Nors ne vienas, po straipsniu „Į vatą žodžių nevyniojo: štai kaip atrodo lietuvių atostogos Turkijoje“ komentaruose tiesiog džiaugėsi poilsiu svetur ar piktinosi lietuvaičiams išsakyta kritika dėl to, kaip jie elgiasi atostogų metu, keli jų ryžosi atverti pinigines ir atskleisti, kiek kainuoja tokios atostogos ar kaip galima jų metu sutaupyti.

Kaina dviem – iki 1000 eurų?

DELFI skaitytoja Bronislava, jau 8 kartus atostogavusi Turkijoje, tikino, kad geriausia ten rinktis atostogas spalį. Pasak komentatorės, tuomet atostogos dviem žmonėms atsieina iki 1000 eurų.

„Buvau Turkijoje 8 kartus, ekskursijas perkame perpus pigiau iš vietinių, o ne iš mūsų gidų, dėl ko jie labai nepatenkinti. Dažniausiai renkamės ekonomišką poilsį spalio mėn.: viskas įskaičiuota, jūra 24-27 laipsniai, oras 22-30. 4 žvaigždučių viešbutį 2 savaitėm paieškojus 2 asmenims galima rasti iki 1000 eurų. Niekur neteko matyti girtų lietuvių ir iš vis pamatyti girtą atrakciją. Jūra – švari, nes tualetas kambary, foje, prie baseino ir pliaže prie jūros, todėl į jūrą bristi pasisioti gali tik iškrypėlis. Paplūdimiuose – gultai ir skėčiai, juos tvarko prižiūrėtojai, tai ant smėlio besivoliojančių matyti neteko“, – rašė skaitytojas Bronislava.

Kitas skaitytojas rašė panašiai – jis tikino, kad „pakenčiamame“ viešbutyje žmogui atostogos atsieis 400 eurų, tad į 1000 eurų „sutilpti“ galima dviem žmonėms. Pasak jo, Palangoje kainos – didesnės nei Turkijoje.

„400 eurai žmogui – už savaitę „Viskas įskaičiuota“ dar visai pakenčiamam viešbuty, su skrydžiu, pervežimu iš oro uosto. Ką aš Palangoj už tai gausiu? Man net elementariausias viešbutis neišeis už 50 eurų parai, – rašė komentatorius, vėlesniame komentare patikslinęs savo atostogų išlaidas. – Su žmona skrisim. Žmogui – 400 eurų, be didelių išlaidavimų (pora ekskursijų), 1000 eurų pakaks. Skaičiuojam dabar Palangą. Kelionė (benzinas) iš Vilniaus iki Palangos ir atgal – jau apie 80 eurų. Dar visi įvažiavimai į Palangą (pagalvės, paklodės ir t.t. mokesčiai) – jau turim 100 eurų. Viešbutis dviems – 70 eurų parai. Lieka 30 eurų dienai, už kuriuos po 10 eurų kur nors paprasčiausioje kavinėje kuklius pietus galėsim pavalgyti (pusryčiai viešbutyje įskaičiuoti). Na, dar po 5 eurus liks vakarienei. O gal, tamsta, žinote Palangoje bent 4 žvaigždučių viešbutį, kuriame žmogui 7 paras su „viskas įskaičiuota“ būtų iki 400 eurų?“

Kad Palangoje brangiau, rašė ir komentatorius, pasivadinęs slapyvardžiu „Atostogos“, tiesa, pats į šį Lietuvos pajūrio miestą nespjaunantis.

„Viskas su ta Turkija yra gerai, kas ko ieško, tas tą ir randą. Mes su šeima ne kartą esame buvę Turkijoje (ir ne tik) ir mums ten labai patinka. Į Palangą mes irgi nespjaudom. Bet palyginus kainas Palangoje ir Turkijoje ir gaunamas paslaugas (maitinimą, garantuotą šiltą orą, švarius paplūdimius su dušais, WC...), tai Palangoje yra per brangu. Nieko naujo nepasakiau, tiesiog keliaukite kas kur norite – ar į Palangą, Nidą, Kemerą, Alaniją... Svarbiausia, kad būtų galimybė ištrūkti iš darbo-namų rutinos, gera nuotaika, gera kompanija, geri įspūdžiai, geri prisiminimai kurie po kelionių lydės visus metus iki sekančios kelionės“, – rašė komentatorius.

Tikina už ekskursijas moką per brangiai

Nors apie kainas lietuvaičiai komentaruose per daug atvirauti nenorėjo, ne vienas pasidalijo patarimais, kaip sutaupyti jau nuvykus į Turkiją. Kritikos sulaukė neva per brangios lietuviams siūlomos ekskursijos.

