DELFI parašiusi skaitytoja pasakojo, kad rugsėjo 27 d. Kaune, eidama pro autobusų stotelę, išvydo ant grindinio sukniubusią moterį, ant kelių padėtą galvą apglėbusią rankomis. Pasak skaitytojos, greta jos stovėjo vaikiškas vežimėlis.

„Priėjusi jame pamačiau mažutį, gal pusės metukų vaikelį, kuris įnirtingai čiulpė pustuščio buteliuko, kuriame ant dugno matėsi rausvo neaiškaus skysčio likučiai, čiulptuką. Pažvelgė į mane blizgančiomis akytėmis, tarsi maldaudamas pagalbos. Pajudinau moterį ir pasiteiravau, ar jai viskas gerai. Kai pakėlė galvą, įsitikinau, kad moteris yra visiškai girta, be nuovokos. Kažką nerišliai sumurmėjusi, vėl atsijungė. Tada prie jos priėjo vyresnio amžiaus taip pat girtas vyras ir jai kažką pasakė. Apsižvalgiau aplink – stotelėje buvo nemažai žmonių: gal kas nors jau iškvietėte pagalbą? Aplinkiniai nekreipė dėmesio, tik viena moteris baugščiai papurtė galvą. Nedelsdama, paėjusi į šoną, surinkau pagalbos numerį“, – prisiminė DELFI skaitytoja.

Paskambinusi į BPC moteris sakė pranešusi, kad autobusų stotelėje yra du neblaivūs asmenys – moteris ir vyras, o su jais vežimėlyje – vos kelių mėnesių neprižiūrėtas kūdikis.

„Pasiteiravusi gatvės pavadinimo ir namo numerio, darbuotoja pasakė, kad netrukus privažiuos policijos ekipažas. Laukiau beveik 10 minučių, tačiau niekas neatvažiavo. Netrukus pora su vežimėliu šiaip ne taip įsiropštė į atvykusį autobusą“, – rašė skaitytoja.

Ji sakė vėl paskambinusi BPC ir pranešė, į kokį ir kur važiuojantį autobusą įsėdo pora. Skaitytoja nurodė išgirdusi klausimą, ar policijai nebereikia vykti į nurodyta vietą, kuris ją papiktino. Pasak jos, ji pasakė policijos ekipažui perduoti vytis autobusą.

Moteris tikino išgirdusi atsaką, kad policija autobusas nesivys, o į jos išgąstį, kad vaikas gali sušalti, buvo atsakyta „nesušals, dar nešalta“.

„Dar kažką pasakė, jau nepamenu. Man nusviro rankos. Nesitikėjau tokio atsakymo. Kaltinau save, kad negriebiau to vaikelio ir nebėgau kiek įkabindama į darbą, kur būtume iškvietė vaikų teisės apsaugos darbuotojus ir greitąją pagalbą. Bet tada galbūt būčiau apkaltinta savivaliavimu, vaiko pagrobimu... Noriu paklausti tos darbuotojos – ar jūs, panele/ponia, turite vaikų? Jei ne, galbūt kada nors susilauksite. O širdį – ar turite? Ar nebijote, kad jūsų abejingumas gali kada nors sugrįžti jums bumerangu? Dažniausiai grįžta vaikams, kad ir kaip būtų gaila..., – laiške rašė skaitytoja. – Visą vakarą praraudojau – taip man buvo gaila to mažyčio neprižiūrėto vaikelio, negalėjau pamiršti jo maldaujamų akelių. Taigi, ar reikia Lietuvai „Barnevernet“? Be jokios abejonės! Nes tokių nelaimingų vaikų mūsų šalyje – tūkstančiai... O norėdamas jais pasirūpinti atsimuši į pagalbos tarnybos darbuotojų abejingumą. Dėl to nutinka neatitaisomos pasekmės, apie kurias jau ne kartą rašyta ir plačiai aptarinėta...“

DELFI kreipėsi į BPC atstovę Vilmą Juozevičiūtę, kuri nurodė, kad situacija buvo išnagrinėta ir perklausius pokalbį nustatyta, kad Bendrojo pagalbos centro operatorės veikė pagal visas instrukcijas.

„Tiesiog skaitytoja, atpasakodama situaciją, sumaišė tarpusavyje abu pokalbius, jų detales ir gerokai sutirštino spalvas“, – pakomentavo V. Juozevičiūtė.

Pasak V. Juozevičiūtės, pirmas skambutis buvo gautas 12:31 val.

„Jo metu operatorė surašė skaitytojos pateiktus duomenis, dalykiškai, o ne linksmai nuramino ją, kad vaikelis neturėtų sušalti, ir nedelsdama, informacinės sistemos pagalba perdavė minėtą informaciją policijos pareigūnams“, – nurodė BPC atstovė.

Po keturių minučių, jos teigimu, BPC sulaukė kito skambučio.

„Pokalbis truko 30 sekundžių ir jo metu skaitytoja kitai atsiliepusiai operatorei pranešė, kad neblaivi pora su kūdikiu įlipo į autobusą. Operatorė ją išklausė ir, baigusi pokalbį su skaitytoja, nedelsiant susisiekė su policija bei perdavė jai informaciją apie pasikeitusią situaciją, – sakė V. Juozevičiūtė. – Jokių kalbų apie šlapias kelnytes, vaikelio gyvybei gresiantį pavojų antrojo pokalbio metu nebuvo. Skaitytoja taip pat neprašė vytis autobuso. Vienintelis nedidelis mūsų operatorės nusižengimas tas, kad ji ne visai etiškai pakomentavo galimus policijos veiksmus, t.y. kad policininkai autobuso nesivys. Šiaip abi operatorės bendravo dalykiškai, pagal visas instrukcijas ir operatyviai perdavė informaciją policijos pareigūnams.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)