V. Saukaitienė panoro smagia žinia pasidalyti su kitais skaitytojais.

„Norėčiau pasidalyti su skaitytojais mane nustebinusiu itin retu reiškiniu, kuris sutapo su artėjančio pavasario požymiais, tačiau ne gamtoje, o namuose. Pasirodo, žydėti gali ir pinigų medis, kuris, kaip atrodė iš pirmo žvilgsnio, pradėjo leisti du naujus stiebus, – laiške pasakojo ji. – Kilo nuostaba, kad tie stiebai yra kažkokios keistos formos, bet įtarimas greitai baigėsi vieną… rytą… pamačius du nuostabaus grožio žiedus. O aš jau ketinau daryti generalinę tvarką… ir atsisakyti prastai augančių augalų, nes šis medis, bent jau man taip atrodė, augo labai prastai.“

Ji pasakojo, kad susiformavę žiedai buvę tikra intriga, nes moteris niekada nebuvo girdėjusi apie tai, kad šie populiarūs augalai gali pražysti. Kai pinigų medis pasipuošė žiedais, ji informacijos pradėjo ieškoti internete.

„Siunčiu kelias nuotraukas ir dalinuosi su visais šio augalo žiedų grožiu ir linkiu visiems, kad pas kiekvieną namuose atsirastų ne tik tokių žydinčių augalų, bet ir kuo daugiau pinigų...“, – palinkėjo ji.

Kaip GRYNAS.lt jau anksčiau yra sakiusi Lietuvos edukologijos universiteto dėstytoja, oranžerijos vadovė Teresė Jokšienė, pinigų medžio žydėjimas iš tiesų yra pakankamai retas reiškinys.

„Pinigų medis žydi retokai, tas žydėjimas nėra išraiškingas, nes šviesos kiekis jam yra nepakankamas ir dėl to augalas nežydi, Lietuvoje taip jau yra. Galima sakyti, kad yra pasisekimas, kai toks augalas pražysta“, – pasakojo T. Jokšienė.

Nors pinigų medis dažnai pristatomas kaip neišrankus augalas, tam, kad jis žydėtų, reikia ypatingų sąlygų. „Jis turi būti subrendęs, jaunuoliukas augalas irgi nežydi ir dar labai svarbus šviesos kiekis. Kad augalai žydėtų, visiems reikia daugiau fosforo, taigi reikėtų juos tręšti. Kaip tik praėjo lygiadienis, dabar yra kaip atogrąžose, kai diena lygi nakčiai, todėl atogrąžiniai augalai pradeda augti ir dažnai arba vasaros pabaigoje, arba pavasarį sužydi“, – kalbėjo T. Jokšienė.

Pinigų medis vadinamas tikruoju zamiokulku. Jis žydi tik būdamas labai brandaus amžiaus. Pradėti žydėti gali įvairiu metų laiku, žiedynas šiek tiek primena Lietuvoje augantį pelkinį žinginį (Calla palustris). Natūralioje aplinkoje jis auga rytų Afrikoje, nuo Kenijos pietų iki Pietų Afrikos šiaurryčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)