Skaitytojas, prisistatęs „Kitokia nuomonė“ tikino, kad atostogų organizatoriams reiktų jaudintis, kad lietuviai atostogų metu tiesiog nenori leisti pinigų jų siūlomoms kelionėms po šalį.

„Tur. operatoriams bei jų atstovaujamiems gidams šioje vietoje didesnė problema – tautiečių nenoras kaskart vykti į jų organizuojamas ekskursijas, kurios yra nepagrįstai labai brangios, dažniausiai tiesiog perperkamos iš rusų „Natali“ turo, sau pasiimant didelius komisinius. Jau net nekalbėsiu apie tuos įkyrius tempimus ir raginimus pirkti jų parodytose parduotuvėse, kuriose visada viskas būna brangiau nei kitur. Žinoma, nenori – neperki, bet laiką gaišti ekskursijoje turi visi. Turistai laikomi tokiais dundukais, kad juokas ima. Todėl kažkiek angliškai kalbantys patys sau organizuojasi vietines keliones, kiti perka tiesiogiai vietoje, taip ženkliai sutaupydami. O dėl girtavimo, bet dažniausiai triukšmavimo problema būna rusų gretose, o ne lietuvių. Skrydžio metu, taip, pasitaikė keletą kartų“, – rašė skaitytojas slapyvardžiu „Kita nuomonė“.

Šiai nuomonei pritarė ir kita komentatorė Laima – norintiems sutaupyti, ji patarė ekskursijas pirkti iš pačių turkų. Be to, ši lietuvė išsakė, kad jai smagiau rinktis ne 5 žvaigždučių viešbučius, kur gausu lietuvių, o mažesnius, nes „ten kita kultūra“.

„Turkijoje teko būti 5 kartus. Nuostabi šalis. Niekada neapsistojame 5 žvaigždučių viešbutyje (laukuose), kur turistauja – naujalietuviai, todėl neteko matyti aprašytų vaizdų. Bet kartais kol iš oro uosto nuveža iki viešbučio – užtenka. Renkamės mažus, vokiečių arba anglų pamėgtus viešbučius, ten kita kultūra. Keliaujame daug po Turkiją ir visada tik su turkų agentūromis. Niekada niekas neapgavo (kuo gąsdina mūsų gidai), o pigiau – kelis kartus. Viskas – labai kultūringai. Atvykę į Stambulą, nusipirkome oro uoste ekskursijas 4 dienom į priekį. Puiku, atvažiavo į viešbutį, paėmė, nuvežė, kur norėjom. Jokių nesklandumų. Nors labai abejojome, bet nutarėm rizikuoti. Tikrai buvom patenkinti, nenuvylė. Turkų virtuvė nuostabi, teko daug pasaulio pamatyti. Turkų ir graikų virtuvei skiriu I vietą, ir žmonės nuostabūs. Visur pačiam reikia būti žmogumi. Nepaprastai graži gamta, šalis didžiulė. Viską pamatyti reikia daug kartų ten keliauti. Ko linkiu visiems, kas tik išgali “, – rašoma Laimos komentare.

Tuo metu tiems, kurie nėra dideli ekskursijų mėgėjai, kita skaitytoja patarė rinktis viešbučius, kuriuose „viskas įskaičiuota“. Jos teigimu, kainos skirtumas nėra didelis, o panorus tai, kas įskaičiuota, imti atskirai, tektų mokėti brangiau.

„Aš, pavyzdžiui, renkuosi „viskas įskaičiuota“, bet nedaug „žvaigždučių“, na, trys – optimaliausia, kodėl? Nes kaina nelabai skiriasi nuo „niekas neįskaičiuota“, plius nesu tokia aktyvi turistė, kad kiekvieną dieną – po ekskursiją, na, jei 7 dienos, imu 3/4 maždaug, nereikia rūpintis, ką čia suvalgius, kur čia alaus gauti, viskas vietoje, kol viešbutyje, o jei viską atskirai imtum – neabejotinai brangiau būtų“, – rašo komentatorė.

Klausiame Jūsų – ar teko atostogauti Turkijoje? Pasidalinkite savo patirtimi – į kokį miestą geriausia važiuoti, kiek atostogos jums kainavo, kas sužavėjo, o kas nepatiko? O gal daug verčiau – pigiau ir kokybiškiau – atostogauti Lietuvos pajūryje? Padėkite dar tik planuojantiems atostogas būti pasiruošusiems! Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Atostogoms“ iki gegužės 2 d. ir vienam iš jūsų dovanų įteiksime knygą!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (385)