Ši garsi vyno ir maisto žinovė, kadaise palikusi šiltą banko darbuotojos kėdę, mielai sutiko savo patirtimi pasidalyti su Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Karjeros dienų dalyviais ir jiems atskleidė savo 4 ingredientų sėkmės receptą.

Vynas, maistas, kelionės ir tiesiog visas geras gyvenimas – būtent šie dalykai patenka į mėgstamų Urtės laisvalaikio užsiėmimų sąrašą. Dabar atsisukusi atgal mergina neabejoja – būtent maistas ir domėjimasis juo lydėjo ją visą sąmoningą gyvenimą.

„Apie tai skaičiau knygas, žurnalus, kaupdavau straipsnius. Net kai buvau maža, kelionėse, kituose miestuose man visuomet buvo įdomūs restoranai. Spėju, jog tai jau buvo mano kraujyje, be abejo, prisidėjo ir aplinka – seneliai, tėvai visuomet diegė maisto, vakarienės kultūrą“, – prisiminė U. Mikelevičiūtė, kuri tiek mokykloje, tiek universitete įvairiems projektams rinkosi su maistu, alkoholiu susijusių verslų analizes.

Nors puikiai suvokė savo pomėgius, norėdama užsidirbti daugiau pinigų, dabartinė „ČIOP ČIOP“ vadovė susirado darbą banke – galvojo, padirbės per vasarą, o atsitokėjo čia būdama jau… penktus metus! Vėliau sekė stažuotės Prancūzijoje pas vyndarius, iš tingėjimo draugams rašyti laiškus atsiradęs nuosavas tinklaraštis bei lemtinga žinutė kulinarijos studijos vadovams su išreikštu noru pas juos dirbti. Dabar sėkmės lydima mergina neabejoja, jog laimė susideda iš daugybės komponentų, bet vienas svarbiausių – mėgstamas darbas, kuris yra artimas hobiui. Kaip paversti savo pomėgius pelną nešančiais užsiėmimais? Pristatome U. Mikelevičiūtės sėkmės receptą!

1 ingredientas. HOBIS

„Neužtenka turėti savo hobį, reikia būti apsėstam jo…“, – sako Urtė, kuriai be maisto ir gėrimų kultūros taip pat įdomi mada, drabužiai. Visgi savo bičiulių rate ji turi tokių draugių, kurios yra to apsėstos, todėl ir dirba mados srityje. Taigi, peržvelkite savo istoriją ir galbūt įsivardinsite, kas eina šalia visą gyvenimą – galbūt tai gali tapti jūsų nauja profesine veikla. Ir nenusiminkite, jei kol kas neatrodote didžiausio savo pomėgio: tai nebūtinai įvyksta vaikystėje, kartais gali ateiti ir 50-ies. Taip pat, atradus savo pomėgius, svarbu nenustoti tobulėti, gilinti žinias, plėsti kompetencijas.

„Mokslai atveria galimybes, tu paprasčiau supranti, kur kreiptis, galbūt kokių klaidų nedaryti. Žinoma, norint būti profesionalu, neužteks tik aukštojo mokslo diplomo, bet jis irgi labai svarbus“, – kalba „ČIOP ČIOP“ vadovė.

2 ingredientas. VERSLUMAS

Jau turint hobį, reikėtų apsispręsti: norite būti verslininkas ar savo srities profesionalas. „Sakykime, besidomėdama vynais aš galėčiau būtų someljė, bet tai nebūtų verslas“, – aiškina U. Mikelevičiūtė. Trečiasis variantas – laisvai samdomas darbas (freelancing‘as) , kuris itin tiks žmonėms, niekaip negalintiems dirbti nuo 8 iki 17 valandos. Renkantis darbo pobūdį, svarbu pasverti visus pliusus ir minusus. Juk nuosavas verslas, kad ir kaip gerai skambėtų, yra didžiulė atsakomybė, dažnai reikalaujanti nemažų investicijų.

3 ingredientas. KOMPETENCIJOS

Vidinė motyvacija, gebėjimas organizuoti savo veiklą, laiko valdymas, saviugda, mokėjimas planuoti, komunikaciniai įgūdžiai – tai tik dalis savybių, kurias, norint padaryti gerą karjerą, reikia turėti arba išsiugdyti.

4 ingredientas. VIZITINĖ KORTELĖ

Niekam ne paslaptis, jog šiais laikais reikia kurti savo įvaizdį. Viskuo nebūsite, tad svarbu turėti savo sritį, kurioje būsite kompetentingas. Jei nuoširdžiai domėsitės, tikrai turite daug šansų tapti savo srities profesionalu.

„Nebūtina būti ryškia asmenybe, gali kurti save subtiliai. Geras, personalizuotas gyvenimo aprašymas, įvaizdžio kūrimas per atitinkamus socialinius tinklus – tai tikrai svarbu. Žinoma, svarbiausia tai daryti protingai. Sakykime, maniškiame „Facebook“ profilyje daugiausiai informacijos susiję su maistu, vynu, degustacijomis – noriu, kad žmonės mane matytų kaip šios srities profesionalę, tendencijų kūrėją, konsultantę“, – neslepia mergina.

Šalia aukščiau išvardintų ingredientų tiesiog būtini du priedai.

1 priedas. Balansas. Kai būsite subalansuoti viduje, viskas eisis lengviau. Balansas tarp darbo ir laisvalaikio, tarp draugų ir laiko sau, tarp noro linksmintis ir ramybės – tai turėtų būti siekiamybė.

2 priedas. Tikslas. Reikia suprasti, kuo nori būti, ko nori iš gyvenimo. Ir tai nebūtinai bus konkreti profesija. „Mano tikslas – gerai, laimingai gyventi. Norint to pasiekti, man reikia mėgstamo darbo, artimų žmonių, meilės, kelionių. Jei žurnale pamatau kokią vietą, kurioje labai noriu apsilankyti, tiesiog išsiplėšiu tą nuotrauką ir pasidedu. Ir žinau, kad ten būsiu.

Dabar noriu į Italiją, todėl ant telefono ekrano užsidėjau nuotrauką iš ankstesnės kelionės po šią šalį. Neįsivaizduojate, kiek daug per tai pasiekiau. Svarbiausia nepamiršti, jog neužtenka vien turėti tikslą, reikia jo siekti!”, – VGTU Karjeros dienų renginyje reziumuoja Urtė, kuriai nusišypsojo laimė savo hobį paversti verslu.

Galbūt ir jūs pasinaudosite šiuo sėkmės receptu?