turint omeny, kad pagrindinė arterija – šviesoforais apdovanota Antakalnio gatvė nuolat skendi kamščiuose. P. Vileišio gatvėje prasilenkti gali tik du automobiliai. Tad vėlgi, nenuostabu, kai šalikelėje pastatyti automobiliai sukelia papildimų nepatogumų.

Jau ir taip nepatogu, kai prieš dvejus metus pradėti statyti du nauji keturaukščiai pastatai priešais Vileišio g. 10 ir 11 namus. Prie naujų pastatų nuolat paliekami automobiliai iš P. Vileišio gatvės pusės, nors ten statyti negalima. Įtariu, kad statybininkai ten palieka.

Be to, tiesiant sanitarinius mazgus pati gatvė buvo perrausta ir užlopyta nemokšiškai. Toje vietoje yra net keli gulintys policininkai – sutinku, kad tai naudinga priemonė stabdyti kelių erelius, o ir greitis toje gatvėje turėtų būti ribojamas, tačiau nesutinku su kelininkų paliktu broku – toje vietoje prie namų padarytas kalniukas su šulinio dangčiu, dėl ko nuolat kenčia automobiliai jau ir taip pravažiavę kelis gulinčius policininkus. Nuotrauką prisegu, gal nelabai matosi, bet jei nuvyktumėte, pamatysite, kad toks gumbas kelyje yra tiesiog žalingas automobilio kėbului.

Bet didžiausią mano pasipiktinimą kelia tiesiog gatvėje paliktas žalias „Citroen“ automobilis. Kad jis nenaudojamas, galiu patvirtinti ir aš, ir daugelis aplinkinių gyventojų, nes matom jį kasdien, važiuodamas į darbą P. Vileišio gatve kasdien matau – jis ten tiesiog stovi. Kažkas neapsikentė ir nurovė valytuvus, vadinasi niekam jo nereikia, juk be valytuvų automobilis negali važinėti, ar ne?

Įdomiausia, kad kelis sykius jis buvo „perstatytas“ t. y. pastumtas keliolika metrų pirmyn ar atgal, bet ne į kiemą, o tiesiog toje pačioje gatvėje. Galbūt kažkas dar kreipėsi į savivaldybę, kuri prieš kelerius metus skelbė pranešti apie kiemuose paliktus automobilius. Ką gi, pranešiau ir aš. Ir ką? Ogi nieko. Nors čia automobilis paliktas net ne kieme, o tiesiog gatvėje, kur prasilenkti turi ir automobiliai, ir dviratininkai. Iš savivaldybės – jokios reakcijos, nors registravau, ir spėju, ne vienas aš, per tą programėlę „Tvarkau Vilnių“. Negi taip sunku paimti nutempti automobilį į sąvartyną ir išrašyti jo savininkui sąskaitą? Juk pagal numerius galima atsekti. O gal visiems vienodai ir dabar mes galime tiesiog numesti nereikalingą automobilį bet kur ir niekas nieko nedarys, nebent pasisakys koks nors Seimo narys?

Suprantu, kad tai gali pasirodyti smulki problema palyginus su kitomis, apie kurias rašo jūsų portalas, juo labiau, kad automobiliai tai juk prasilenkia vienaip ar kitaip. Tačiau sulėtėjęs eismas reiškia daugiau išmetamųjų dujų, daugiau nervų ir potencialių avarinių situacijų sukėlimą toje vietoje, kur yra gan status šlaitas į Nerį.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Andžej Dinikis, Vilniaus miesto savivaldybės Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas, DELFI nurodė, kad dar sausį Vilniaus savivaldybė pradėjo „apsivalymą“ nuo kiemuose stovėjimo vietas užimančių apleistų automobilių.

„Per šį laikotarpį Viešosios tvarkos skyrius yra gavęs daugiau nei 1000 pranešimų apie netvarkingus automobilius, riogsančius bendrojo naudojimo teritorijose įvairiose seniūnijose“, – nurodė A. Dinikis.

Pasak jo, kovo 28 d. Viešosios tvarkos skyrius patikrino P. Vileišio g. stovintį „Citroen“ automobilį.

„Automobilis negali dalyvauti eisme, nes greičiausiai neturi Civilinės atsakomybės draudimo. Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai artimiausiu metu išsiųs savininkui pranešimą, kuriame paragins iki nustatyto termino pasirūpinti neeksploatuojama transporto priemone. Metų pradžioje įsigaliojo naujas Administracinių nusižengimų kodeksas, kuris įgaliojo savivaldybių administracijas taikyti sankcijas neeksploatuojamų automobilių, laikomų bendrojo naudojimo teritorijose, savininkams. Iki tol savivaldybės turėjo teisę tik paraginti, o sankcijas taikyti įgalioti buvo policijos pareigūnai. Nuo šių metų nesuskubusiems pašalinti netvarkingo automobilio per nurodytą laiką, bus skirtos piniginės baudos nuo 70 iki 300 eurų su transporto priemonės konfiskavimu“, – paaiškino savivaldybės atstovas.

Pasak pašnekovo, viešosios tvarkos skyrius negali neatlikęs teisės aktuose numatytų procedūrų, automobilio nuvežti į sąvartyną ar kitą vietą.

„Šiuo atveju tik Seimas gali priimti sprendimus, pakeičiančius neeksploatuojamos transporto priemonės nuvežimo iš bendro naudojimo teritorijos procedūrą. Šiuo metu galioja Administracinių nusižengimo kodekso 414 straipsnis, kuriame sakoma, kad neeksploatuojamos, paliktos be priežiūros transporto priemonės laikymas bendrojo naudojimo vietose ir po savivaldybės, policijos ar kitos suinteresuotos institucijos pareigūno rašytinio perspėjimo nesiėmimas priemonių ja pasirūpinti užtraukia baudą transporto priemonių savininkams nuo septyniasdešimt iki vieno šimto keturiasdešimt eurų. Administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo vieno šimto keturiasdešimt iki trijų šimtų eurų, ir gali būti skiriamas transporto priemonės konfiskavimas“, – paaiškinama komentare.

Pastebėję nenaudojamą automobilį, gyventojai gali jį nufotografuoti ir pranešti savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui el. paštu viesoji.tvarka@vilnius.lt arba tel. (8 5) 219 7948 (nurodant adresą, automobilio markę, spalvą, valstybinį numerį, datą ir laiką, kada pastebėta transporto priemonė, ir, jei įmanoma, pridėti transporto priemonės nuotrauką), kuri nustačiusi vairuotoją, spręs dėl administracinio poveikio priemonių taikymo. Automobilį galima fiksuoti ir pasinaudojus programėlę „Tvarkau Vilnių“.