Deja, tokių vairuotojų pastaruoju metu Vilniaus gatvėse, rodos, nemažėja. Ir nors akcija „Karas keliuose“, greičio matuokliai ir efektyvesnis pareigūnų darbas davė gerus rezultatus, vis dėlto iki Vakarų valstybių lygmens mums dar gana toli.

Mindaugo karūnavimo dienos šventė. Važiuojame ramiai, niekur neskubam – eismas didelis, visur pilna pėsčiųjų. Sustojus praleisti kito automobilio, atvažiuojančio iš priekio, prie mūsų galo prilekia prabangus BMW X5 – baltutėlis, blizgantis ir gana naujas. Dar net neprivažiavęs kala per signalą (jis nematė, kad mes sustojom praleisti kito automobilio). Mane iš karto sunervina, nes tai eilinis pypinimas net neįvertinus situacijos. Na, bet būdamas šaltų nervų, palaukiu, kol pravažiuos praleidžiamas automobilis ir judame toliau.

Neskubame, gatvės siauros, visur vaikšto žmonės. BMW slenka iš paskos. Sustojame prie šviesoforo sukimui į kairę. Mums žalia, bet pėsčiųjų – kaip žuvų per nerštą. Laukiame, kol visi praeis. Tačiau prabangusis BMW X5, pasirodo, nėra toks kantrus – vėl mums signalizuoja garsiniu signalu. Ir dabar paaiškinimo šiam veiksmui jau nėra – nevažiuosim gi per pėsčiuosius.

Mes – nė krust, šalti nervai ima viršų, bet BMW vairuotojui viršų paėmė kažkas kitas. Matau per veidrodėlį, kaip jis ima mus lenkti (jis taip pat suka į kairę ir mus lenkia, kai posūkiui į kairę tėra viena juosta…).

Kaip minėjau, tokie įžūlūs vairuotojai mane siutina. Pridėkime mano siekį ieškoti teisingumo bei puikius vairavimo įgūdžius ir gausime kelių gaidelio isterijos priepuolį. Kaip jau turbūt nujaučiate, aplenkti jam neleidau ir pirmas įvažiavau į posūkį, o pastarasis liko gaidelio vietoje – ten kur ir priklauso.

Tai jam, aišku, nepatiko ir pirmai progai pasitaikius jis mus aplenkė (neminėsiu, kad kirsdamas ištisinę juostą – tai iškrenta iš konteksto) ir, kaip dažnai teko matyti vaizdo registratorių nufilmuotuose vaizduose, Rusijos keliuose – staigiai stabdo. Sustoju gal per milimetrą, ar du. Tada, kaip įprasta, prasiveria durys ir pasirodo ilgai lauktas kelių gaidelis.

Be abejonės, giedodamas savo giesmes, į kurias įsiklausau tik kitą akimirką ir suprantu, kad jos rusiškos. Pasirodo, šis gaidelis atskrido iš labai toli – tolimųjų Rytų ir lauktuvių atsivežė savo kelių kultūrą, kurią ir sumanė man padovanoti – rėkdamas savo giesmes puolė prie mūsų automobilio ir pradėjo jį spardyt. Taip, tiesiog spardyti. Įsivaizduojate tokį vaizdą? Viduryje dienos, Vilniaus Olimpiečių gatvėje, per Mindaugo Karūnavimo šventę, nepaisydamas to, kad pats užkerta eismą kitoms mašinoms, šoka iš savo baltojo blizgančio BMW X5 ir ima spardyti kitą automobilį, kažką ten rusiškai bliaudamas…

Mano draugę ištinka isterija, aš vietoj to, kad lipčiau iš automobilio ir pradėčiau muštis (manau, nebūtų manęs jis sumušęs, bet išlipęs jo keleivis, tarsi saugojo jo užnugarį), apvažiuoju jo BMW ir užstatau. Imu telefoną ir skambinu 112. Tai, matyt, gaidelį išgąsdino ir šokęs į savo ratuotą valdovo sostą, per šaligatvį ir veją mus apvažiavęs spruko tolyn.

Prisiskambinę į pagalbos centrą išdėstėme nutikusią situaciją ir gavome nurodymą laukti vietoje. Už 15-os minučių mums perskambino pareigūnai ir paprašė atvykti į pirmąjį Žirmūnų komisariatą ir parašyti pareiškimą.

Tiesą sakant, ne tokio atsakymo tikėjausi. Tikėjausi, kad paaiškinus, jog mus viduryje kelio užblokavo ir apspardė automobilį, bus pradėta žaibiška niekadėjo paieška (ar blaiviai mąstantis žmogus galėtų taip daryti? Abejoju. Tad tikėtina, jog jis buvo neblaivus). Juo labiau, kad tą dieną matėme labai daug patruliuojančių pareigūnų.

Smarkiai jų kritikuoti nesinori, nes matau labai teigiamus pokyčius šioje ir daugelyje kitų tarnybų, o ir buvo girdėti apie melagingą mokyklos užminavimą tą dieną, tad gal tikrai tai nebuvo svarbiausias iškvietimas, tačiau manau, jog laikas rauti niekšingą vairavimo (kaip ir kitų sričių) kultūrą su šaknimis. Toks elgesys neturėtų būti toleruojamas, nes nevaldoma agresija plinta kaip virusas ir tiems patiems, tvarką prižiūrintiems pareigūnams vėliau bus tik sunkiau...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!