Susidomėjęs, nutariau susisiekti nurodytais kontaktais. Trumpai aptarus bendrinius klausimus telefonu, sutarėme susitikti susipažinti išsamiau. Susitikime dalyvavo ir potencialus darbdavys. Pokalbis vyko sklandžiai, abiems pusėms viskas tiko ir patiko, tik dėl darbo užmokesčio iš karto susitarti nepavyko.

Vis dėlto, po pokalbio nepraėjus nei valandai, paskambinau personalo agentūros atstovei (tiesioginio kontakto vis dar neturėjau) pasakyti, kad už tam tikrą atlyginimą sutinku dirbti, o šiai susisiekus su darbdaviu, netrukom suderėti ir galutines sąlygas. Beliko pasirašyti sutartį, kurios projektą tarpininkė pažadėjo atsiųsti elektroniniu paštu tą pačią dieną. Taip ji ir padarė.

Iki šios vietos, viskas ėjosi sklandžiai ir, regis, taip, kaip ir galima tikėtis. Tačiau elektroniniame laiške, kuriuo buvo siųsta sutartis, „išlindo“ įdomus sakinys. Cituoju: „Rytoj, pasirašant sutartį Jums reikia turėti... 200 eurų vienkartinį agentūros mokestį“. Paklausus, kodėl tokį mokestį turėčiau mokėti, man buvo paaiškinta, kad taip tarpininkė garantuoja skaidrumą ir geresnes sąlygas, nes yra ir kitų kandidatų (taip, man irgi argumentai nepasirodė įtikinantys), o jei mokesčio mokėti nesutiksiu, ieškos kito darbuotojo. Taip, šis mokestis „išlindo“ siunčiant sutartį. Ne darbo skelbime, ne pirmo, antro, trečio ar ketvirto pokalbio telefonu metu ir ne susitikime, o jau sutarus dėl visų sąlygų ir tvarkant formalumus.

Nesąmonė? Taip, darbo rinkoje tai būtų visiška nesąmonė. Bet tikroji istorija vyko ne darbo, o būsto nuomos rinkoje. Ieškojau aš ne darbo, o buto. Tarpininkavo ne įdarbinimo agentūra, o nekilnojamojo turto brokerė. Derėjomės ne dėl atlyginimo, o dėl nuomos kainos. Visa kita buvo taip, kaip parašiau.

Ar jūs pateisintumėte tokį mokesti bei elgesį bet kurioje kitoje srityje? Deja, NT brokerei tai atrodė visiškai normalu, savo neprofesionalumo niekur neįžvelgė ir atsiprašyti neketino. Slėpti tarpininkavimo mokestį jai, matyt, yra įprasta. Bent gerų švenčių palinkėjo. Gerų švenčių ir Jums, agente! O aš toliau vartau „darbo“ skelbimus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Esate atsidūrę panašioje situacijoje? Susidūrėte su sunkumais nuomodamiesi ar pirkdami būstą? Pasidalinkite savo patirtimi! Jūsų istorijų laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt. Taip pat rašinius galite siųsti naudodamiesi žemiau esančia nuoroda: