Kai apima liūdesys, atrodo, kad visas pasaulis linksmas, tik tu vienintelis – liūdnas. Visi – su plačiomis šypsenomis, o tu – vienintelis su ašara veide. Dangus tada būna apniuręs ir saulė, atrodo, nusigręžia nuo mūsų... Norisi užsidaryti viename kambaryje ir durų niekada nebeatverti. Norisi vienatvės.

Kiekvienam žmogui liūdesys – vis kitoks. Vienam tai – blogas oras. Kitam – pykčiai su draugais. Trečiam – blogas pažymys. Bet liūdesys – bendras. Jį patiria visi: maži ir dideli, jauni ir seni. Liūdesio priežasčių daug. Vieniems pasidaro liūdna, kai susipyksta su draugais. Kitiems, kai artimieji būna liūdni. Tretiems – įžeidimai, patyčios... Ketvirtiems, kai kažką nuo jų nuslepia, nepasako. Kiekvienam žmogui skirtingi dalykai sukelia nerimą, liūdesį. Be abejo, sunkiausia jautresniems žmonėms, kurie viską labiau sureikšmina, kurie viską labiau ima į širdį...

Na, o ilgas, besitęsiantis liūdesys gali stipriai paveikti mūsų gyvenimą, netgi sveikatą. Kai kasryt atsikeli ir supranti, kad tai tik dar viena bloga diena... Nesinori eiti, bendrauti... Kartais nenori kalbėtis net su pačiais geriausiais draugais. Tu lyg įstrigęs šiame liūdesyje. Jeigu nedėsi jokių pastangų – taip ir liksi įstrigęs. Smuksi tik giliau ir giliau... Kol iš tavo laimės ir linksmybių akimirkų liks tik pelenai.

Kaip pačiam įveikti liūdesį? Būdų yra tikrai daug! Tiesiog pasiklausyti muzikos, perskaityti įdomią knygą, suvalgyti taip mėgstamo šokolado, „užsidirbti“ gerą pažymį, daugiau laiko skirti savo augintiniui, prisiminti vieną iš šauniausių prisiminimų, stačia galva panirti į savo hobį, nuoširdžiai pasikalbėti su tėvais, draugais... Tai mintis nukreips į kitą pusę, suteiks optimizmo.

Taigi, kad ir kiek liūdesio mes patirtume, kad ir kaip giliai jame įklimptume, visada būtina neprarasti vilties, kad viskas susitvarkys. Visada reikia stengtis pakelti sau nuotaiką (nesakau, kad liūdėti yra taip blogai. Kartais paliūdėti yra visiškai normalu. Juk ne viskas šiame pasaulyje džiugina.) Pakelkite sau nuotaiką, prisimindami ką nors juokingo: draugo iškrėstą pokštą, anekdotą, perskaitytą internete... Bet ką, kas tik sukelia šypsena jūsų veide. Tada jūs tikrai būsite stipresni už liūdesį!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

2016 m. DELFI ir Vilniaus Gabijos gimnazija skelbia Lietuvos mokyklų jaunųjų žurnalistų konkursą!

Kviečiame jaunuosius mokyklų žurnalistus savo publicistinius tekstus, kurių apimtis siekia iki 400-500 žodžių, siųsti adresu gabijos.laikrastis@gmail.com. Konkursas vyks sausio 1-30 d. Jūsų atsiųsti tekstai bus publikuojami DELFI portalo rubrikoje DELFI Pilietis. Bus skiriamos dvi nominacijos – „Populiariausias jaunasis žurnalistas“ ir „Profesionaliausias jaunasis žurnalistas“. Prizus laimėtojams įsteigs portalas DELFI.