Matome tradiciškai pasikartojančią situaciją, kada rinkimų agitacinius plakatus, vaizdo reklamą puošia nenatūralių dydžių, išraiškų ir formų veidų grimasos, žadančios „Lietuva tau“, „Aš ta“, „Aš už Lietuvą, kurioje gyvenu“, „Lietuvos keliu“ ir panašiai, o realiai – karjeristai, įvairių cirko numerių klounai, bet tikrai ne atsakingi ir kompetentingi žmonės: šneka bet ką, „vėjus“ žada – butą naują, minimalų atlyginimą – 1000 eurų, po 3000 eurų išmokas už naują vaiką, kitais absurdiškais pažadais vilioja, kuriais lyg tiesiai į akis žiūrėdami rinkėjams akivaizdžiai meluoja!

Keista, liūdna ir nyku, negi taip lengvai nori tautą papirkti, negi įsivaizduoja, kad ją taip kvailinti lengva?! Yra geras posakis: „Tautą galima kvailinti, bet tauta ne kvaila.“

Tiek tradicinės, tačiau, mano akimis, jau populistinėmis tapusiomis kairės ir dešinės partijos, kurios turėjo teisę save parodyti buvusių kadencijos metu nieko doro nenuveikė, tiek populistinės ir tam laikui sukurtos partijos, darbu ar spalvomis padabintos partinės grupės, neaišku kieno valdomos, neturi realių darbo rezultatų.

Man atrodo, realių darbų, kad būtų bent iš dalies išspręsta liūdna demografinė Lietuvos padėtis – mažas gimstamumas, didelis mirtingumas, stabdoma, bent iš dalies emigracija, skatinamas smulkus verslas, (at)kuriamas šalies ūkis – nebuvo nuveikta.

Jei ne Europos Sąjungos lėšos ir parama, tai visai liūdna situacija būtų – tiek šalies kelių tiesimo ir renovacijų darbai, tiek turizmas ar ūkio skatinimas tik per ES lėšas gyvi, mes neturime kitos Europos valstybės (pasižiūrėkim į kaimynines Lenkiją, Latviją ar Estija), kur tiek daug modernių projektų paženklinti vien ES ženklu.

Žinoma, Europos Sąjungos parama yra gerai, lėšos skatina ir remia ūkio plėtrą, bet kur mūsų lėšos? Jų jau nebeužtenka niekam?

Kadencijos rezultatas: toliau vyko donkichotiška kova su alkoholiu, vyko kova su sukčiavimo apraiškomis netgi savoje sistemoje, bet taip ir liko visa tai iš esmės neišspręsta.

Neatsakyta liko ir į pagrindinius klausimus: kodėl Lietuvos žmonės emigruoja, kodėl užsienio investuotojai tokie kaip „Coca Cola“ kompanija traukiasi iš Lietuvos? Nejaugi taip jau neaišku?!

Būkim „biedni“, bet teisingi – jeigu Antanas, gyvendamas kaime, neturi užimtumo, o tai, ką jis darė, iš jo atimta, jam vienintelė lengva pagalba pabėgti nuo realybės dažnai būna butelis, tik taip jam tampa šviesi liūdna lietuviškos provincijos nūdiena. O kaip kitaip, jei Antanui atėmėte darbą, sužlugdėte jo kooperatyvą, fermą uždarėte, vaikus į užsienį teko išsiųsti geresnio gyvenimo ieškoti, Antanui naujas verslas nepavyko, nes mokesčiai užspaudė ir atėmė viltį kažką savo kurti, o čia politikai dabar ir tą butelį iš Antano rankų nori ištraukti?

Tai dabar reikia inicijuoti naują įstatymo potvarkį prieš savižudybes. O jei rimtai, politikai, protai galiūnai ir visuomenės balsas, aūūū! Gal žiūrim paprasčiau!

Gal reikia pradėti ne po butą dalinti, o paprastus darbus daryti, sakykim, jeigu mes skatinsime lengvatomis smulkaus verslo kūrimąsi Lietuvos provincijoje, teiksime švietimo programą Lietuvos kaimui, pasiruošime išmokų fondą jaunam verslui, sutvarkysime skylėta mokesčių bazę, tada ir nesmaugsime su mokesčiai pradedančio verslininko, tada ir Antanas darbą suras, o čia žiūrėk jau ir butelis taps nebe aktualus! Stipru?!

Jeigu amato mokslą paversim prestižu, o ne visus protingus ir neprotingus siųsime mokytis į universitetą, nes niekas nenori darbo dirbti, visi nori vadovauti, ar tai nerealu?

Tai kodėl jūs tokiais būdais nekovojate su alkoholiu, kodėl tik draudimais, baudomis ir padidintais mokesčiais siekiate sukurti ironiška gerbūvį?!

O gal viskas yra gerokai paprasčiau, Jums, daug žadantiems, tiesiog neberūpi paprasti menki darbai, nerūpi šalies ūkis, jo struktūra?

Tikėtina, kad ne visi politikai, kaip mes įpratę sakyti, nori „prisiplėšti sau“, yra ir kitaip matančių realybę, darančių kažką, tačiau elementaru, kad jų dauguma yra žmonės, neturintys kompetencijos kažką daryti, todėl natūralu, kad tokiems keisti kažką yra sunku – tai ne kalbėti, kai nemoki nieko daryti.

Pažvelkim, kokia liūdna situacija Lietuvos provincijoje: daug apleistų kaimų, negyvenamų sodybų, už Vilniaus miesto ribų situacija kai kur apgailėtina, derlinga žemė dirvonuoja, kaimai baiga išmirti, ar tai yra normalu?

Netgi tokie miestai kaip Kaunas ar Panevėžys tuštėja. Ūkis stovi. Įmonės tuštėja. Netgi Lietuvos kariuomenė tuštėja (-o). Prisiminkim, kad šalies gynybą (kariuomenę) stiprinti buvome priversti tik po Ukrainos įvykių, iki tol niekam niekas nerūpėjo... Nebuvo šauktinių, nebuvo antros brigados.

Taip ir miegojo ant laurų, tik už ką jiems laurų vainikas? Juk nėra, už ką jį jiems duoti.

Rinkimų agitacija. Kam tai naudinga? Mums, rinkėjams? Ar jiems? Vienareikšmiškai aišku, kad jiems! Nes gal tada išrinktiems „pažadukams“ atsiveria naujos galimybės „prasukti“ sau palankius įstatymus, pagyvinti savo žmonos, tetos ir dėdės valdomą verslą, padaryti keletą pelningų sandorių, paimti kelis gerus kyšius.

Manot, tik vienas toks? Kas „prasuko“ kariuomenės auksinių samčių konkursą? Ir taip – ne tik kariuomenėj, taip vamzdžiai ir kiti pirkimai vykdomi, taip jau surėdyta, kad kažkas, kas perkama valstybei, atrodo, perkama bent 5 karto padidinta kaina, nes visi nori uždarbio!

Ar tai normalu?! Tai jeigu mes rinksim tokius, kurie žada nerealius dalykus, tai ir toliau bus normalu! Nes tai akivaizdūs melagiai! Tikėtina, kad ateis laikas, kai su viena šluota išguita bus ta populistų grupė, kuri tik šneka tam kad šnekėtų. Bet tam reikia mąstančių žmonių.

Lietuvi, broli, sese, būk protingas, balsuok atsakingai, nes kitaip bus dar liūdniau nei yra šiandien. Galvokim ir nepasiduokim apgaulei Lietuvos ir mūsų pačių labui!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!