Praėjus pusei mėnesio sulaukiau pranešimo „Jūs kviečiami atnaujinti savo operacinę sistemą (iki tol naudojau „Windows 7“) į „Windows 10“. Pagaliau! Išsisaugojusi visas reikalingas bylas į atsarginį diską, susitaikiusi su faktu, kad reikės iš naujo įdiegti visą man reikalingą programinę įrangą paspaudžiau mygtuką „Atnaujinti“.

Diegimo procesui prasidėjus vis laukiau, kol manęs paklaus, ar noriu „suformatuoti“ diską, kuriame diegiu naująją sistemą. Be reikalo... Po pusvalandžio laukimo su manimi pasisveikino naujasis „Windows 10“ interfeisas. Kadangi niekada nesinaudojau „Windows 8“, jis man pasirodė įdomus. Kadangi turiu profesinę ligą testuoti kompiuterinių programų interfeisų patogumą, nieko nelaukusi ėmiausi bandyti sistemą naujoko lygmeniu.

Bandymų rezultatai trumpai

Visa programinė įranga liko įdiegta, tik surasti norimą programą užtruko. Paspaudus „Start“ mygtuką (kuris pakeitė savo išvaizdą į stilizuotą langą) programų sąrašo nesimatė. Jos gudriai paslėptos po „All apps“ mygtuku ir išrikiuotos abėcėlės tvarka. Įdomu, kodėl „Microsoft“ nusprendė vieną svarbiausių operacinės sistemos funkcijų – programų pasirinkimą – paslėpti po papildomu mygtuku. Be to mygtukas „All apps“ išdėstytas po „Power“ (Išjungimo) mygtuku. Tad jau keletą kartų, vos neišjungiau kompiuterio netyčia.

Kitą dieną po sistemos atnaujinimo turėjau pabaigti rašto darbą, todėl nieko nelaukdama bandžiau atsiversti „MS Word“ bylą. Byla neatsivertė. Bandžiau kitą bylą. Ir ji neatsivertė. „Perkrovusi“ kompiuterį bandžiau ir vėl – beprasmiška. Kadangi būtinai turėjau atlikti rašytinę užduotį, pradėjau ieškoti meniu punkto leidžiančio paleisti paskutinę gerai veikiančią sistemos versiją („BackUp“). Akivaizdu, kad jo neradau, nes nesusikūriau – tikėjausi, kad atnaujinus sistemą jie vis tiek bus ištrinti. Tačiau netyčia akis užkliuvo už „Windows 10“ funkcijos pavadintos „Perkrauti šį kompiuterį“ („Reset this PC“). Funkcijos aprašas teigė, jog šis mygtukas leidžia išsaugoti bylas ir iš naujo „perinstaliuoja“ sistemą. Atrodė, kad šis pasirinkimas yra būtent tai, ko man reikia. Dar kartą įdiegiau sistemą. Po pusvalandžio vėl bandžiau paleisti „MS Word“ bylą. Deja...

Jau beveik nebeturėdama vilties išbandžiau dar vieną funkciją – „Grįžti į Windows 7“ („Go back to Windows 7“). Šį kartą viskas vyko ilgiau, tačiau aš kantriai laukiau. Deja... Po 45 minučių „Windows“ mane informavo, kad nepavyko sistemos „atnaujinti“ į „Windows 7“ ir tęsė „atnaujinimo“ procesą. Mano nuostabai dar po 15 min su manimi vėl pasisveikino „Windows 10“

Nors „Windows 10“ pagaliau tinkamai veikė, norėjau turėti „švarią“, nuo virusų ar kenkėjiškų programėlių išvalytą sistemą. Anksčiau diegdama sistemą iš disko turėdavau galimybę išvalyti (suformatuoti) diską ir įdiegti sistemą iš naujo. Deja, iki šiol neradau galimybės parsisiųsti ir įrašyti „Windows 10“ į diską. Gaila.

Nenorėdama, kad mano nuomonė būtų vienpusiška, pasidomėjau, ką kiti vartotojai mano apie „Windows 10“:

„Windows 10 kažkuo primena Linux ir Apple: „Naujos Windows funkcijos: langai be rėmelių, galimybė turėti daug darbastalių, integruota interneto paieška. <..> Tik Linux nemokamas, greitesnis ir atsparus virusams“ (D3monas)

„Win 10 siurprizas vartotojams –įdiegtas keylogger'is“ (Pico) .

Sekimo programa, renkanti informacija apie kompiuterio naudotoją? Patikrinau šią informaciją. Pasirodo, iš tikrųjų „Windows 10“ pasilieka sau teisę rinkti informaciją apie naudojimosi kompiuteriu patirtį, tačiau šią funkciją galima koreguoti (Settings > Privacy > Feedback & Diagnostics). Pasirinkimo, kad visai nesiųsti duomenų, nėra! Galima pakeisti nustatymus, kad būtų siunčiami ne „Full“ duomenys, o „Enhanced“ arba „Basic“ duomenys. Ir čia pat oficialioje „Windows“ svetainėje pateikiama, kuo jie skiriasi:

„Full“ (liet. visi) duomenys apima visus pagrindinius ir išplėstinius duomenis. Be to, įjungiamos išplėstinės diagnostikos funkcijos, kurios renka papildomą informaciją apie jūsų įrenginį, pvz., sistemos failus arba atminties momentines kopijas, į kurias netyčia gali patekti dokumentų, su kuriais dirbote, kai kilo problema, dalių.

„Enhanced“ (liet. išplėstiniai) duomenys apima visus pagrindinius duomenis ir duomenis apie tai, kaip naudojatės „Windows“, pvz., kaip dažnai ir kiek laiko naudojatės tam tikromis funkcijomis arba programomis ir kurias programas naudojate dažniausiai. Įjungus šią parinktį taip pat renkama išplėstinė diagnostikos informacija, pvz., apie jūsų įrenginio atminties būseną, kai sistema arba programa sugenda, ir įvertinamas įrenginių, operacinės sistemos ir programų patikimumas. Jei pasirinksite šią parinktį, galėsime padėti geriau išnaudoti „Windows“ galimybes.

„Basic“ (liet. pagrindiniai) duomenys yra duomenys, kurie yra būtini „Windows“ veikimui užtikrinti. Šie duomenys padeda užtikrinti, kad „Windows“ ir programos veiktų tinkamai, nes „Microsoft“ gauna informaciją apie jūsų įrenginio galimybes ir žino, kas įdiegta ir ar „Windows“ veikia tinkamai. Be to, įjungus šią parinktį „Microsoft“ siunčiamos ataskaitos apie pagrindines klaidas.

Išbandžiusi „Windows 10“ vis dar svarstau, ar pasilikti šią sistemą įdiegtą, ar pasinaudoti galimybe per 1 mėn. nuo jos įdiegimo grįžti prie „Windows 7“. Jei pavyks…

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite pasidalinti savo patirtimi? Tai galite pasidalinti žemiau: