Kad suprastumėte, kodėl, jei būtų mano valia, išvis panaikinčiau vasaros atostogas, trumpai papasakosiu, kokios aplinkybės leidžia man taip drąsiai šnekėti.

Šiuo metu esu dvyliktokas, vienuoliktoje klasėje sugebėjęs mokytis aštuntukais – dešimtukais, parašyti 210 puslapių romaną, perskaityti po knygą per šešias dienas ir sportuoti keturis kartus per savaitę. Ir dar spėdavau pagulėti lovoje bei pažiūrėti animacinį serialą. O dabar – atgal prie temos.

Kad būtų įdomu ir aišku, išskyriau tris punktus, atsakančius į pasigailėjimo vertus mokinių argumentus.

1. Mokinys, teigiantis, kad užduodama daug namų darbų, jų net nedaro ir net nesuvokia, kam tie namų darbai skirti. Ačiū Dievui, tam esu aš, tad paaiškinsiu. Namų darbai daromi tam, kad būtų įtvirtinta pamokoje išmokta tema. Temą reikia įtvirtinti tam, kad atėjus laikui parašytum kontrolinį, ir kad jis būtų parašytas puikiai. Puikiai parašyti kontrolinį svarbu todėl, kad dvyliktoje klasėje laukia brandos egzaminai, kurie nulems, kokią specialybę studijuosi ir ar ją nemokamai mokysiesi. Taigi išvada aiški – namų darbai skirti pačių mokinių gerovei. O jeigu dar galvojate, kad jų užduodama per daug, prisiminkite, ką nuveikiau vienuoliktoje klasėje;

2. Jei, sakykime, sutikčiau su teiginiu, kad mokykla žlugdo talentus, tuomet paklausčiau, kas tada? Jeigu sąmoningai suvoki, kad tavo talentas žlugdomas, tai arba mesk mokyklą ir ugdyk savo „talentą“ savarankiškai, arba grįžęs iš pamokų nenaršyk „Facebook“, „Instagram“ ar „Snapchat“, o tobulink talentą. Kiekvieną darbo dieną turi maždaug 6-8 valandas laisvalaikio. Išnaudok jį tikslingai, o ne verk dėl tau nepatogių aplinkybių;

3. Nesidomėjau užsieniu, tad nežinau, ar ten tikrai švietimo sistema kitokia, bet jeigu taip, tuomet emigruok į šalį, kuri, tavo manymu, tau palankesnė. Gyvename demokratiniame pasaulyje, daryk, ką tik nori. Skundimasis nepadeda, jis tik suteikia laikiną paguodą.

Atsižvelgus į šiuos kontrargumentus, būčiau dėkingas, jei vasaros atostogos išvis būtų panaikintos. Nes verkšlenimą bei tinginystę, įsikerojusią į mokinių protus, galima sumažinti tik dar didesniu krūviu.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalyti savo mintimis? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt ir išreikškite savo nuomonę!