Jau penktą kartą jaunimas, gyvenantis Vokietijoje ir ne tik, galėjo semtis patirties iš autoritetingų bei charizmatiškų Lietuvos asmenybių – Kovo 11-osios Nepriklausomybės akto signatarės Nijolės Oželytės, „Lamų slėnis“ žurnalo kūrybos vadovo Elo Ramanausko, „Naujasis židinys – Aidai“ direktorės Gabrielės Gailiūtės - Bernotienės, menininko Tado Černiausko. Pakilią vakaro nuotaiką kūrė grupės „Baltasis kiras“ vokalistas Tautvydas Augustinas.

Pirmą renginio dieną, penktadienį, renginio dalyviai bei svečiai smalsiai vaikštinėjo po Leipzigo senamiestį, klausydamiesi gido pasakojimų apie šį Vokietijos miestą. Pasibaigus ekskursijai visi sugūžėjo kavinėn vakarienei bei maloniems pokalbiams jaukioje aplinkoje.

Šeštadienio rytą sveikinimo žodį susirinkusiems tarė Lietuvos Respublikos ambasados Vokietijoje ministras patarėjas Ramūnas Misiulis ir VLJS valdybos pirmininkė Rūta Ruočkutė. Ambasados atstovas pabrėžė Tėvynės bei lietuvybės svarbą, palinkėdamas užsienio lietuviams puoselėti tautiškas vertybes. Pirmąjį pranešimą tema „Kam žmogui (ne)reikia Tėvynės“ skaitė viešnia Nijolė Oželytė. Dalindamasi patirtimi ir įžvalgomis Kovo 11-osios signatarė aktyviai bendravo su publika, užduodama klausimus, kurie retai kvestionuojami viešojoje erdvėje – „Kas yra žmogus?“, „Ar išvis yra tokia sąvoka kaip Tėvynė“, „Kas yra vertybės?“. Po pranešimo sekė daugybė dalyvių klausimų bei prasminga diskusija.

Antrąjį pranešimą tema „Kas yra šiuolaikinė medija? Istorijų pasakotoja“ pristatė gyvenimo būdo ir stiliaus žurnalo „Lamų slėnis“ kūrybos vadovas Elas Ramanauskas. Besidalindamas potyriais kūrėjas atviravo, jog tik pavargus nuo šiuolaikinių medijų paviršutiniškumo, jam gimė idėja sukurti kažką naujo ir inovatyvaus – žurnalą, kuris būtų skirtas pasakoti kitokias žmonių istorijas bei juos įkvėpti.

„Devyni amatai, dešimtas – magis: pasakojimas apie humanitarės karjerą“ taip skambėjo humanitarės, Gabrielės Gailiūtės - Bernotienės, pranešimas. Pasitelkusi humorą lektorė ir tikrų tikriausia devynių amatų meistrė aiškino, kas yra humanitarai, kuo jie užsiima, kodėl jie yra svarbūs ir visgi kokia jų funkcija mūsų visuomenėje. Pasakodama savo karjeros ir gyvenimo istoriją Gabrielė skatino humanitarus nebijoti žengti žingsnio į nežinomybę, pasitikėti savimi, pradedant karjerą, net jei jai apibūdinti neužtenka kelių sakinių bei tikino, kad bet koks labai geras humanitarinės srities specialistas visuomet bus reikalingas ir ras darbą.

Pokalbiui su tarptautiniu mastu išgarsėjusiu fotografu Tadu Černiausku, dar žinomu Tadao Cern vardu, buvo pasirinktas dialogas, tad publika aktyviai uždavinėjo klausimus ir smalsavo, kaip gi jaučiasi bene per pusdienį visame pasaulyje žinomu tapęs menininkas. Tadas dalinosi prisiminimais, jog jo tėtis nuolat pabrėždavo, kad jis nebus laimingas tol, kol dirbs kam nors kitam. Fotografas pripažino įsitikinęs, kiek daug tuose žodžiuose yra tiesos. Menininkas tikino, jog būti laimingu ir sėkmingu profesiniame kelyje galima tik ryžtingai darant tai, kas džiugina širdį, pamirštant galiojančias nuostatas bei kitų nuomones.
D. Šermokas nuotr.

Vakarinėje dienos dalyje „Idėjų dirbtuves” vainikavo vilniečio indie - folkloro grupės „Baltasis kiras“ vokalisto Tautvydo Augustino gyvo garso koncertas. Vaikinas ne tik džiugino nuostabia muzika, bet ir neleido publikai sėdėti. Visi buvo įtraukti į pasirodymą – kas šoko, kas dainavo, kas grojo būgneliais. Puikiai nusiteikę dalyviai aktyviai įsiliejo į linksmo koncerto epicentrą.

Paskutinę renginio dieną, sekmadienį, jaukiai pusryčiaudami, VLJS valdyba pradėjo veiklos ataskaita bei naujos valdybos rinkimais. VLJS valdybos pirmininke ir toliau bus Rūta Ruočkutė, už tarptautinius projektus bus atsakinga Sofja Klokatova - Bendoraitienė, fotografijomis ir IT rūpinsis Vytenis Sakalauskas, VLJS dizainerės veiklą ir toliau tęs Dominyka Sidabraitė, o už sekretorės bei viešųjų ryšių pareigas bus atsakinga Aistė Vitkauskaitė. Kaip ir kiekvienais metais prie šios prasmingos veiklos prisijungė nauji valdybos nariai, tarp jų šįkart Jolanta Žalpytė (finansininkė), Gabrielė Jasevičiūtė (konsultantė teisiniais klausimais), Ilona Koženkovaitė (kelionių kuravimas) bei Aistė Orinaitė (vidinė komunikacija ir viešieji ryšiai).

Už pagalbą organizuojant „Idėjų dirbtuves“ VLJS nuoširdžiai dėkoja renginio rėmėjams - Lietuvos Respublikos ambasadai Vokietijoje, Vokietijos lietuvių bendruomenei (VLB), Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungai (PLJS), Europos lietuvių kultūros centrui (ELKC), kuris padėjo suorganizuoti koncertą. VLJS taip pat yra ypatingai dėkinga visiems renginio svečiams: Nijolei Oželytei, Elui Ramanauskui, Gabrielei Gailiūtei - Bernotienei, Tadui Černiauskui ir Tautvydui Augustinui bei “Idėjų dirbtuvių” dalyviams, kuriuos tikisi sutikti ir kituose VLJS renginiuose.