Noriu papasakoti istoriją, kuri ką tik (lapkričio 3 d., apie 11 val.) nutiko Trakų r., Aukštadvario miestelyje. Pažįstamos moters karvė ganėsi pievoje, ir netikėtai atitrūko ir įkrito į nedidelį tvenkinį.

Vandens lygis po vasaros sausrų buvo stipriai sumažėjęs, tad gyvulys buvo įkalintas tiesiog dumble.

Šalia buvę žmonės puolė į pagalbą, bet padėti gyvuliui nesisekė. Nuvykome tiesiai į Aukštadvario priešgaisrinę tarnybą,vyrai suskubo ruoštis, o mes paskambinome į 112 (nes be jų komandos išvykti negali). Atstumas iki įvykio vietos – apie 0,5 km, tačiau gelbėtojai nesirodė. Į 112 skambinom dar ne vieną kartą, o jie tiesiog sakė, kad pagalba jau išvykusi.

Gal tik po kokių 15-20 minučių pasirodė gelbėtojai, kurie nedelsiant ėmėsi veiksmų. Bendromis pastangomis gyvulį pavyko išvaduoti, šeimininkų veiduose panikos ir išgąsčio ženklai po truputį blėso.

Gerai, kad šį kartą viskas pasibaigė laimingai. Ačiū vyrams, kurie negailėdami savęs iki pusės tūnodami dumble stengėsi padėti vargšui gyvuliui. Mane Bendrasis pagalbos centras (BPC) eilinį kartą deklaruodamas, kad dirba gerai, nuvylė. Mažame miestelyje panašios problemos anksčiau būdavo sprendžiamos greičiau ir operatyviau, nei dabar per tarpininką BPC. Gerai, kas gerai baigiasi, bet reaguoti į žmonių pagalbos šauksmą reiktų greičiau, niekad juk nežinai, kada nelaimė gali nutikt tau pačiam...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI kreipėsi į Bendrojo pagalbos centro Vilniaus skyriaus viršininką Liutaurą Šinkūną, kuris patikino, kad gelbėtojai užtruko atvykti todėl, kad tuo pačiu metu buvo siunčiamos didelės ugniagesių pajėgos gelbėti žmogaus gyvybės į Statybininkų g. Vilniuje:

„Komentuodamas šį įvykį pirmiausiai norių pasakyti, kad priešgaisrinės pajėgos gali išvykti į įvykio vietą ir gavusios pranešimą tiesiogiai, tačiau prieš išvykdamos turi pranešti priešgaisrinių pajėgų valdytojams apie įvykį ir savo išvykimą.

Šiuo konkrečiu atveju Centras gavo moters skambutį apie dumble įstrigusią karvę ir užpildę pranešimą jį perdavė priešgaisrinių pajėgų valdytojams, kad būtų išsiųstos pajėgos karvės gelbėjimui.

Tuo pačiu metu buvo siunčiamos didelės ugniagesių pajėgos (kopėčios, aktyvuojamos pajėgos turinčios oro pagalvę, GMP, policija ir t.t.) gelbėti žmogaus gyvybės į Statybininkų g. Vilniuje, todėl pajėgų išsiuntimas į įvykį Aukštadvaryje užtrūko kelias minutes.

Suprantame, kad kiekvienam žmogui jo nelaimė yra pati didžiausia ir svarbiausia, tačiau šiuo atveju buvo pirmenybė aktyvuoti pajėgas žmogaus gyvybės gelbėjimui (ir moters, bandžiusios iššokti iš 9 a., gyvybė buvo išgelbėta), kaip ir išgelbėta užstrigusi karvė“.

Norite patarti ar pasidalinti savo pasakojimu? Jūsų istorijų laukiame el.paštu pilieciai@delfi.lt. Taip pat rašinius galite siųsti naudodamiesi žemiau esančia nuoroda:

Pagalbos telefonai:

Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888 I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111 I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277 I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366 I-VII
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123 I-VII
visą parą

Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetas Atsako per dvi dienas
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per tris dienas

Krizių įveikimo centre (Giedraičių 60 A, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Darbo laikas: I, III, V 16.00–20.00

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt

Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt